Τουρισμός: Πρωταθλητής εσόδων η Κρήτη σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος

τουρισμός-πρωταθλητής-εσόδων-η-κρήτη-242091

Πρωταθλητής εσόδων από τον τουρισμό η Κρήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2016 που δημοσιοποίησε χθες τη Τράπεζα της Ελλάδας.

Τα στοιχεία όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα, «φωτίζουν ευδιάκριτα τις περιοχές που αποτελούν τους τουριστικούς «πρωταθλητές» της χώρας αλλά κι εκείνες στις οποίες θα πρέπει να κατευθυνθεί με άλλους τρόπους μέρος των εσόδων από τον τουρισμό, προκειμένου να αμβλυνθεί το χάσμα που τις χωρίζει.

Την ίδια στιγμή επιβεβαιώνεται η ραγδαία άνοδος των προορισμών του Ιονίου, διαμορφώνοντας τις συνθήκες μιας πιο «ορθολογικής» γεωγραφικής κατανομής των ξένων επισκεπτών και των εισπράξεων.

Οι τέσσερις «ταχύτητες» των περιοχών της χώρας στην άτυπη κούρσα προσέλκυσης τουριστών, αποτυπώνεται ανάγλυφα στα στοιχεία των χρημάτων που δαπανούν κατά μέσο όρο σε κάθε ταξίδι τους στις διάφορες περιοχές της Ελλάδας οι ξένοι επισκέπτες (μέση δαπάνη ανά επίσκεψη).

Με την πρώτη ταχύτητα εμφανίζονται να κινούνται μόλις τρεις περιοχές οι οποίες καταγράφουν μέση δαπάνη ανά ταξίδι των επισκεπτών τους μεγαλύτερη από 600 ευρώ. Στην κορυφή κατατάσσεται η Κρήτη με μέση δαπάνη ανά επίσκεψη της τάξης των 682,2 ευρώ. Στη δεύτερη θέση, ωστόσο, δεν βρέθηκε η περιοχή του Νοτίου Αιγαίου αλλά οι προορισμοί του Ιονίου με 611,9 ευρώ. Οι προορισμοί των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων (Νότιο Αιγαίο) βρέθηκαν στην τρίτη θέση με 600 ευρώ.

Η θέση που εμφανίζονται να καταλαμβάνουν σε αυτή την κατάταξη το Ιόνιο και Νότιο Αιγαίο αποτυπώνει, σύμφωνα με παράγοντες του χώρου, τη δυναμική άνοδο των προορισμών του Ιονίου και τη στροφή των τουρ οπερέϊτορ προς αυτούς με αφορμή τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τη στροφή των τουριστών δυτικότερα εντός της Μεσογείου.

Με αρκετά χαμηλότερες «στροφές», στη δεύτερη ταχύτητα, εμφανίζονται να κινούνται τέσσερις περιοχές. Το εντυπωσιακό είναι πως στην ομάδα αυτών των περιοχών φέρεται να οδηγεί την κούρσα η Θεσσαλία (μέση δαπάνη ανά επίσκεψη 422 ευρώ) ακολουθούμενη από το Βόρειο Αιγαίο (398,6 ευρώ) και την Πελοπόννησο (383,7 ευρώ). Ουραγός σε αυτή την ομάδα είναι η Αττική η οποία εμφανίζεται να προσελκύει επισκέπτες που δαπανούν κατά μέσο όρο  381,7 ευρώ κάθε φορά που επισκέπτονται την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας.

Με την τρίτη ταχύτητα, με κριτήριο τη μέση δαπάνη ανά επίσκεψη, φέρονται να κινούνται να κινούνται η Ήπειρος (304 ευρώ), η Στερεά Ελλάδα (286,7 ευρώ), η Δυτική Ελλάδα (283,5 ευρώ) και η Κεντρική Μακεδονία (264 ευρώ).

Στο τελευταίο «βαγόνι» του τουριστικού τρένου της χώρας εμφανίζονται να στριμώχνονται η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (211,5 ευρώ μέση δαπάνη των τουριστών ανά επίσκεψη) και η Δυτική Μακεδονία (205,1 ευρώ).

Είναι προφανές πως οι δημοφιλέστεροι παραλιακοί προορισμοί της χώρας προσελκύουν το ενδιαφέρον των περισσότερων ξένων λόγω καλοκαιρινών διακοπών.

Από τη συγκεκριμένη κατάταξη, την ίδια στιγμή, προκύπτει ότι ο πρώτος (Κρήτη) προσελκύει επισκέπτες που δαπανούν υπερτριπλάσια χρήματα σε σύγκριση με εκείνους που κατευθύνονται στους «ουραγούς» (Ανατ. Μακεδονία-Θράκη, Δυτ. Μακεδονία).

Τα πιο πάνω στοιχεία αποτυπώνουν σε μεγάλο βαθμό το προφίλ των επισκεπτών που προσελκύουν οι διάφορες περιοχές της χώρας αλλά και τη δυναμική που αναπτύσσεται σε αυτές.

Με βάση τα απόλυτα μεγέθη εισπράξεων, ωστόσο, τις μισές ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφανίζονται να «μαζεύουν» μόλις δύο περιοχές: το Νότιο Αιγαίο (24,6% των συνολικών ταξιδιωτικών εισπράξεων της χώρας) και η Κρήτη (24,3%).

Η Κεντρική Μακεδονία, την ίδια στιγμή, εμφανίζεται να προσελκύει τους περισσότερους επισκέπτες (το 22,5% των συνολικών της χώρας) αλλά τρίτη με βάση τις διανυκτερεύσεις (αντιπροσωπεύει το 19,1%), τέταρτη βάση των συνολικών εισπράξεων (το 13,2%) και μόλις ενδέκατη με κριτήριο τη δαπάνη ανά ταξίδι των επισκεπτών της (264 Ευρώ).

Στον αντίποδα, η Κρήτη κατατάσσεται μόλις τέταρτη με βάση τον αριθμό επισκέψεων (αντιπροσωπεύει το 16% του συνόλου της χώρας) αλλά δεύτερη με βάση τις διανυκτερεύσεις (20,7% του συνόλου) και μια ανάσα πίσω από το Νότιο Αιγαίο με κριτήριο τις συνολικές εισπράξεις αποσπώντας μερίδιο 24,3%.

Η Αττική την ίδια στιγμή προσελκύει το 16% των επισκεπτών, αντιπροσωπεύει το 13% των διανυκτερεύσεων και αποσπά το 13,6% των συνολικών ταξιδιωτικών εισπράξεων της χώρας.

Πηγή : euro2day.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook