«Τον Καλλικράτη καίουνε Γερμανικά φουσάτα» Η αλαζονεία των Ναζί, το ολοκαύτωμα με τους 31 νεκρούς και η ανακήρυξη του μαρτυρικού τόπου

τον-καλλικράτη-καίουνε-γερμανικά-φο-744525

Προβέρνω στου Βλαστού τ΄αρµί στο δροσερό τ’αγέρι.

Θωρώ αντάρα στα βουνά µαύρο καπνό στο λάκκο.

Τον Καλλικράτη καίουνε γερµανικά φουσάτα.

Κάθοµαι κι αφρουκράζοµαι, κι’ακούω µοιρολόγια

Τσι άνδρες εσκοτώσανε…

«Τον Καλλικράτη καίουνε Γερμανικά φουσάτα»

Η ερμηνεία της λέξης «φουσάτα» στην κρητική διάλεκτο, αποδίδεται ως υπερβολική υπερηφάνεια ή αλαζονεία. Η πυρπόληση και οι εκτελέσεις του Καλλικράτη από τις 8 ως τις 11 Οκτωβρίου 1943, οφείλονται στην υπερβολική υπερηφάνεια και αλαζονεία, του βάρβαρου κατοχικού τακτικού γερμανικού στρατού. Το σύνολο των θυμάτων του Καλλικράτη ήταν συνολικά 31 κάτοικοι, είκοσι ένα (21) άντρες και δέκα (10) γυναίκες. Οι περισσότερες γυναίκες ήταν ηλικιωμένες. Τη Ζαμπία Παπαδόσηφου Μανουσέλη όταν αντιστάθηκε βλέποντάς τους να της λεηλατούν το σπίτι. Την Πολάκη Ελένη, την Πολάκη Αικατερίνη και την Τσιβολεδάκη Ευαγγελία έκαψαν ζωντανές μέσα στα σπίτια τους. Την Τσιβολεδάκη Αθηνά σκότωσαν στις παρυφές του χωριού. Τη Γιαννακάκη Αικατερίνη σκότωσαν στο νεκροταφείο του χωριού. Τη Φανιά Βλαχάκη Κουργελάκη σκότωσαν στην τοποθεσία στου Σαπουνά.

Αικατερίνη Γιαννακάκη

Την Ξανθίππη Καντήρου, τη Γανταδάκη Αγγελική και τη Μαρία Χαιρέτη σκότωσαν σε ένα παράπηγμα το οποίο στη συνέχεια γκρέμισαν. Πριν τις εκτελέσεις υποχρέωσαν τις γυναίκες του Καλλικράτη να παρακολουθήσουν τη λεηλασία των σπιτιών τους από τρόφιμα και υφαντά. Ότι έφτιαχανν χρόνια με τα χέρια τους, τα προικιά των κοριτσιών τους, έργα τέχνης στο αργαστήρι, τα είδαν να αρπάζονται και να λεηλατούνται. Στον Καλλικράτη κατέπεσε ο γερμανικός μύθος της εκλεκτής φυλής, όπου γερμανοί πολεμούν μόνο με τον αντίπαλο στρατό.

Πολάκη Ελένη τ. Μανούσου

Βουγιούκαλος Αλέξανδρος και Βουγιούκαλος Εμμανουήλ του Γεωργίου αδέλφια. Βουγιούκαλος Μανούσος του Μιχαήλ, Μανουσέλης Γεώργιος του Μιχαήλ και ο γιος του Εμμανουήλ Μανουσέλης. Μανουσέλης Μανούσος και Μανουσέλης Ευστράτιος του Γεωργίου αδέλφια. Γανταδάκης Ρούσσος του Γεωργίου. Χαιρέτης Ευστράτιος του Μιχαήλ. Χαιρέτης Νικόλαος του Εμμανουήλ. Σηφοστρατουδάκης Ιωάννης του Ευστρατίου. Κωνσταντουδάκης Εμμανουήλ του Ιωάννου. Κανδήρος Γεώργιος του Ιωάννου. Χειραναγνωστάκης Νικόλαος του Αντωνίου από την Αργυρούπολη.

Ευαγγελία Τσιβολεδάκη

Δεκατέσσερις άντρες οδηγήθηκαν σε ένα κατάλυμα του Καλλικράτη στην Πιπιλίδα και εκτελέστηκαν ο ένας πάνω στον άλλον.

Βουγιούκαλος Μανούσος του Γεωργίου, ο τρίτος αδερφός των Βουγιούκαλων δολοφονήθηκε από σουμπερίτες έξω από το σπίτι του. Μανουσέλης Μανούσος του Νικολάου, σφάχτηκε στην είσοδο του χωριού από Σουμπερίτες αφού τον βασάνισαν. Χαιρέτης Σπύρος του Χρήστου, δολοφονήθηκε πισώπλατα από σουμπερίτη έξω από το κατάλυμα της Πιπιλίδας. Πολάκης Παύλος του Εμμανουήλ, δολοφονήθηκε δίπλα στο σπίτι του. Μαρκουτσάκης Μάρκος του Εμμανουήλ. Δολοφονήθηκε άνανδρα στην αυλή του σπιτιού του από τον πιο σκληρό δοσίλογο της ομάδας του Σούμπερτ, τον παπά Καλλέργη.

Τον κατάλογο των 31 θυμάτων συμπληρώνουν δύο νέοι που άρπαξαν και πήραν μαζί τους με τη βία από το χωριό Επισκοπή οι γερμανοί. Τον Λυκάκη Ιωάννη του Σταύρου από το χωριό Ασκύφου που βρέθηκε για δουλειές στην Επισκοπή. Ο άλλος ίσως ήταν ο νεαρός γιατρός Βιγδινάκης Γεώργιος του Ιωάννου από την Επισκοπή ο οποίος εξαφανίστηκε και δολοφονήθηκε από τους γερμανούς στη διάρκεια της κατοχής.

Την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018, ο Καλλικράτης ανακηρύσσεται μαρτυρικό χωριό, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.κ. Προκόπη Παυλόπουλου. Στο μνημείο πεσόντων, στις 11 η ώρα πριν το μεσημέρι. Το χωριό των τεσσάρων Ολοκαυτωμάτων συμπεριλαμβάνεται πλέον στο δίκτυο των μαρτυρικών χωριών και πόλεων της Ελλάδας.

zarpanews.gr

One thought on “«Τον Καλλικράτη καίουνε Γερμανικά φουσάτα» Η αλαζονεία των Ναζί, το ολοκαύτωμα με τους 31 νεκρούς και η ανακήρυξη του μαρτυρικού τόπου

  1. Ο χρόνος ξεθωριάζει την μνήμη!
    Η μνήμη από μόνη της δεν καθορίζει το μέλλον!
    75 χρόνια μετά το ολοκαύτωμα είναι σημαντικό να τιμάμε τους νεκρούς!
    Γενικά πρέπει να προσέχουμε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook