Το βομβαρδισμένο σπίτι του μικρού Αϊλάν | Ρούχα και παιχνίδια ανάμεσα στα ερείπια | Photos

το-βομβαρδισμένο-σπίτι-του-μικρού-αϊλ-282982

Σκονισμένα παπούτσια, εγκαταλελειμμένα παιχνίδια και παιδικά ρούχα βρίσκονται ανάμεσα στα βομβαρδισμένο ερείπια του σπιτιού του αδικοχαμένου μικρού Αϊλάν Κούρντι στο Κομπάνι της Συρίας.

Το ετοιμόρροπο σπίτι στην πολύπαθη συριακή πόλη δίνει την εικόνα της καταστροφής, που οδήγησε τελικά τους Αμπντουλάχ και Ρεχάν, να επιβιβαστούν σε μια μικρή βάρκα στο σκοτάδι της νύχτας με τους δυο μικρούς γιους τους σε μια απέλπιδη προσπάθεια να φτάσουν στη Δυτική Ευρώπη.

Ο Μοχάμπαντ Κούρντι, αδελφός του Αμπντουλάχ και θείος του Αϊλάν, μίλησε για την τρομακτική ζωή της οικογένειας στη Συρία, το δικό του ταξίδι σε ένα στρατόπεδο προσφύγων στη Γερμανία και τον πόνο που ένιωσε στο άκουσμα της είδησης ότι τα ανίψια και η κουνιάδα του πνίγηκαν στη θάλασσα.

Η εικόνα του μικροσκοπικού σώματος του Αϊλάν που ξεβράστηκε σε μια παραλία στην Τουρκία σόκαρε όλο τον κόσμο αυτή την εβδομάδα. Όπως και πολλοί άλλοι πρόσφυγες της Συρίας, η οικογένειά του πλήρωσε τους διακινητές χιλιάδες λίρες για τέσσερις θέσεις στη βάρκα για να φτάσουν στην Κω.

Αλλά η βάρκα τους ανατράπηκε λίγο μετά την αποχώρηση από τις ακτές και ο 3χρονος Αϊλάν, ο 5χρονος αδελφός του και η 35χρονη μητέρα τους πνίγηκαν στα σκοτεινά νερά. Ο 40χρονος πατέρας, επέζησε από την τραγωδία και επέστρεψε στο Κομπάνι για να κηδέψει την οικογένεια του.

2bf7b0fe00000578-3223584-image-a-5_1441524698393

Οι φωτογραφίες από το σπίτι της οικογένειας στη Συρία αποκαλύπτουν την πραγματικότητα της ζωής σε μια εμπόλεμη ζώνη και γιατί αποφάσισαν να διακινδυνεύσουν σε αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης.

2c006caf00000578-3223584-image-a-1_1441479859657

Μιλώντας στην MailOnline από ένα στρατόπεδο προσφύγων στη Γερμανία, ο 47χρονος Μοχάμεντ είπε ότι η οικογένεια κατέφυγε στο Κομπάνι από τη Δαμασκό, το 2012, όταν ο Αμπντουλάχ συνελήφθη και βασανίστηκε από την κυβέρνηση.

Οταν τελικά απελευθερώθηκε, μετακόμισε με την οικογένειά του στην πόλη κοντά στα τουρκικά σύνορα, όπου ζούσαν τέσσερα άτομα σε δύο δωμάτια του σπιτιού που ανήκε στα πεθερικά του για περίπου 18 μήνες. Αλλά σύντομα το ISIS τους ανάγκασε να ξεριζωθούν και πάλι.

2c006cb500000578-3223584-image-a-16_1441480711517«Οι άνθρωποι ήταν τρομοκρατημένοι, όταν ήρθε το ISIS άνθρωποι άρχισαν να φεύγουν. Ηταν απλά τρομερό», είπε ο Μοχάμεντ. «Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι από το Κομπάνι κατέφυγαν στην Τουρκία, γιατί κανείς δεν μπορούσε να ζήσει εκεί πια.»

Ο Αμπντουλάχ, ήταν κουρέας και άρχισε να εργάζεται στην Τουρκία, ενώ η οικογένειά του παρέμεινε στο Κομπάνι, αλλά το 2013 επέστρεψε για να τους βοηθήσει να φύγουν. Το σπίτι τους καταστράφηκε κατά τη διάρκεια ενός βομβαρδισμού και η οικογένεια μετακόμισε στην Τουρκία.

«Δουλέυαμε σε εργοτάξια, ήταν πολύ, πολύ δύσκολα για μάς, αλλά έπρεπε να το κάνουμε γιατί είχαμε μεγάλες οικογένειες. Η Τουρκία μας άνοιξε τις πόρτες της, αλλά δεν είχαμε κανένα δικαίωμα εκεί. Δεν μπορούσαμε να απολαύσουμε τη ζωή εκεί ή τα ανθρώπινα δικαιώματά μας. Η ζωή ήταν δύσκολη στην Τουρκία. »

2c006c9d00000578-3223584-image-a-2_1441493577731Τέσσερις μήνες πριν, ο Μοχάμεντ ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι, αφήνοντας την έγκυο γυναίκα του και τα παιδιά πίσω. Εφτασε Κω με ένα μικρό φουσκωτό σκάφος και στη συνέχεια περπάτησε μέχρι τη Γερμανία, όπου ζει ακόμη.

Ο Αμπντουλάχ και η οικογένειά του σύντομα ακολούθησαν με στόχο να φύγουν στη δυτική Ευρώπη, ωστόσο τους πρόλαβε η τραγωδία.

2c006ca500000578-3223584-image-a-20_1441480731173«Από τότε που άκουσα την είδηση νιώθω συντετριμμένος. Είναι μια πολύ, πολύ δύσκολη στιγμή για μένα. Εχω πίστη στο Θεό και ίσως ο Θεός είχε επιλέξει αυτή τη μοίρα για την οικογένεια του αδελφού μου» εξηγεί ο Μοχάμεντ.

Περιγράφοντας τους ανιψιούς του, είπε: «Ηταν χαρούμενα, γελαστά παιδιά που αγαπούσαν το παιχνίδι. Ο πατέρας τους έκανε τα πάντα για να μην τους λείψει τίποτα»

Και ήταν αναμφίβολα αυτή η άνευ όρων αγάπη για τους γιους του και η αποφασιστικότητά του να βελτιώσει τη ζωή τους, που οδήγησε τον Αμπντουλάχ και την οικογένειά του στο μοιραίο ταξίδι.

Ο κόσμος έχει αντιδράσει με μεγάλη αγάπη και συμπάθεια προς τους πρόσφυγες της Συρίας από την Τετάρτη που κυκλοφόρησε η φωτογραφία με το σώμα του Αϊλάν.

Αλλά ποιον κατηγορεί ο θείος του για την τραγωδία; «Νομίζω ότι η Τουρκία είναι υπεύθυνη» εξήγησε. «Πρέπει να κάνει περισσότερα για να σταματήσει τους λαθρέμπορους από τη χρήση αυτού του τύπου των πλοίων – πρέπει να έχουν κάποιους κανόνες και κανονισμούς ασφαλείας. Ζητώ από τις κυβερνήσεις να κάνουν κάτι για να βρεθεί μια λύση στη χώρα μας ή ας πάμε κάπου που να είμαστε ασφαλείς» επισημαίνει και προσθέτει: «Το λέω αυτό για να σώσω άλλους ανθρώπους από το θάνατο»

iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook