Το Φράγμα Αποσελέμη στερεύει | Τι γίνεται με τα μεγάλα έργα της Κρήτης

το-φράγμα-αποσελέμη-στερεύει-τι-γίνετ-723154

Στις ελάχιστες ποσότητες νερού θα μείνει πλέον το Φράγμα Αποσελέμη καθώς στερεύει το επόμενο διάστημα. Tα στοιχεία που ανακοίνωσε στο Ράδιο Κρήτη και στη εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη ο Διευθύνοντας Σύμβουλος του ΟΑΚ Φώτης Καζάσης, είναι άκρως ανησυχητικά.

Όπως είπε, μέχρι τέλος Αυγούστου θα υδρεύονται Ηράκλειο, Χερσόνησος και Άγιος Νικόλαος, αλλά μετά θα σταματήσει η λειτουργία του καθώς οπι ποσότητες νερού που θα έχουν μείνει θα αρκούν ίσα – ίσα για την λειτουργία του διυλιστηρίου του φράγματος προκειμένου αυτό να μην καταστραφεί.

Ωστόσο, λίγες ποσότητες νερού που θα απομείνουν προκαλούν σοκ καθώς το μεγαλύτερο τεχνικό έργο της Κρήτης των τελευταίων ετών, που χωράει 26-30 εκατομμύρια κυβικού νερού θα μοιάζει απλώς με μια δεξαμενή μεγάλης ΔΕΥΑ με μόλις 400.000 κυβικά νερού

Ο κ. Καζάσης εξέφρασε τη μεγάλη του ανησυχία και την επόμενη χρονιά καθώς οι ποσότητες που χρειάζεται για να λειτουργήσει το φράγμα εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες.

Παράλληλα, είπε ότι ξεκινούν οι εργασίες για την τοποθέτηση του αγωγού στη σήραγγα του Οροπεδίου έτσι ώστε τον ερχόμενο χειμώνα τα όποια νερά αποροής από το Οροπέδιο Λασιθίου να κατευθύνονται στο φράγμα.

Ο δρόμος Χερσόνησος – Γούβες

Για το έργο αυτό που ακόμα δεν έχει τελειώσει ο κ. Καζάσης, είπε ότι συνεχίζονται οι εργασίες στη γέφυρα του Αποσελέμη μήκους 440 μέτρων. Μέχρι στιγμής έχουν κατασκευαστεί τα 390 μέτρα ενώ υπάρχει συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία ώστε οι σπηλαιώσεις και τα υπόλοιπα ευρήματα που έχουν βρεθεί στην περιοχή «Φαραγγούλι» να μην καθυστερήσουν την ολοκλήρωση του οδικού έργου.

Αν όλα πάνε καλά στόχος είναι η γέφυρα να παραδοθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Ο κ. Καζάσης προσδιόρισε το κλείσιμο του τμήματος Γούβες – Χερσόνησος στο τέλος της τουριστικής σεζόν και για δύο μόνο μήνες έτσι ώστε το αργότερο στις Αρχές του 2019 όλο το τμήμα μήκους 9,5 χιλιομέτρων να έχει δοθεί στην κυκλοφορία.

Δρόμος Μεσαράς

Το έργο Αγία Βαρβάρα – Απομαρμάς προχωρά με γοργούς ρυθμούς ωστόσο αντιμετωπίζει κι άλλα προβλήματα καθώς εντοπίστηκαν αστοχίες (κατολισθήσεις και ορύγματα) σε κατασκευασμένα σημεία του έργου τα οποία προσπαθούν να αντιμετωπιστούν.

Ελπίζω, είπε, ότι θα βρεθεί η χρηματοδότηση που χρειάζεται ώστε το έργο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Μάρτιο του 2019 μετά και το ενδιαφέρον που έχει δείξει προσωπικά ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.

Γέφυρα – Χαμεζίου

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΚ είπε για το πολύπαθο έργο της Σητείας, τη γέφυρα Χαμεζίου, ότι μετά την αποχώρηση του τελευταίο αναδόχου του έργου, την κατασκευή θα ολοκληρώσει η κοινοπραξία που κατασκευάζει και το δρόμο Μεσσαράς και το επόμενο διάστημα θα υπάρχουν εξελίξεις αφού πρώτα ενημερωθεί η εταιρεία για τις μέχρι στιγμής εργασίες που έχουν γίνει.

ekriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook