Τσακαλώτος: Συμβιβασμός με παράταση ή νέος «κόφτης»

τσακαλώτος-συμβιβασμός-με-παράταση-ή-445808

O Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν διέψευσε την παραδοχή του πολιτικού του υφιστάμενου Γιώργου Χουλιαράκη ότι πάνω από τη χώρα υπάρχει απειλή 4,5 δις ευρώ για το 2019.

Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για το ενδεχόμενο ενεργοποίησης «νέου μηχανισμού» προκειμένου να καλυφθεί το κενό για την περίοδο 2019 – 2020 δημιουργώντας απορία για το αν υπονοεί 4ο μνημόνιο.

«Για την μετά περίοδο. Τα έτη 2019-2020 το ΔΝΤ μας λέει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας θα είναι στο 1,5%. Ο καβγάς για κόφτη και αν θα πάρουμε νέα μέτρα ή θα υπάρξει άλλος μηχανισμός είναι λόγω διαφωνίας ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών όπου εντασσόμαστε και εμείς», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα της παρέμβασης του:

«Ο πιο εύκολος τρόπος να σας εξηγήσω είναι να σας πω γιατί ψηφίσαμε τον κόφτη τον Μάιο. Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ μακροοικονομικής βάσης και απόδοσης μέτρων ανάμεσα σε εμάς και τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς και του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ λέει ότι εδώ που είμαστε και με τα μέτρα που πήραμε το 2018 θα έχουμε 1,5% πλεόνασμα. Εμείς και οι ευρωπαίοι λέμε ότι θα έχουμε πλεόνασμα 3,5%. Γι αυτό οι ευρωπαίοι έλεγαν τότε ότι δεν θέλουν τον κόφτη ενώ το ΔΝΤ υποστήριζε το αντίθετο.

Ο καβγάς για τον κόφτη και αν θα πάρουμε νέα μέτρα ή θα υπάρξει άλλος μηχανισμός είναι λόγω διαφωνίας ΔΝΤ και ΕΕ Θεσμών

Αρα όταν λέω ότι η διαφορά μας με το ΔΝΤ είναι 300 εκατ. ευρώ αυτή αφορά το 2018.

Για την μετά περίοδο τα έτη 2019-2020 το ΔΝΤ λέει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι στο 1,5%. Ο καβγάς για τον κόφτη και αν θα πάρουμε νέα μέτρα ή θα υπάρξει άλλος μηχανισμός είναι λόγω διαφωνίας ΔΝΤ και ΕΕ Θεσμών.

Αρα ο κ. Χουλιαράκης αναφερόταν πως από το 1,5% πας στο 3,5% ενώ εγώ έλεγα ότι για το κλείσιμο του 2018 το ΔΝΤ ζητά 300 εκατ. ευρώ ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί 200 εκατ. ευρώ»

Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook