Το ξέσπασμα του μηχανικού που φώτισε την Ακρόπολη το 2004 με αφορμή την επίσκεψη Μακρόν

το-ξέσπασμα-του-μηχανικού-που-φώτισε-τ-584117

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη Μακρόν και την ομιλία του στην Πνύκα με φόντο την φωτισμένη Ακρόπολη, ο ενεργειακός – μηχανολόγος μηχανικός, Κώστας Κάππος, υπεύθυνος για τον φωτισμό της Ακρόπολης το 2004, εξέφρασε μέσω του προσωπικού του λογαριασμό στο Facebook την οργή του για την αδιαφορία, όπως τη χαρακτηρίζει, των υπευθύνων αλλά και την εικόνα του φωτισμού του Ιερού Βράχου που σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης.

«Το 2004 ξοδεύτηκαν συνολικά 1.200.000 ευρώ για να αποκτήσουν τα μνημεία της Ακροπόλεως το φωτισμό αναδείξεως που τους άξιζε. Αγωνίστηκα όχι μόνο να ολοκληρώσω τις μελέτες, αλλά μέχρι την τελευταία στιγμή που ρύθμιζα τις δέσμες των προβολέων, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΜΟΙΒΗ, κρεμασμένος από τα βράχια στις 3.00 το πρωί, γιατί πίστευα στην αναγκαιότητα αυτού του Έργου και το αγαπάω περισσότερο από οτιδήποτε άλλο έχω σχεδιάσει στην καριέρα μου.

Έκτοτε, κανένας υπάλληλος από τους πολλούς που ασχολούνται με την Ακρόπολη δεν σκέφτηκε καν να πλύνει τους προβολείς που έχουν πιάσει 2 δάχτυλα βρώμας που έχει αλλοιώσει εντελώς τα φωτοτεχνικά τους χαρακτηριστικά.

Τοποθετούν εντελώς ακατάλληλους λαμπτήρες, έχουν χαλάσει τη σκόπευσή τους, οι μισοί δεν δουλεύουν καν, και όλα αυτά για ένα κονδύλι της τάξης των 50.000 ευρώ που θα κόστιζε η συντήρηση της εγκατάστασης», τονίζει μεταξύ άλλων στην ανάρτησή του.

Μετά την ανάρτησή του που δημοσιεύτηκε σε διάφορα ΜΜΕ, ο κ. Κάπος φιλοξενήθηκε σε ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1, όπου και αναφέρθηκε στο ζήτημα του φωτισμού της Ακρόπολης.

«Είναι το πιο αντιπροσωπευτικό κομμάτι της Ελλάδας όπως το εκλαμβάνει ένας ξένος. Αν αυτό το πράγματα δεν το φροντίσουμε και δεν δείξουμε την πραγματική του εικόνα, δεν το αναδείξουμε, τότε είναι σαν να προσβάλλουμε τον ίδιο τον εαυτό μας και την ιστορία μας.»   Αναφερόμενος στην εμπειρία του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, τόνισε: «Ήταν μια μοναδική εμπειρία και ανά πάσα στιγμή θα την έκανα πάλι. Χωρίς αμοιβή, χωρίς τίποτα. Είναι θέμα συναισθήματος που σου βγάζει αυτό το πράγμα».

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, πριν από έναν περίπου χρόνο, ο κ. Κάπος έκανε μία σχετική μελέτη για να διορθωθεί η φωταγώγηση της Ακρόπολης, με το κόστος της να ανέρχεται περίπου στα 50.000 ευρώ. Η Εφορία Αρχαιοτήτων την ενέκρινε, ωστόσο, έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει δοθεί, όπως τουλάχιστον υποστήριξε ο ίδιος. «Έβαλαν εντελώς ακατάλληλους λαμπτήρες και αυτή τη στιγμή έχουμε σε ορισμένα σημεία έναν φωτισμό που θυμίζει περισσότερο χασάπικο παρά μνημείο», εξήγησε.

Το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 φιλοξένησε και δηλώσεις της προϊσταμένης της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αθηνών, κ. Μπάνου, με την ίδια να υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να καταλάβει τη σκοπιμότητα της ανάρτησης του κυρίου Κάπου.

«Εδώ και πολλά χρόνια, από το 2004, η Ακρόπολη φωτίζεται κανονικά και ουδείς έχει εκφράσει παράπονα για τον φωτισμό της. Ο κύριος Κάπος συνεργάζεται με την Εφορεία Αθηνών για ένα άλλο θέμα. Αδυνατώ να καταλάβω τη σκοπιμότητα της αναρτήσεως του κυρίου Κάπου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: lifo.gr,Με πληροφορίες από ΑΝΤ1

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook