Τσίπρας: «Πετύχαμε κοινή ευρωπαϊκή λύση, αποτρέψαμε παράλογες τουρκικές απαιτήσεις»

τσίπρας-πετύχαμε-κοινή-ευρωπαϊκή-λύ-346493

Σημαντική επιτυχία χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας, καθώς όπως είπε, οι μονομερείς ενέργειες μπήκαν στο ψυγείο προς χάριν μιας κοινής ευρωπαϊκής λύσης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις κοινές, αν και αθόρυβες όπως είπε, προσπάθειες με την κυπριακή ηγεσία προκειμένου «να αποτρέψουμε παράλογες απαιτήσεις της Τουρκίας που ήθελε να βάλει στη διαπραγμάτευση πτυχές του κυπριακού ζητήματος».

«Καταφέραμε, πρόσθεσε, «αθόρυβα αλλά ουσιαστικά αυτές οι απαιτήσεις για άνοιγμα των πέντε κεφαλαίων, μεταξύ των οποίων το 31 που έχουμε παγώσει εμείς, να φύγουν από το τραπέζι».

Μάλιστα στο σημείο αυτό ευχαρίστησε τον γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για το γεγονός ότι δέχτηκε να ανοίξει άλλο κεφάλαιο της ενταξιακής διαδικασίας, το κεφάλαιο 33 που είχε παγώσει ο προκάτοχός του Νικολά Σαρκοζί, προκειμένου να μην «τραυματίσουμε το κυπριακό».

Επίσης, αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη στην Σμύρνη, στις 8 Μαρτίου κατά την οποία, τόνισε τέθηκαν οι βάσεις για τη σημερινή συμφωνία, παρόλο που είχε επικριθεί από πολλούς. Οι περισσότεροι εκτίμησαν ότι είναι μια παρακινδυνευμένη κίνηση, σημείωσε, αλλά πήραμε την επιτάχυνση της διαδικασίας επανεισδοχής προσφύγων στην Τουρκία

«Όποιος τολμά με σχέδιο στην εξωτερική πολιτική, έχει επιτυχίες. Όποιος περιχαρακώνεται», δεν κερδίζει ποτέ, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επίσης ο πρωθυπουργός σημείωσε πως κατά τη διάρκεια αυτών των δύον ημερών η ελληνική πλευρά απαίτησε πλήρη κάλυψη σε πολιτικό – νομικό επίπεδο ότι η υλοποίηση της συμφωνίας θα είναι απολύτως στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας με βάση την οποία η εξέταση των αιτημάτων χορήγησης ασύλου θα γίνεται εξατομικευμένα όπως προβλέπει η Συνθήκη της Γενεύης.

Επίσης, «διεκδικήσαμε και πετύχαμε μία απόφαση για ουσιαστική και πλήρη στήριξη στις υποδομές μας στο προσωπικό της ελληνικής υπηρεσίας ασύλου, τόσο μέσω της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ασύλου EASΟ, όσο και μέσα από άμεση αποστολή προσωπικού από κράτη μέλη: θα έρθουν περίπου 2300 άτομα, μεταξύ των οποίων 400 εμπειρογνώμονες, 400 μεταφραστές και 1500 άτομα εξειδικευμένα σε θέματα ασφαλείας».

  • Πώς θα λειτουργήσει η συμφωνία – 3 φίλτρα

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα η συμφωνία έχει μια κεντρική λογική: «Χτυπάμε τα δίκτυα των διακινητών, αλλά ταυτόχρονα δημιουργούμε μια νόμιμη οδό για πρόσφυγες που διεκδικούν άσυλο στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα μίλησε για μετεγκατάσταση 72.000 προσφύγων στην Ευρώπη, που όπως είπε είναι ένα θετικό βήμα.

Ωστόσο, απαντώντας σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση μετά την αρχική τοποθέτησή του, αναγνώρισε ότι η συμμετοχή των κρατών μελών της ΕΕ στο πρόγραμμα της μετεγκατάστασης, είναι σε εθελοντική βάση. Διευκρίνισε ότι η ελληνική πλευρά θα ήθελε η μετεγκατάσταση να γίνει σε αναλογική βάση (με ποσοστώσεις) και όχι εθελοντικά και άφησε αιχμές για «χώρες που βλέπουν την ΕΕ ως μια «αλά καρτ» διαδικασία όσον αφορά τους κανόνες».

Και συμπλήρωσε: «Αν κάποιες χώρες δε θέλουν πρόσφυγες, θα πρέπει να συνεισφέρουν οικονομικά».

Για να μπορέσει να λειτουργήσει η συμφωνία, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, «θα πρέπει να εξασφαλίσουμε μείωση των προσφυγικών ροών μέσα από τρία φίλτρα».

Τα φίλτρα αυτά είναι:

1)Χτύπημα των διακινητών στις τουρκικές ακτές. Εδώ ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι πρέπει να χτυπηθεί από τις τουρκικές ακτές συνολικά το δίκτυο διακινητών, μεταξύ άλλων και αυτών που κατασκευάζουν τις βάρκες με τις οποίες έρχονται οι πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά.

2) Η επιχείρηση του ΝΑΤΟ να γίνει πιο αποτελεσματική μέσα από τη δέσμευση της Τουρκίας ότι θα αρθούν τα προσκόμματα, που έχουν οδηγήσει στο να περιορίζεται η επιχείρηση ανάμεσα σε Λέσβο και Αϊβαλί.

3) Ισχυρά αντικίνητρα σε πρόσφυγες και μετανάστες να χρησιμοποιούν τα δίκτυα των διακινητών, δεδομένου ότι αυτοί που θα έρχονται δε θα έχουν προτεραιότητα στη διαδικασία του resettlement.

Προϋπόθεση για την επιτυχία, συμπλήρωσε, είναι να διατηρηθούν οι χαμηλές ροές που έχουμε τις τελευταίες ημέρες και υπογράμμισε, αφήνοντας άλλη μια αιχμή για την Τουρκία, πως έχει παρατηρηθεί πως όποτε υπάρχουν Σύνοδοι, οι ροές μειώνονται και μετά επανέρχονται.

Έκκληση στους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ειδομένη

Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ειδομένη εξαιτίας του κλεισίματος του βαλκανικού διαδρόμου, ύστερα από μονομερείς ενέργειες βαλκανικών χωρών. Απηύθυνε έκκληση σε αυτούς που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη να φύγουν από την περιοχή διότι η παραμονή τους εκεί εγκυμονεί κινδύνους για τη υγεία τους και να μεταφερθούν σε ασφαλείς χώρους που δημιούργησε και συνεχίζει να δημιουργεί η ελληνική κυβέρνηση.

topontiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook