Το «Creative Crete» κατέκτησε το Βερολίνο!

το-creative-crete-κατέκτησε-το-βερολίνο-106744

creativecrete1Στο Βερολίνο και την Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ΙΤΒ 2014 που έγινε στις 5-9 Μαρτίου ταξίδεψαν 6 διαδραστικά συστήματα από το Ambient Intelligence Programme του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ-ΙΠ). Στην έκθεση αυτή, μια από τις μεγαλύτερες διεθνώς επαγγελματικές εκθέσεις στον τομέα του τουρισμού που διοργανώνεται κάθε χρόνο στην γερμανική πρωτεύουσα, υπήρξε μεγάλη συμμετοχή από την Κρήτη, καθώς η Περιφέρεια Κρήτης είχε δικό της περίπτερο, ενώ και η Αναπτυξιακή Ηρακλείου ήταν εθνικός συντονιστής του προγράμματος διακρατικής συνεργασίας με τίτλο «Γαστρονομικές Περιπλανήσεις και ο Πολιτισμός των Γεύσεων», με τον τίτλο «MedEat». Και δύο φορείς της Κρήτης επιστράτευσαν διαδραστικά συστήματα του ΙΤΕ-ΙΠ.

creativecrete2

creativecrete44Η Περιφέρεια παρουσίασε στο περίπτερό της τα 4 συστήματα που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του Creative Crete – το project για την υποδοχή των επισκεπτών που εγκαταστάθηκε στις αφίξεις των αεροδρομίων και των λιμανιών στο Ηράκλειο και τα Χανιά κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013. Στο περίπτερο για το MedEat παρουσιάστηκαν 2 συστήματα, από τα οποία το ένα έκανε εντυπωσιακή πρεμιέρα: Το «Interactive Documents» -τα Διαδραστικά Έντυπα, δηλαδή- βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επισκεπτών και όπως έγραψε ήδη το CRETALIVE συνέβαλε ουσιαστικά στην βράβευση του περιπτέρου στα Best Exhibitor Awards που διοργανώνει το Cologne Business School.

Συγκεκριμένα, το περίπτερο κέρδισε το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία του. Τα συστήματα που παρουσιάστηκαν στο Βερολίνο είναι: Be There Now!: Το σύστημα προβάλει σε μία πολύ μεγάλη επιφάνεια χαρακτηριστικές φωτογραφίες από διάφορες τοποθεσίες της Κρήτης μαζί με μια πληροφοριακή λεζάντα. Αν ένας επισκέπτης περάσει κοντά από την προβολή βλέπει ζωντανά την εικόνα του σώματός του μέσα στο ψηφιακό τοπίο, το οποίο μάλιστα μπορεί να αλλάξει περιστρέφοντας έναν μεταλλικό κύβο.

Επίσης, αγγίζοντας μια εικονική φωτογραφική μηχανή μπορεί να αποθηκεύσει μια ψηφιακή φωτογραφία και να την αποστείλει σε μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Infocloud: Το σύστημα περιλαμβάνει μια μεγάλη οθόνη αφής όπου παρουσιάζεται ένα μωσαϊκό από λέξεις-κλειδιά που σχηματίζουν την Κρήτη, τις οποίες οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν προκειμένου να δουν σχετικές φωτογραφίες και πληροφορίες.

Προσφέρει πληροφορίες για μια ποικιλία θεμάτων σχετικών με την Κρήτη σε έξι θεματικές ενότητες: μυθολογία, ιστορία, αρχαιότητα, πολιτισμό, φύση, προορισμούς. Interactive Documents: Το σύστημα παρέχει τη δυνατότητα επαύξησης, με πολυμεσική πληροφορία, πραγματικών εντύπων που μπορούν να αποκτήσουν τη δυνατότητα διάδρασης με τον αναγνώστη τους. Όταν ο χρήστης τοποθετεί ένα έντυπο πάνω σε ένα τραπέζι, το σύστημα το αναγνωρίζει και προσφέρει σχετική πολυμεσική πληροφορία, με δυνατότητα προβολής είτε πάνω στο έντυπο είτε δίπλα σε αυτό. Επιπλέον, ο χρήστης μπορεί να αλληλεπιδράσει με το έντυπο ή την πληροφορία που προβάλλεται χρησιμοποιώντας απλή αφή. Media Gallery: Το σύστημα αυτό παρουσιάστηκε και στα δύο περίπτερα της Κρήτης στο Βερολίνο.

Περιλαμβάνει μια μεγάλη οθόνη στην οποία παρουσιάζεται ένα «χαλί» από εικόνες και βίντεο με τοπία της Κρήτης, στην μία περίπτωση, και των περιοχών και προϊόντων που προβάλλει το MedEat στην άλλη. Οι επισκέπτες μπορούν να αλληλεπιδράσουν με το σύστημα από απόσταση κινώντας το χέρι τους στον αέρα προκειμένου να πλοηγηθούν και να δουν περισσότερες λεπτομέρειες Olive Oil Press: Το σύστημα περιλαμβάνει μια παραδοσιακή πέτρινη πρέσα λαδιού η οποία συνοδεύεται από δύο διαδραστικές οθόνες που παρουσιάζουν παραδοσιακά κρητικά προϊόντα και συνταγές. Οι επισκέπτες μπορούν να φυλλομετρήσουν το ψηφιακό υλικό περιστρέφοντας τη μεταλλική λαβή της πρέσας, ενώ ταυτόχρονα κυλάει πραγματικό λάδι από τη μια άκρη του συστήματος. Επίσης μπορούν να στείλουν τις πληροφορίες που βλέπουν σε μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Πηγή: cretalive.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook