Τρεις νέες προτάσεις κατέθεσε η Αθήνα στο Eurogroup

τρεις-νέες-προτάσεις-κατέθεσε-η-αθήνα-223086

eurogroupΜετά την απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, να «ρίξει» στη μάχη για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής νοικοκυρές, φοιτητές και τουρίστες, που θα ελέγχουν ποιοι «κόβουν» αποδείξεις και ποιοι όχι, η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα ακόμη ρηξικέλευθο σχέδιο, προκειμένου να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, άλλη μία μεταρρύθμιση που θα κατατεθεί ως πρόταση στα τεχνικά κλιμάκια, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, είναι η «λοταρία», ως κίνητρο για τη συλλογή των αποδείξεων λιανικής από τους πολίτες.

Λίγο πριν την κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, κυβερνητικές πηγές επιχειρούν να εξηγήσουν τι περιμένει το Μαξίμου από το σημερινό Eurogroup.

Όπως διευκρινίζουν, «το Eurogroup πρέπει να παραμείνει πολιτικό σώμα. Δεν πρέπει να συζητάει τεχνικές λεπτομέρειες. Το ζητούμενο είναι να έχουμε πολιτική πρόοδο. Δεν θα συζητηθεί κανένα νέο κείμενο. Υπάρχει η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου και στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εξειδικεύσει το πλαίσιο της εφαρμογής της».

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης θα παρουσιάσει στους ομολόγους του της ευρωζώνης επτά μεταρρυθμίσεις, ενώ η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εμπλουτίσει τη σχετική λίστα και με άλλες, ορισμένες από τις οποίες θα κατατεθούν άμεσα στα τεχνικά κλιμάκια.

«Αυτές οι μεταρρυθμίσεις» λένε οι ίδιοι κύκλοι, «μαζί με δεκάδες άλλες, θα αποτελέσουν μέρος του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση μέχρι τον Απρίλιο. Εθνικό σχέδιο που θα αλλάξει την πορεία της χώρας, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη».

Εξηγούν, δε, ότι «η ελληνική πλευρά υλοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους, σεβόμενη ταυτόχρονα την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και την ετυμηγορία της 25ης Ιανουαρίου. Μάλιστα, οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει, αφορούν τον προϋπολογισμό του 2015. Είναι, δηλαδή, κινήσεις που θα αποφέρουν έσοδα μέσα στο χρόνο χωρίς καμία επιβάρυνση για την ελληνική κοινωνία».

Οι ίδιες πηγές αποκαλύπτουν τις τρεις επιπλέον μεταρρυθμίσεις που θα κατατεθούν προς επεξεργασία στα τεχνικά κλιμάκια και οι οποίες αφορούν στα εξής:

  • Μελέτη για την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών. Αυτό θα γίνει χωρίς κανένα πρόστιμο -μόνο με συμπληρωματική φορολογική δήλωση. Μια πρακτική που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη περίπου κάθε πέντε χρόνια.
  •  Την κατάθεση τροπολογίας, προκειμένου να ελεγχθούν οι «τριγωνικές συναλλαγές» που έχουν ως στόχο τη φοροαποφυγή. Απαραίτητη μεταρρύθμιση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και φοροαποφυγή.
  • Επιπλέον κίνητρα, ώστε οι πολίτες να διεκδικούν τις αποδείξεις στις συναλλαγές τους με τη θέσπιση αυτόματης διαδικασίας, ώστε οι αποδείξεις λιανικής πώλησης να μπαίνουν σε «λοταρία». Αυτή η πρακτική θα επιβραβεύει την καλή φορολογική συνείδηση.

Πηγή: protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook