Το Μαρόκο απαγορεύει την μπούρκα για να μειωθεί η εγκληματικότητα

το-μαρόκο-απαγορεύει-την-μπούρκα-για-ν-483852

Αυστηρά μέτρα για όσους δεν συμμορφώνονται εντός 48 ωρών – Δυσαρεστημένοι οι σαλαφιστές

Στο Μαρόκο απαγορεύεται από την Τρίτη η παραγωγή και πώληση της μπούρκας, του μουσουλμανικού ενδύματος που καλύπτει εντελώς το πρόσωπο και το σώμα. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα η σχετική απαγόρευση επιβάλλεται για λόγους ασφαλείας και το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας αναμένεται να την θέσει σε εφαρμογή μέσα στην εβδομάδα.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι το μέτρο λαμβάνεται επειδή αρκετοί εγκληματίες χρησιμοποιούν την μπούρκα για να διαπράξουν παράνομες πράξεις. «Έχουμε προχωρήσει στο βήμα της πλήρους απαγόρευσης της εισαγωγής, κατασκευής και εμπορίου αυτού του ενδύματος σε όλες τις πόλεις και κωμοπόλεις του βασιλείου», δήλωσε ο αξιωματούχος και συμπλήρωσε ότι έχει παρατηρηθεί επανειλημμένα πως οι ληστές φορούν μπούρκα!

Η ιστοσελίδα Morocco World News αναφέρει ότι οι αρχές έχουν ήδη προειδοποιήσει γραπτώς τους ράφτες και τους εμπόρους του μουσουλμανικού ενδύματος σε όλη την χώρα να «ξεφορτωθούν» τα αποθέματα του εμπορεύματός τους, αλλιώς αυτά θα κατασχεθούν μέσα σε 48 ώρες.

Οι περισσότερες γυναίκες στο Μαρόκο φορούν το χιτζάμπ, την μαντίλα που δεν καλύπτει το πρόσωπο, καθώς ο βασιλιάς Μοχάμεντ ο 6ος προωθεί μια μετριοπαθή εκδοχή του Ισλάμ στην χώρα του. Το νικάμπ, το μουσουλμανικό ένδυμα που αφήνει ακάλυπτη την περιοχή γύρω από τα μάτια, φορούν οι γυναίκες των σαλαφιστών (υπερσυντηρητικοί σουνίτες μουσουλμάνοι που υποστηρίζουν τον θρησκευτικό νόμο της σαρία) και στις πιο συντηρητικές περιοχές στο βόρειο τμήμα του Μαρόκου, μια περιοχή από την οποία κατάγονται χιλιάδες τζιχαντιστές που πολεμούν για το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ.

Πάντως, οι σαλαφιστές έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο η σχετική απαγόρευση να συμπεριλάβει στο μέλλον και το νικάμπ. Ο σαλαφιστής σεΐχης Χασάν Κετανί έγραψε στο facebook: «Προσανατολίζεται το Μαρόκο στην απαγόρευση του νικάμπ, που οι μουσουλμάνες φορούν εδώ και πέντε αιώνες;».

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook