Τουρίστες στα Χανιά: Πέφτουν σε λακκούβες, χάνονται και ζητούν καθαριότητα

τουρίστες-στα-χανιά-πέφτουν-σε-λακκού-645608

Απόλυτη ικανοποίηση των επισκεπτών σχετικά με τη συμπεριφορά και τη φιλοξενία των ντόπιων ανθρώπων, τις υπηρεσίες από τα καταλύματα, τις ταβέρνες/εστιατόρια/καφετέριες, αλλά και από την ασφάλεια καταγράφεται στην φετινή έρευνα για τον τουρισμό στην Δυτική Κρήτη.

Αντίθετα, τα πιο σημαντικά προβλήματα εξακολουθούν να είναι η κακή κατάσταση του οδικού δικτύου & η ελλιπής σήμανση καθώς και η καθαριότητα στους δρόμους και στις πλατείες, με τους αλλοδαπούς επισκέπτες να εκφράζουν έντονα τα παράπονα και τη δυσαρέσκεια τους.

Δείτε και κατεβάστε ΕΔΩ τα συμπεράσματα της μεγάλης έρευνας ΜΑΙΧ, Ένωσης Ξενοδόχων και Πολυτεχνείου Κρήτης, για τον τουρισμό στην Δυτική Κρήτη το 2017.

Η έρευνα παρουσιάζεται αύριο Παρασκευή 16 Μαρτίου, σε ειδική εκδήλωση στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, στις 6 το απόγευμα. 

 

 

Αγορά αγροτικών τοπικών προϊόντων

Βλέποντας τα ποσοστά αγοράς αγροτικών τοπικών προϊόντων, οι μισοί αλλοδαποί τουρίστες συνεχίζουν να προβαίνουν στην αγορά τοπικού κρασιού, ελαιολάδου και φρέσκου χυμού πορτοκαλιού, ενώ ακολουθούν τα τοπικά τυριά, μέλι, τσικουδιά, λαχανικά, αρωματικά/φαρμακευτικά φυτά, το ελαιοσάπουνο και τα αρτοποιήματα. Σημαντικό χαρακτηριστικό είναι ότι τα αρωματικά/φαρμακευτικά φυτά από την τελευταία θέση των προτιμήσεων των τουριστών κατά τα τελευταία χρόνια, φαίνεται να κερδίζουν έδαφος και να επιλέγονται περισσότερο κατά την περυσινή χρονιά κυρίως από τους μη Σκανδιναβούς.

Κορυφαίοι προορισμοί

Κορυφαίοι προορισμοί για τους αλλοδαπούς επισκέπτες που προσγειώνονται στο αεροδρόμιο Χανίων, αναδείχτηκαν με σαφή διαφορά οι χώροι πολιτιστικού ενδιαφέροντος, όπου έξι στους δέκα επισκέφτηκαν μουσεία, αρχ. τοποθεσίες, μοναστήρια και εκκλησίες. Ακολουθούν οι παραλίες, με την παραλία του Ελαφονησίου να κατέχει την πρώτη θέση των προτιμήσεων και να ακολουθούν αυτές του Μπάλου, Φαλάσαρνων και Σούγιας.

Οι αρχαιολογικοί χώροι έπονται και πρωτίστως ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού, όπου προτιμάται από έναν στους πέντε αλλοδαπούς τουρίστες, ενώ με μικρότερα ποσοστά ακολουθούν οι αρχαιολογικοί χώροι της Αρχαίας Απτέρας και της Φαιστού. Σημαντικό είναι επίσης και το ποσοστό των αλλοδαπών που έχουν διασχίσει το φαράγγι της Σαμαριάς.  Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στους περισσότερους προορισμούς, η παραλία της Σούγιας και ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Απτέρας, προτιμώνται περισσότερο από τους αλλοδαπούς τουρίστες που έχουν ήδη ξαναέρθει στο Νομό Χανίων σε σχέση με αυτούς που έρχονται για πρώτη φορά.

Σε όλους τους παραπάνω προορισμούς, οι μη Σκανδιναβοί και κυρίως οι αλλοδαποί που προέρχονται από τη Μεσόγειο, είναι εκείνοι που πραγματοποιούν περισσότερες επισκέψεις σε σχέση με τους Σκανδιναβούς. Αυτό εξηγείται με το γεγονός ότι πολλοί από τους Σκανδιναβούς έχουν ξαναέρθει στα Χανιά και γενικότερα στην Κρήτη, οπότε έχουν επισκεφτεί αυτούς τους προορισμούς κατά το παρελθόν.

Κατηγορίες δαπανών

Αναφορικά με τις δαπάνες που πραγματοποίησαν οι αλλοδαποί τουρίστες κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, η μέση δαπάνη κυμαίνεται μεταξύ 650-800 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα κόστη μετάβασης στον τουριστικό τόπο επιλογής και τα πάγια έξοδα καταλύματος/διαμονής. Δαπάνη αυτή είναι αυξημένη κατά 50 με 100 ευρώ περίπου σε σχέση με την προηγούμενη τουριστική περίοδο.

Εννέα στους δέκα αλλοδαπούς τουρίστες προτίμησαν να ξοδέψουν τον προϋπολογισμό τους στις ταβέρνες/εστιατόρια και καφετέριες, ενώ μεγάλο είναι και το ποσοστό αυτών που πραγματοποιούν αγορές από Σούπερ/Μίνι Μάρκετ και φούρνους. Σχετικά με τη χρήση των μεταφορικών μέσων, τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα/μηχανάκια είναι αυτά που προτιμώνται περισσότερο από το σύνολο των αλλοδαπών, με ένα μέσο όρο ενοικίασης 7+ ημέρες κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. Σχεδόν επτά στους δέκα προβαίνει σε έξοδα μετακίνησης, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το 2016.

Οι μισοί αγοράζουν διάφορα προϊόντα κυρίως αναμνηστικά (σουβενίρ), σημαντικά είναι και τα ποσοστά εκείνων που επέλεξαν να δαπανήσουν τα χρήματα τους πραγματοποιώντας ημερήσιες εκδρομές, ενώ μόλις ένα 10% προτίμησε τις νυκτερινές εξόδους σε κλαμπ & μπαρ.

Ρεκόρ Αφίξεων – Σταθερά πρώτοι οι Σκανδιναβοί 

Σχετικά με τις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών στο αεροδρόμιο Χανίων και με βάση τα πρόσφατα στοιχεία της Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, Fraport Greece για το 2017, καταγράφονται 1,1 εκ. αφίξεις, σημειώνοντας μια σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2016 κατά 4,4%.

Την υψηλότερη αύξηση σημείωσαν Φιλανδοί και Δανοί κατά 20% και 13% από τους Σκανδιναβούς, αντίστοιχα, ενώ από τους μη Σκανδιναβούς, Πολωνοί και Βρετανοί παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις κατά 15% και 10%, αντίστοιχα. Βρετανοί, οι οποίοι καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση στο γενικό σύνολο αφίξεων για πρώτη φορά, εκτοπίζοντας τους Νορβηγούς και συνεχίζοντας την ανοδική τους πορεία τα τελευταία έξι χρόνια, τετραπλασιάζοντας σχεδόν τις αφίξεις τους.

Οι αφίξεις αλλοδαπών επισκεπτών με απευθείας πτήσεις charters για το έτος 2017 στο αεροδρόμιο Χανίων, σημείωσαν ρεκόρ αφίξεων, φτάνοντας τις 1.094.862. Κατά την τελευταία εικοσαετία, η τάση είναι ανοδική στις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών, ενώ από το 2010 και μετά η αύξηση είναι συνεχής με ποσοστό 85%.

Βλέποντας τα ποσοστά αφίξεων των αλλοδαπών επισκεπτών για την περίοδο αυτή, διαπιστώνουμε ότι οι μισοί αλλοδαποί επισκέπτες (50,2%) προέρχονται από τις Σκανδιναβικές Χώρες, όπως είναι η Σουηδία (16,2%), Νορβηγία (13,8%), Δανία (13,2%), Φινλανδία (7,0%). Ακολουθούν αλλοδαποί επισκέπτες από την Μ. Βρετανία (14,2%), Πολωνία (7,5%), Γερμανία (6,8%) και Ιταλία (4,6%).

Κάνοντας μια σύγκριση μεταξύ της φετινής και της περυσινής περιόδου, όσον αφορά τους αλλοδαπούς επισκέπτες από τις Σκανδιναβικές χώρες παρατηρείται αύξηση από όλες τις χώρες εκτός από τους Νορβηγούς, οι οποίοι σημειώνουν μείωση κατά 6%. Οι Φινλανδοί καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση κατά 20%, ακολουθούν οι Δανοί κατά 13%, ενώ οι Σουηδοί διατηρούν την πρώτη θέση καταγράφοντας συνεχή αύξηση κατά 59% τα τελευταία 4 έτη.

Σχετικά με τους μη Σκανδιναβούς, Ιταλοί, Κύπριοι και Γερμανοί σημειώνουν μείωση των αφίξεων τους σε σχέση με την περυσινή περίοδο. Η μείωση των Κυπρίων οφείλεται στο γεγονός ότι η αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους Ryanair, διέκοψε τα δρομολόγια από τα τέλη Οκτωβρίου (μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2018)  και έτσι Κύπριοι που προτιμούσαν τη συγκεκριμένη εταιρία για να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο Χανίων, για τους μετέπειτα μήνες, δυστυχώς δεν κατέφτασαν. Αντίθετα, οι Πολωνοί είναι αυτοί που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση κατά 15%. Οι Βρετανοί καταγράφουν μια αύξηση των αφίξεων τους κατά 10%, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στο γενικό σύνολο αφίξεων για πρώτη φορά, εκτοπίζοντας τους Νορβηγούς και συνεχίζοντας την ανοδική τους πορεία τα τελευταία έξι χρόνια, τετραπλασιάζοντας σχεδόν τις αφίξεις τους.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, παρατηρείται ότι οι μισοί περίπου αλλοδαποί που καταφτάνουν στο αεροδρόμιο Χανίων είναι μη Σκανδιναβοί. Αυτό οφείλεται κυρίως στις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών που προτιμούν τη Ryanair, της οποίας, η συντριπτική πλειοψηφία (πάνω από 90%) των επιβατών προέρχονται από μη Σκανδιναβικές χώρες.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι τουρίστες που προτιμάνε το αεροδρόμιο Χανίων ως τελικό προορισμό, για τις διακοπές τους θεωρούν τη Δυτική Κρήτη ως οικογενειακό προορισμό, χαλάρωσης, παραλίας και φιλοξενίας. Είναι μέσης ηλικίας κυρίως μεταξύ 25-54 ετών, ενώ η πλειοψηφία έχει ξαναέρθει στη Δυτική Κρήτη.

Οι αλλοδαποί τουρίστες είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου και εισοδήματος, αφού τρεις στους τέσσερις είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ οι μισοί δηλώνουν αυξημένο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ, πραγματοποιώντας περισσότερες από 9 διανυκτερεύσεις στη Δυτική Κρήτη, μία επιπλέον σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία προτιμάνε τις οικογενειακές διακοπές με ή χωρίς παιδιά ενώ διαμένουν στις γύρω περιοχές του Πλατανιά και της Αγίας Μαρίνας, σε ξενοδοχεία 3 & κυρίως 4 αστέρων, με σχεδόν έναν στους τέσσερις να επιλέγει το πακέτο “all inclusive”.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook