Τσίπρας από Χίο: Κάναμε το καθήκον μας, ΕΕ-Τουρκία να πράξουν το ίδιο

τσίπρας-από-χίο-κάναμε-το-καθήκον-μας-313284

Η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της και υπό αντίξοες συνθήκες, τόνισε ο πρωθυπουργός από τη Χίο όπου επισκέφθηκε το hotspot που έχει δημιουργηθεί για τους πρόσφυγες.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους νησιώτες, το λιμενικό, τους άνδρες και γυναίκες του στρατού και την αυτοδιοίκηση, τους απλούς πολίτες «που πράττουν το πατριωτικό και εθνικό τους καθήκον τους», όπως εξήγησε.

Τώρα είναι η σειρά της ΕΕ να πράξει το δικό της καθήκον, είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στη συμφωνία μετεγκατάστασης 66.000 προσφύγων που αναλογούν στην Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν προχωρήσει παρά μονάχα πολύ λίγες μετεγκαταστάσεις, κάτω από 100. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις από την πλευρά των κρατών-μελών της ΕΕ να υποδεχτούν πρόσφυγες» επισήμανε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην ανάγκη η ΕΕ να ελέγξει κατά πόσο τηρείται η συμφωνία επανεισδοχής με τρίτες χώρες, ιδίως με την Τουρκία, όσων δεν χαρακτηρίζονται πρόσφυγες και δεν μπορούν να περάσουν στην Κεντρική Ευρώπη.

«Είναι μία συμφωνία που και εμείς τη χειροκροτήσαμε. Είναι υποχρέωση της Τουρκίας να συνδράμει ουσιαστικά ώστε να μειωθούν οι ροές. Βεβαίως και πρέπει να δοθούν χρήματα.

» Τα χρήματα αυτά πρέπει να πάνε στους ανθρώπους που βρίσκονται στην άλλη πλευρά, στις εγκαταστάσεις εκεί για να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες.»

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι τα νησιά μας έχουν βρεθεί σε μια δύσκολη, ιστορικά, συγκυρία, «να παίρνουν στις πλάτες τους το βάρος όλης της Ευρώπης, θα έλεγα της ανθρωπότητας, διότι βρισκόμαστε σε πρωτοφανείς ροές, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Μετά τη Χίο, ο πρωθυπουργός μετέβη στη Λέρο.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στα δύο νησιά, ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Πέμπτη-Παρασκευή).

Ο πρωθυπουργός θέλει πηγαίνοντας στις Βρυξέλλες να είναι έτοιμος να απαντήσει σε πιθανές επιθέσεις που θα δεχθεί από χώρες που θέλουν να μετατρέψουν το προσφυγικό σε πρόβλημα της Ελλάδας, μεταθέτοντας όλες τις ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας στη σκιά της παρεξήγησης που σημειώθηκε στην ευρωτουρκική Σύνοδο μετά τα tweets του Αλέξη Τσίπρα για τους τούρκους πιλότους, τα οποία προκάλεσαν την απάντηση του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Θέση της κυβέρνησης -την οποία διατύπωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα-, είναι ότι η Ελλάδα, παρά τον αρχικό αιφνιδιασμό από τον όγκο των προσφυγικών ροών το καλοκαίρι, τηρεί τις υποχρεώσεις της και ότι πρέπει να τις τηρήσουν και η ΕΕ και η Τουρκία και οι τρίτες χώρες σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες επανεισδοχής.

Ο κ. Τσίπρας τόνιζε την περασμένη Παρασκευή ότι πλέον η προσοχή πρέπει να επικεντρωθεί όχι στις υποχρεώσεις της Ελλάδας που τις τηρεί, αλλά στο τι γίνεται και από την άλλη πλευρά, επισημαίνοντας ότι υπήρξε μια συμφωνία με την Τουρκία για να μειωθούν αυτές οι ροές, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένουμε να δούμε.

in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook