Το «πάρε» το είδαμε, το «δώσε» το ψάχνουν

το-πάρε-το-είδαμε-το-δώσε-το-ψάχνου-726235

Πριν ακόμη κοπάσουν οι πανηγυρισμοί για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ξεκίνησαν οι θεωρίες συνωμοσίας. Πεδίον δόξης λαμπρόν για τους δημοσιολόγους, σε μία χώρα που οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν πολλούς οπαδούς -ψεκασμένους και καθαρούς.

Δίνουν οι Τούρκοι κάτι, χωρίς να πάρουν αντάλλαγμα; «Οχι» λένε όσοι παρελαύνουν από τα τηλεοπτικά παράθυρα, ειδικοί και μη. Είναι βέβαιοι ότι δεν μπορεί ο Ερντογάν να υποχώρησε χωρίς να εξασφάλισε κάποιο όφελος. Εχει να δώσει λόγο στο πολυπληθές ακροατήριό του, το οποίο εδώ και χρόνια εκπαιδεύει συστηματικά με τη λογική ότι η Τουρκία είναι μεγάλη δύναμη, δεν φοβάται κανέναν, δεν παραχωρεί τίποτε, δεν διστάζει να τα βάλει με τους ισχυρούς, δεν υποκύπτει στις πιέσεις των μεγάλων δυνάμεων και ακολουθεί υπερήφανη εξωτερική πολιτική. Συνεπώς, πρέπει να βρούμε τι πήρε, για την ακρίβεια τι δώσαμε για να μας κάνει τη χάρη και να ελευθερώσει τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς.

Να αποκλείσουμε την περίπτωση ότι έχει κάνει το θαύμα της η Παναγία ανήμερα της γιορτής της, που είναι η δεύτερη σε σπουδαιότητα γιορτή της Ορθοδοξίας.

Εντάξει, θρησκευόμενοι (κατά δήλωσή τους) είναι οι πάσης φύσεως αναλυτές, ωστόσο στις διεθνείς σχέσεις η μεταφυσική δεν έχει θέση κι ας έλεγε εκείνος ο ανεκδιήγητος πλανητάρχης, ο Μπους ο μικρός -όνομα και πράγμα-, ότι πριν εξαπολύσει τις επιθέσεις εναντίον του Ιράκ είχε συνομιλήσει με τον μεγαλοδύναμο και είχε αποσπάσει την έγκρισή του για το θεάρεστο δολοφονικό έργο του.

Αλλωστε, ο Ερντογάν είναι μουσουλμάνος και μάλιστα φανατικός και δεν επηρεάζεται από τις θεότητες άλλης θρησκείας, ιδιαίτερα αυτής που καθοδηγεί τους άπιστους γκιαούρηδες. Συνεπώς, ξεχνάμε το θαύμα της Μεγαλόχαρης.

Μήπως είναι έτοιμη η ελληνική κυβέρνηση να δώσει στην Τουρκία τους οκτώ αξιωματικούς που κατηγορούνται από τον Ερντογάν ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα; Μα αυτοί έχουν πάρει πολιτικό άσυλο και ο Αρειος Πάγος έχει αποφασίσει τελεσίδικα τη μη έκδοσή τους, γιατί το κράτος δικαίου στη γειτονική χώρα είναι μαγική εικόνα. Η κυβέρνηση, αν σκέφτεται κάτι τέτοιο, θα εκτεθεί.

Μήπως σκέφτεται να εκδώσει κάποιον από τους Τούρκους αριστερούς που κατηγορούνται ότι προετοίμαζαν επίθεση στον Τούρκο πρόεδρο κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα; Ο Τουργκούτ Καγιά, τον οποίο ο Αρειος Πάγος δεν θεώρησε φρόνιμο να εξοπλίσει με μια απόφαση ανάλογη με αυτήν που έβγαλε για τους «οκτώ αξιωματικούς», έχει πάρει από την αρμόδια ελληνική Αρχή πολιτικό άσυλο. Ούτε αυτό το δεσμευτικό πλαίσιο μπορεί να παραβιάσει η ελληνική κυβέρνηση.

Αρα; Κάποια βραχονησίδα ίσως; Ε, αυτό είναι ακραίο. Εντάξει, έκλεισε ο Τσίπρας μια προδοτική συμφωνία με την ΠΓΔΜ, δεν θα αντέξει να σηκώσει το βάρος και δεύτερης προδοσίας μέσα σε λίγους μήνες. Μήπως γίνεται καμιά μυστική διαπραγμάτευση για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στο Αιγαίο και την Κύπρο; Τρέχα γύρευε.

Να συζητήσουμε το ενδεχόμενο να προσπαθεί ο Ερντογάν να κλείσει τα λιγότερο επώδυνα για τη χώρα του μέτωπα που άνοιξε ο ίδιος με την τυχοδιωκτική πολιτική του, ώστε να εξομαλύνει τις σχέσεις του τουλάχιστον με τους Ευρωπαίους, επειδή η τουρκική οικονομία έχει μπει σε τροχιά βαθιάς κρίσης;

Να το συζητήσουμε, αλλά είπαμε: η Τουρκία δεν δίνει χωρίς να πάρει. Είναι στη φύση του πολιτικού προσωπικού της χώρας το παζάρι.

Οπότε; Συνεχίζουμε το ψάξιμο, βάζοντας τη φαντασία μας να δουλεύει ασταμάτητα…

Γράφει ο Τάσος Παππάς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook