Το σύνδρομο της μεταμοντέρνας-Κρητικιάς πεθεράς και πώς να επιβιώσετε

το-σύνδρομο-της-μεταμοντέρνας-κρητικ-401810

Η Ελληνίδα μάνα ξεχωρίζει από όλες τις μανάδες του κόσμου, γιατί είναι πιο τρυφερή, είναι υπερπροστατευτική αλλά και προσκολλημένη στα παιδιά της.

Η Κρητικιά μάνα όμως είναι το κάτι άλλο.

Και αυτό γιατί στην Κρήτη, έχουμε κάποιες απαρχαιωμένες παραδόσεις, έχουμε συνηθίσει σε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής και δεν είμαστε διατεθειμένοι να αλλάξουμε εύκολα, όσα έχουμε μάθει.

Όλα ξεκινούν όταν ο γιος της Κρητικιάς μάνας αποφασίζει να παντρευτεί, γνωρίζει την μέλλουσα σύζυγο στους γονείς του και τότε αρχίζει μια αέναη πάλη ανάμεσα σε πεθερά και νύφη, η οποία μπορεί στην αρχή να είναι ανεπαίσθητη, στην πορεία όμως μπορεί να καταλήξει σε ένα ατελείωτο ντέρμπι, μέχρι και σε βεντέτα, στο οποίο διαιτητής είναι φυσικά ο γιόκας της.

Πάμε λοιπόν να μιλήσουμε όχι για την κλασσική κακιασμένη πεθερά, αλλά την μεταμοντέρνα-Κρητικιά, την δήθεν άνετη που φαίνεται να έχει «πάντα» ένα καλό λόγο για όλους, η οποία δηλώνει ότι σας συμπάθησε από την πρώτη στιγμή που σας είδε. Αν την συναντήσετε θα σας προτείναμε να εξαφανιστείτε γιατί η «τρέντι» πεθερά είναι η χειρότερη εκδοχή της κλασσικής σκύλας πεθεράς.

Τι είναι ικανή να σου κάνει η μεταμοντέρνα-Κρητικιά πεθερά

Αν έχεις την τύχη να μένεις κοντά της ή ακόμα καλύτερα να είστε πάνω-κάτω, ή δίπλα τότε μπορεί να έρθεις αντιμέτωπη με τη βαθιά θρησκοληψία της. Δηλαδή, δεν θα πρέπει να τρομάξεις αν ξυπνήσεις ένα πρωί από μυρωδιές λιβανιού, όχι δεν είσαι σε εκκλησία, είναι η πεθερούλα σου που σας λιβανίζει πάνω από το κρεβάτι σας για να ξυπνήσετε ευχάριστα και να διώξει μακριά όλη τη γλωσσοφαγιά, που λέμε και στην Κρήτη.

Αυτό γλυκιά μου αναγνώστρια όπως και τις συχνές απροειδοποίητες εφόδους στο σπίτι, μπορείς να τις αποφύγεις ζητώντας της πίσω το κλειδί του σπιτιού σου ή ακόμα καλύτερα, δίνοντας της να καταλάβει ότι δεν μπορεί να εισβάλλει όποτε της κατέβει στην προσωπική σας ζωή.

Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα, όταν της απαγορευτεί η άσκοπη είσοδος στο σπίτι σας, να κάνει παράπονα στο γιόκα της προκειμένου να περάσει το δικό της. Αν δε το καταφέρει, μπορεί να αρχίσει να σου επιτίθεται και να σου λέει φράσεις του τύπου, «σας άκουγα που τσακωνόσασταν χθες το βράδυ, εγώ και όλη η γειτονιά» ή «δεν πρέπει να μιλάς έτσι στο γιο μου, δεν τον μεγάλωσα εγώ για να έρθεις εσύ να τον κάνεις ό,τι θέλεις» και άλλα τέτοια χαριτωμένα.

Να ξέρετε ότι οι Κρητικιές πεθερές, δεν το βάζουν εύκολα κάτω και το πείσμα τους σκάει και γάιδαρο. Ειδικά όταν η πεθερά σου ψάχνει αφορμή για να σχολιάσει τους πάντες και τα πάντα, τότε πρέπει να ανησυχείς και να είσαι σίγουρη ότι μπορεί να τσακώνεσαι με τον άντρα σου εξ’αιτίας της.

Κάτι άλλο το οπoίο πρέπει να προσέχεις, είναι να μην σε βάλει στο μάτι, γιατί φίλη μου το διαζύγιο σου μπορεί να έρθει σε λιγότερο χρόνο από όσο κρατάει ένας γάμος του Απόστολου Γκλέτσου. Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, υπάρχει πιθανότητα να αρχίζει να βάζει λόγια στο γιο της για σένα ή ακόμα καλύτερα όταν είστε όλοι μαζί, να σου πετάει μπηχτές προκειμένου να σε εκνευρίσει και να ξεκινήσεις καυγά. Τότε, θα αποδείξει στον μονάκριβο της, ότι εσύ είσαι προκατειλημμένη απέναντί της ενώ εκείνη… σε λατρεύει.

Επιπλέον, μην παραξενευτείς αν φανεί σοκαρισμένη όταν μάθει ότι δεν ξέρεις να κάνεις σφακιανές πίτες, σφακιανό γιαχνί, κρεατότουρτα, καλιτσουνάκια και άλλα παραδοσιακά φαγητά. Γιατί σου λέει, αυτή μπορεί να παντρεύτηκε στα 19 της αλλά τα ήξερε όλα, ήταν έτοιμη νοικοκυρά. Άρα στο δικό της μυαλό αν ξέρεις να μαγειρεύεις μόνο τα κλασσικά φαγητά, και τέλος πάντων δεν ξέρεις να κάνεις ό,τι κάνει εκείνη, ίσως δεν είσαι άξια να βρίσκεσαι δίπλα στο γιο της.

Για να μιλήσουμε τώρα με αριθμούς, δεν είναι τυχαίο  πως παγκοσμίως σήμερα, το 60% των γάμων υποφέρουν από το λεγόμενο »σύνδρομο της κακιάς πεθεράς». Σκέψου μάλιστα πως στην συγκεκριμένη έρευνα δεν υπολογίστηκαν οι πεθερές σε ζευγάρια που μένουν μαζί, που ετοιμάζονται να παντρευτούν ή ακόμα και σε σχέσεις.

Γι’ αυτό το καλύτερο που έχεις να κάνεις, για να γλιτώσεις όσο μπορείς όλα τα παραπάνω, είναι να μην δίνεις πολύ αέρα. Τι σημαίνει αυτό; Να μην της λες ότι είναι ευπρόσδεκτη να έρχεται στο σπίτι σας όποτε θέλει, ούτε να ζητάς τη γνώμη της γιατί δε θέλει και πολύ να αρχίσει να σου κάνει κουμάντο.

Επίσης, καλό είναι να αποφεύγεις τις φράσεις τύπου: »Μην λες τη γνώμη σου δε σε ρώτησα», »Έπρεπε να έχεις μάθει στο γιο σου να…», »Προτιμώ να περνάω χρόνο με την οικογένεια μου, από ότι μαζί σας», »Πες κάτι στον γιο σου» και τέλος »Δεν θα βλέπεις τα παιδιά όλη ημέρα, στο απαγορεύω».

Αυτές οι φράσεις μπορεί να δείχνουν την αγανάκτηση σου, όμως το μόνο που θα καταφέρεις είναι να δημιουργήσεις εντάσεις και διχόνοιες. Επέλεξε τον διπλωματικό τρόπο και πέρνα τις απόψεις σου με τέτοιο τρόπο, ώστε να νομίζει ότι είναι το επίκεντρο της προσοχής και η γνώμη της πάντα μετράει.

Μερικές μαντινάδες για τις αγαπημένες μας Κρητικές πεθερές

Τσι πεθεράς μου εδάγκωσε

το πόδα ένα λιακόνι

και το λιακόνι εψόφησε

κι εκείνη ζεί ακόμη!

Την πεθερά μου έβαλα

ψηλά στον Ψηλορείτη

να τηνε βλέπουν οι οχτροί

να μην πατούν στην Κρήτη.

Άμε να πεις τση μάνας σου,

να κόψει τα κουμάντα,

να πάει να δίνει διαταγές,

στο-ε-δικό τζη άντρα.

Θε μου μεγαλοδύναμε,

πάρε τη πεθερά μου,

κι εγώ θα γράψω στσ΄εκκλησιές,

ότί ΄χω στ΄όνομά μου.

Την πεθερα μου οψες αργα

στον υπνο μου την ειδα

και θαρουνα πως παλευα

με την λερναια υδρα.

Όταν κοντά στο σπίτι μου

η πεθερά ζυγώνει,

με πιάνει σοκ αλλεργικό

και παίρνω κορτιζόνη

Κακό είναι συναπάντημα,

να δεις παπά μπροστά σου,

μα πιό κακό είναι το πρωί,

να δεις την πεθερά σου.

Εγώ είδα και τον χάροντα

μα εμένα δεν με νοιάζει

το μόνο που κατάλαβα

της πεθεράς μου μοιάζει !

zarpanews.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook