Τουρκικές αμφισβητήσεις νοτίως της Κρήτης

τουρκικές-αμφισβητήσεις-νοτίως-της-κ-218480

crete
Τη σταθερή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, και μάλιστα σε ευθεία αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, αποκαλύπτει η υπόθεση του ιταλικού πλοίου «Explora», από το οποίο η Αγκυρα απαίτησε να ζητηθεί η άδειά της για την πόντιση καλωδίου οπτικών ινών νοτίως της Κρήτης, αλλά με την παρέμβαση των υπ. Εξωτερικών και Αμυνας της Ελλάδας σταμάτησε τις εργασίες του και ζητήθηκε η αποχώρησή του από την περιοχή. Το επεισόδιο εκτυλίχθηκε από το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, όταν τουρκική φρεγάτα που ακολουθούσε το ερευνητικό σκάφος, απαίτησε από τον πλοίαρχο να ζητήσει άδεια από την Τουρκία για να συνεχίσει τις εργασίες του, με το αιτιολογικό ότι κινούνταν σε περιοχή τουρκικών συμφερόντων.

Η αντίδραση της Αθήνας ήταν άμεση. Η Αγκυρα, στην προσπάθειά της να δημιουργήσει εντυπώσεις, εξέδωσε αυθαίρετα οδηγία προς ναυτιλομένους (Navtex), με την οποία υποτίθεται χορηγούσε άδεια για την πόντιση καλωδίου, χωρίς να έχει τέτοιο δικαίωμα.

Οπως επισημαίνουν έγκριτες νομικές πηγές, στη συγκεκριμένη περιοχή, που κυμαίνεται από 30-50 μίλια νότια και προς τα ανατολικά της Κρήτης, η Ελλάδα έχει χορηγήσει άδειες για έρευνες, χωρίς ποτέ να υπάρξει η παραμικρή αντίδραση από την Τουρκία. Σημειώνεται ότι στην περιοχή, σύμφωνα με τις ίδιες νομικές πηγές, η Ελλάδα έχει αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα -με βάση το διεθνές δίκαιο- που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, όχι απλά πολιτική, αλλά και σε οποιοδήποτε δικαστήριο. Από τη στιγμή που η Ελλάδα έχει χορηγήσει τις άδειες για έρευνες, έχει και το απόλυτο δικαίωμα να αρνείται τη διεξαγωγή ερευνών σε οποιαδήποτε χώρα, πράγμα που έπραξε τα προηγούμενα 24ωρα η κυβέρνηση, ύστερα από εισηγήσεις νομικών. Προφανώς, επισημαίνουν νομικοί κύκλοι, η Τουρκία γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια τα δικαιώματά της, αλλά η κίνησή της απλά επιβεβαιώνει τη σταθερή προσήλωσή της στην αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου, με στόχο να διατηρεί πάντα στο προσκήνιο μια ευρύτερη τακτική διεκδικήσεων από το Αιγαίο μέχρι την Κύπρο και νοτίως της Κρήτης.

Σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά επιρρίπτει ευθύνες και στον επικεφαλής του πλοίου, γιατί κατά τα ειωθότα, επειδή είναι βρετανικών συμφερόντων, όφειλε πρώτα να απευθυνθεί στο Λονδίνο, το οποίο -κατά τις ίδιες πηγές- θα επιβεβαίωνε τα πλήρη δικαιώματα της Ελλάδας και να κινούνταν ανάλογα, πράγμα που δεν έκανε, με συνέπεια να ζητηθεί να σεβαστεί τη νομιμότητα.

Επειτα από διαβήματα της ελληνικής κυβέρνησης, το ερευνητικό σκάφος σταμάτησε τις εργασίες του και εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, αναγκάστηκε να καταφύγει στο Γαϊδουρονήσι.

Αργά χθες το βράδυ, έγινε γνωστό ότι το πλοίο ειδοποίησε την Αθήνα ότι αποχωρεί και επιστρέφει στην Ιταλία, ωστόσο παρακολουθούνταν διακριτικά από ελληνικό πλοίο μέχρι να απομακρυνθεί από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Πηγή : kathimerini.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook