Το μικρό νησί με τη μεγάλη ιστορία στον κόλπο της Ιτέας

το-μικρό-νησί-με-τη-μεγάλη-ιστορία-στον-746193

Επτά μικρά νησάκια μετρά η Ιτέα, μπροστά από την παραλία της. Επτά λιλιπούτεια νησιά που βρίσκονται διάσπαρτα στη θάλασσα και μοιάζουν με μικρά στολίδια, προσθέτοντας τη δική τους πινελιά στο όμορφο τοπίο.

Τα τρία πιο γνωστά από αυτά είναι ο Άγιος Αθανάσιος, ο Άγιος Δημήτριος και ο Άγιος Κωνσταντίνος. Το τελευταίο, αν και μικρούλι, κουβαλά τη δική του μεγάλη ιστορία. Πάνω στο νησάκι βρίσκεται το ομώνυμο εκκλησάκι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Ο Άγιος Κωνσταντίνος είναι το δεύτερο από τα επτά νησάκια της Ιτέας και κατασκευάστηκε την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Σύμφωνα με το «Χρονικό του Γαλαξιδίου», κατά την Επανάσταση στο νησάκι λειτουργούσε νοσοκομείο. Σήμερα δεν κατοικείται, όμως, κάθε χρόνο στις 21 Μαΐου ανήμερα του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης που γιορτάζει το εκκλησάκι, το νησί πλημμυρίζει από πιστούς, οι οποίοι καταφθάνουν με τα ψαροκάικά τους.

Τα δύο νησιά, Άγιος Κωνσταντίνος και Άγιος Αθανάσιος, συνδέονταν παλαιότερα με μια πέτρινη γέφυρα. Μάλιστα, τα απομεινάρια της φαίνονται ακόμα μέσα στο νερό. Το μήκος της προσδιορίζεται περίπου στα 200 μέτρα και η κατασκευή της τοποθετείται στα βυζαντινά χρόνια.

newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook