Τσίπρας: Τώρα είμαστε πιο κοντά παρά ποτέ σε συμφωνία

τσίπρας-τώρα-είμαστε-πιο-κοντά-παρά-πο-255995

tsipras0711Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή αγωνίζεται για μια συνολική ευρωπαϊκή λύση, ώστε να μπει τέλος μια και καλή στον επικίνδυνο κύκλο που άρχισε το 2008, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

H πρόταση που καταθέσαμε την περασμένη εβδομάδα αποτυπώνει τον κοινό τόπο του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων και αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική βάση συζήτησης, επανέλαβε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα τόνισε:

  • Η συμφωνία πρέπει να είναι συνολική και να περιλαμβάνει ξεκάθαρη δέσμεσυσης και στο ζήτημα του χρέους, διότι διαφορετικά δεν θα καταφέρει η χώρα να βγει από τον φαύλο κύκλο της αβεβαιότητας.
  • «Δεν χρειάζομαστε απλά μια συμφωνία, χρειαζόμαστε μια οριστική λύση που θα βάλει τέλος στη συζήτηση για τα περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη»
  • Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είπε ότι «τον εξέπληξε δυσάρεστα»: δεν μπορούσα να φανταστώ ότι η προσπάθειά μας για μια έντιμη λύση, θα γινόταν αντιληπτή ως αδυναμία και ότι «οι πολιτικοί και όχι οι τεχνοκράτες» θα πίστευαν ότι θα υπήρχαν βουλευτές στην ελληνική Βουλή που θα ψήφιζαν την κατάργηση του ΕΚΑΣ ή την αύξηση του ΦΠΑ στο ρεύμα κατά 10%.
  • Οι προτάσεις των θεσμών είναι μη ρεαλιστικές, ξεκαθάρισε, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συναινέσει σε παράλογες προτάσεις.
  • «Θεωρώ καθήκον να ακούσω τις θέσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης προτού πάρω τις αποφάσεις μου»
  • «Αν κάποιοι πιστεύουν ότι θα υποτάξουν έναν λαό, θα πέσουν έξω» και αυτό δεν είναι απειλή, αρκεί να ακούσει κανείς τον κόσμο έξω: μας ζητά να μην υποχωρήσουμε σε παράλογες απαιτήσεις των δανειστών.
  • «Πεποίθησή μου είναι ότι τώρα είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία, γιατί έχει γίνει σαφές στην παγκόσμια κοινή γνώμη ότι η πρότασή μας είναι ρεαλιστική και ότι παρά τις αντίθετες προβλέψεις, επιμείναμε και αντέξαμε να διαπραγματευόμαστε όρθιοι και με ασφάλεια για τον ελληνικό λαό.»
  • Κανείς δεν επιθυμεί τη ρήξη, ο χρόνος λιγοστεύει για όλους. Η ρεαλιστική προσέγγιση της ελληνικής πλευράς είναι η μόνη βιώσιμη.
  • Συνόψισε με τους έξι άξονες για συμφωνία: χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, προστασία συντάξεων, αναδιανομή εισοδήματος για τα χαμηλότερα στρώματα, αναδιάρθρωση του χρέους και προστασία των εργασιακών σχέσεων σε διαβούλευση με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO), επενδυτικό πρόγραμμα που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook