«Τρέχει με χίλια» το ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Κρήτης: «Άνοιξαν» τρία νέα προγράμματα, ποιους αφορούν και τι περιλαμβάνουν | Photos

τρέχει-με-χίλια-το-εσπα-στην-περιφέρ-760858

Τα 11,5 εκ. ευρώ φτάνει ο προϋπολογισμός των τριών νέων δράσεων του επιχειρησιακού προγράμματος «ΕΠ ΚΡΗΤΗ 2014-2020» με στόχο ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3Crete) μέσω της σύμπραξης ιδιωτικών επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων.

Οι δράσεις παρουσιάστηκαν σήμερα στους Χανιώτες επιχειρηματίες σε ειδική ημερίδα στο ΕΒΕΧ με την προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης, Μαρία Κασσωτάκη να δηλώνει στα ΜΜΕ πως το ΕΣΠΑ έχει μπει πλέον σε πλήρη τροχιά υλοποίησης, ξεπερνώντας τις δυσκολίες που έφερε η αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο για τα δημόσια έργα.«Πηγαίνουμε πάρα πολύ καλά, έχουμε ενεργοποιήσει το 90% του προγράμματός μας, έχουμε εξειδικεύσει δράσεις έχουμε εκδώσει πάρα πολλές προσκλήσεις έχουμε εντάξει πράξεις πάνω από του 50% του προγράμματος και έχουμε μπει σε πλήρη τροχιά υλοποίησης παρά τις δυσκολίες» τόνισε η κα Κασσωτάκη, σε δηλώσεις της, πριν την έναρξη της ημερίδας.

Οι νέες δράσεις

«Είναι καιρός που συζητάμε για την στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης. Τώρα ήρθε η ώρα της πράξης» συμπλήρωσε, εξηγώντας πως οι τρεις προσκλήσεις  στόχο έχουν να φέρουν κοντά τον επιχειρηματία με τον ερευνητικό κόσμο γι’ αυτό και  μιλάμε για συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς.

«Η μια αφορά τον αγροδιατροφικό τομέα, τον τουρισμού και τον πολιτισμό και η άλλη αναφέρεται στο περιβάλλον και στην ενέργεια με την έννοια της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αυτές είναι δύο συμπληρωματικές προσκλήσεις συνολικού προϋπολογισμού 10 εκ. ευρώ για την Περιφέρεια Κρήτης με μέγιστο προϋπολογισμό 600.000 για κάθε project. Η τρίτη αφορά τις επιχειρήσεις που θέλουν να αναπτύξουν κάτι καινούργιο.με μικρότερο προϋπολογισμό περίπου 1,5 εκ. ευρώ.» εξήγησε.

«Στόχος μας είναι η καινοτόμος επιχειρηματικότητα και στοχεύουμε στις επιχειρήσεις με την υποστήριξη των ιδρυμάτων. Σήμερα είμαστε εδώ για να δώσουμε όλες τις λεπτομέρειες για το πώς μπορεί να φτιαχτεί μαι πρόταση για να είναι ορθή και να μπορεί να υποστηριχθεί»

Οι δράσεις

1. Δράση 1.b.2: «Συμπράξεις επιχειρήσεων με Οργανισμούς Έρευνας και Διάδοσης Γνώσεων, σε τομείς της RIS3Crete»

2. Δράση 4.f.1: «Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Οργανισμούς Έρευνας και Διάδοσης Γνώσεων, για την προώθηση τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα»

3. Δράση 1.b.3: «Έρευνα και ανάπτυξη από ΜΜΕ, σε τομείς της RIS3Crete».

«Ετοιμοπόλεμο» το Πολυτεχνείο Κρήτης

Για μια «πάρα πολύ καλή κίνηση, η οποία ακολουθεί το ευρωπαϊκό πρότυπο, σύμφωνα με το οποίο οι επιχειρήσεις ενισχύονται με έναν σωστό τρόπο» έκανε λόγο από την πλευρά του Πολυτεχνείου Κρήτης, ο αντιπρύτανης έρευνας, Μιχάλης Ζερβάκης: «Η σύμπραξη μπορεί να λειτουργήσει πολύ θετικά, καθώς το δημόσιο μπορεί να αποτελέσει εγγυητή της καλής λειτουργίας. Είναι μια πρωτοποριακή πράξη από την Περιφέρεια Κρήτης την οποία το Πολυτεχνείο την αγκαλιάζει με πολύ μεγάλη ζέση, έτσι ώστε να δώσουμε κίνητρο στις ιδέες που γεννιούνται μέσα στο Πολυτεχνείο Κρήτης, να μπορέσουν να βγουν έξω στην αγορά και να στηρίξουν καινοτόμες επιχειρήσεις που θα θέλουν να αναπτυχθούν αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που αναπτύσσεται μέσα στο Πολυτεχνείο.» τόνισε.
zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook