Τρόμος: Η επίθεση με χημικά στη Συρία, περιείχε τη θανατηφόρα ουσία «Σαρίν»

τρόμος-η-επίθεση-με-χημικά-στη-συρία-π-674852

Ενα συστατικό προστέθηκε στο χλώριο στην επίθεση με χημικά όπλα στη Γούτα της Συρίας, πιθανότατα αέριο σαρίν, για να σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους, σύμφωνα με τον γάλλο γιατρό Ραφαέλ Πιτί που στηρίχθηκε σε φωτογραφίες που του έστειλαν επαφές του στον τόπο της επίθεσης.

«Περί τις 16.30 πραγματοποιήθηκε μία πρώτη χημική επίθεση, με χλώριο, με θύματα όπως μπορούμε να τα περιμένουμε από τέτοιου είδους επιθέσεις, πολλά θύματα από ασφυξία, αλλά μικρός αριθμός νεκρών», δήλωσε ο γιατρός, στέλεχος της γαλλικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Union des Organisations de Secours et Soins Medicaux (UOSSM).

Ο ίδιος δηλώνει ότι 400 έως 500 άνθρωποι παρουσίασαν σχετικά ελαφρά συμπτώματα από το χλώριο «προβλήματα ασφυξίας, προβλήματα όρασης λόγω του ερεθισμού των ματιών…». Μόνο ένας σκοτώθηκε από την πρώτη αυτή επίθεση με χλώριο και πέντε από τον ίδιο τον βομβαρδισμό. Κατά τη δεύτερη επίθεση, περί τις 21.00 τοπική ώρα, «τα θύματα που φθάνουν στο νοσοκομείο πολλαπλασιάζονται στα 600, 700, 800, παρουσιάζοντας αναπνευστικά προβλήματα, αλλά ανακαλύπτονται στα καταφύγια, στα διαμερίσματα, άνθρωποι κεραυνοβολημένοι από τον θάνατο, συνολικά 42, λέει ο γάλλος αναισθησιολόγος και παλαιότερα στρατιωτικός γιατρός.

«Το χλώριο δεν κεραυνοβολεί, ακόμη και σε μεγάλη συγκέντρωση…Εκεί οι νεκροί είναι ξαπλωμένοι ο ένας επάνω στον άλλο, άρα κάτι άλλο χρησιμοποιήθηκε», σαρίν ή κάποιο άλλο καυστικό προϊόν, λέει ο Ραφαέλ Πιτί.

Κατά τη γνώμη του, οι δράστες της επίθεσης θέλησαν να καμουφλάρουν τη χρήση του σαρίν πίσω από το χλώριο ή να αυξήσουν τη θανατηφόρα δράση του χλωρίου με τη βοήθεια άλλης ουσίας. Και στις δύο περιπτώσεις, ο απολογισμός είναι πολύ βαρύτερος από τη πρώτη επίθεση».

Τα συμπεράσματά του ο γάλλος γιατρός τα βάσισε σε φωτογραφίες νεκρών που του εστάλησαν και έφεραν εγγραφές με την ημερομηνία και την ακριβή ώρα . Ζήτησε επίσης φωτογραφίες και βίντεο από τα μάτια των θυμάτων για να εξετάσει από πιο κοντά τα συμπτώματα που παρουσίασαν.

Σε κάθε περίπτωση είναι αδύνατον κατά τη γνώμη του να αποδειχθεί η χρήση του σαρίν με τρόπο άλλον πέρα της εξέτασης βιολογικών δειγμάτων, πράγμα σχεδόν αδύνατον στον πολιορκημένο από το καθεστώς της Δαμασκού θύλακα.

«Το σαρίν προκαλεί συστολή της κόρης του οφθαλμού (μύση), αλλά δεν είναι ένα προϊόν που προκαλεί εγκαύματα στο δέρμα. Στις εικόνες, τα καυστικό προϊόν που χρησιμοποιήθηκε, χλώριο ή άλλο προϊόν σε υψηλή συγκέντρωση, προκάλεσε εγκαύματα στο κερατοειδή χιτώνα. Από το γεγονός αυτό δεν μπορεί να γίνει διάγνωση μύσης που μαρτυρά τη χρήση του σαρίν, εξήγησε ο γάλος γιατρός.

«Κανείς δεν έχει αμφιβολία για τη χημική επίθεση, περιλαμβανομένων των ηγετών. Το πρόβλημα είναι να μάθουμε ποιος είναι ο ένοχος».

Πηγή: topontiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook