Το τάμα του Κυριάκου

το-τάμα-του-κυριάκου-499121

Στην ιστορία με την ερώτηση των βουλευτών της ΝΔ για το ανεκπλήρωτο «Τάμα του Εθνους», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέδειξε αντανακλαστικά. Παρενέβη άμεσα και δεν άφησε το φαινόμενο να εξελιχθεί. Αλλά πώς μπορεί να μαζέψει ένα τέτοιο κόμμα;

Είσαι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είσαι το μέτωπο της λογικής, αν μπορούσες και ήταν λογικό θα χάραζες στο μέτωπό σου τη λέξη. Εχεις στο γραφείο σου μια μεγάλη κούπα του Χάρβαρντ για να θυμάσαι τις σπουδές σου, να πίνεις τον καφέ σου, ή να το δείχνεις να το βλέπουν όλοι, μπροστά από τον σταυρό· είναι και αυτό, με όρους πολιτικής επικοινωνίας, ένας ισχυρός συμβολισμός. Εχεις μόλις επιστρέψει από το Βερολίνο όπου προσπαθούσες να πείσεις τη Μέρκελ, τον Σόιμπλε και τους άλλους σκληρούς του CDU για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και του κόμματός σου. Και μαθαίνεις ότι 16 βουλευτές σου υπέγραψαν ερώτηση για το τι σκοπεύει να κάνει επιτέλους το ελληνικό κράτος με το περίφημο «Τάμα του Εθνους», τον φαραωνικό ναό του Σωτήρος που είχαν υποσχεθεί στον Θεό το 1829 οι επαναστατημένοι Ελληνες και παρά τις προσπάθειες της «εθνοσωτηρίου επαναστάσεως» (αλλιώς των χουντικών Παπαδόπουλου και Παττακού) δεν ανεγέρθη ποτέ στην Αθήνα.

Εντάξει, είσαι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν είσαι και φακίρης να τα προλαβαίνεις όλα. Ο πρόεδρος της ΝΔ παρενέβη εκ των υστέρων, απαίτησε από τους βουλευτές του να αποσύρουν τις υπογραφές τους και αυτοί το έκαναν άρον άρον. Ετσι η ερώτηση προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Παιδείας υπογράφεται πλέον μόνο από τον Δημήτρη Καμμένο των Ανεξ. Ελλήνων και τον Νίκο Νικολόπουλο της Αχαΐας και της πίστεως.

Από το ρεπορτάζ άρχισε η περιγραφή της ενόχλησης του αρχηγού. Ειπώθηκε ότι υπήρξε αντίδραση της Πειραιώς επειδή οι 16 βουλευτές το έκαναν χωρίς να ρωτήσουν το κόμμα, αλλά αυτό μάλλον δεν ισχύει. Είναι τόσες οι ερωτήσεις που υποβάλλονται καθημερινά προς τους υπουργούς που είναι αμφίβολο αν υπάρχει στο Σύμπαν κομματικός μηχανισμός ικανός να ελέγχει και να εγκρίνει έναν τέτοιο όγκο συχνά ανούσιων παρεμβάσεων. Το πρόβλημα είναι αλλού.

Είναι στο ότι οι 16 δεν είχαν πρόβλημα να συμπαραταχθούν με τον Καμμένο και τον Νικολόπουλο με τη γνωστή θητεία στα social media. Και κυρίως να συνυπογράψουν ερώτηση προς την κυβέρνηση για ένα θέμα που μυρίζει λιβάνι 200 ετών και κάνει μπαμ ότι γίνεται για να ενισχυθούν οι δεσμοί με παπάδες και να αλιευτούν ψήφοι του χριστεπώνυμου πλήθους. Πήραν οι βουλευτές του Κυριάκου Μητσοτάκη πρωτοβουλία για να χτιστεί ένας τεράστιος ναός κάπου στην καρδιά της Αθήνας. Στα Τουρκοβούνια ήθελε η Χούντα, για το Ζάππειο και τον Εθνικό Κήπο ρωτούν τώρα οι σημερινοί εθνοπατέρες κάνοντας μάλιστα λόγο για ηθική και συμβατική υποχρέωση της Πολιτείας.

Οταν ρώτησαν τον Γεράσιμο Γιακουμάτο γιατί υπέγραψε –και αφού απάντησε, γελώντας, ότι τέτοιες ερωτήσεις προς υπουργούς γίνονται δεκάδες κάθε ημέρα– δικαιολογήθηκε, λέγοντας ότι την ερώτηση κατέθεσε ο Γιώργος Κασαπίδης που είναι «πατριώτης και καλός χριστιανός» και τον εμπιστεύεται απόλυτα. Αν είχε λίγο παραπάνω κέφι ο Γεράσιμος θα αναφωνούσε και ένα «Ελλάς, Ελλήνων, Χριστιανών», αλλά ήταν ακόμα μεσημέρι και ίσως να θυμήθηκε ότι σε αυτή τη χώρα ισχύει τελικά ότι πρέπει να προσέχεις που βάζεις δύο πράγματα και το ένα από αυτά είναι η υπογραφή σου.

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Για ένα κομμάτι της ΝΔ, ο εθνικολαϊκισμός, το ιδεοληπτικό χωνευτήρι αγίων, σταυρών, αρχαίων ημών προγόνων, μεγαλοϊδεατισμών, «επαναστάσεων» και εθνικού αλάθητου, είναι κυρίαρχη αντίληψη. Και αυτός ο εθνικολαϊκισμός δεν διαφέρει πολύ από αυτόν τον τρισκατάρατο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ που όλοι στη ΝΔ τον καταγγέλλουν αλλά τελικά είναι και μέσα στο σπίτι τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρενέβη και δεν επέτρεψε στο φαινόμενο να εξελιχθεί. Σωστός. Το ζήτημα είναι πόσο θα προλαβαίνει να παρεμβαίνει και στο μέλλον. Οχι μόνο για να εμποδίσει τη ζημιά που κάνουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι –αυτό είναι μέρος της δουλειάς του– αλλά για να εμποδίσει τις βλάβες που προκαλούν οι δικοί του οι βουλευτές του. Είναι πολύ δύσκολο έργο να μαζέψεις ένα τέτοιο κόμμα. Και ακόμα πιο δύσκολο να απαλλαγείς από αυτό. Ισως να πρέπει να κάνει ο ίδιος ένα τάμα…

Πάνος Παπδόπουλος | Protagon.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook