Το Φεστιβάλ των Καννών τιμά τον Κώστα Γαβρά

το-φεστιβάλ-των-καννών-τιμά-τον-κώστα-γ-243589

gavrasΤριάντα τρία χρόνια μετά τη βράβευσή του με τον Χρυσό Φοίνικα (1982) για την ταινία του «Ο αγνοούμενος», ο διεθνής σκηνοθέτης, Κώστας Γαβράς επιστρέφει στο Φεστιβάλ των Καννών ως το τιμώμενο πρόσωπο στην ενότητα Cannes Classics, που κάθε χρόνο «βουτάει« στην ιστορία του κλασικού σινεμά.

Ο Κώστας Γαβράς θα παραστεί στην προβολή της ταινίας «Ζ» -σε αποκατεστημένη κόπια- που μέχρι σήμερα αποτελεί την πιο σημαντική στιγμή της καριέρας του, βραβευμένη με το Βραβείο της Επιτροπής του φεστιβάλ των Καννών και υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας (1969).

Η σχέση του Κώστα Γαβρά με το Φεστιβάλ των Καννών μετράει πολλές δεκαετίες. Το 1976 ήταν μέλος της Κριτικής Επιτροπής και το 1975 είχε αποσπάσει το ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής Φεστιβάλ Καννών για την ταινία «Ειδικό δικαστήριο».

Το «Ζ» του Κώστα Γαβρά

Το «Ζ» έχει θέμα τη δολοφονία του αριστερού βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη και την αναζήτηση των ενόχων από τον ανακριτή Χρήστο Σαρτζετάκη, μετέπειτα πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα που έγραψε το 1966 ο Βασίλης Βασιλικός. Πρόθεση των δημιουργών ήταν το «Ζ» του τίτλου να προφέρεται «Ζει» και όχι «ζήτα», καθώς ήθελαν να εκφράζει ηχητικά τα σύνθηματα που ακούγονταν στις διαδηλώσεις που έγιναν όταν σκοτώθηκε ο βουλευτής – «Λαμπράκη ζεις, εσύ μας οδηγείς» και «Ζει, Ζει, Ζει».

Η ιστορία της ταινίας

Ο αδελφός του Κώστα Γαβρά είχε υπηρετήσει στον στρατό μαζί με τον συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό και ήταν φίλοι. Οταν διάβασε το «Ζ» του Βασιλικού για την υπόθεση Λαμπράκη, το πρότεινε αμέσως στον αδελφό του. Εκείνος το είδε θετικά, αλλά δεν βιάστηκε να το υλοποιήσει. Εντούτοις όταν έγινε το πραξικόπημα των συνταγματαρχών τον Απρίλη του 1967, ο Γαβράς αποφάσισε αμέσως να κάνει την ταινία. Τα γυρίσματα έγιναν στην Αλγερία και η ταινία είχε κάποιες μικροδιαφορές στην πλοκή τόσο σε σύγκριση με το βιβλίο όσο και με την πραγματικότητα.

Εκτός από το «Ζ» του Ελληνα σκηνοθέτη, θα προβληθούν ντοκιμαντέρ για την Ίνγκριντ Μπέργκμαν, τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ, τον Άλφρεντ Χίτσκοκ και τον Αλεξάντερ Μακουίν, ένα αφιέρωμα στον Όρσον Γουέλς με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του αλλά της ταινίας

«Visita ou Memorias e Confissoes» (1982) του Πορτογάλου σκηνοθέτη Μανουέλ ντε Ολιβέιρα, που έφυγε σε ηλικία 106 ετών, στις 2 Απριλίου 2015.

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook