Τι φόρο πληρώνουμε με τα φετινά εκκαθαριστικά

τι-φόρο-πληρώνουμε-με-τα-φετινά-εκκαθα-700123

Ρεκόρ… προσέλευσης έτους πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να υποβάλλουν τη φετινή φορολογική δήλωση.

Όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία της 30ης Ιουνίου (και είναι πιθανό να δοθεί και σχεδόν καθιερωμένη παράταση των τριών εβδομάδων) όλο και περισσότεροι στήνονται μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή προκειμένου να εκπληρώσουν τη σημαντικότερη φορολογική υποχρέωση της χρονιάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων τη Δευτέρα 5 Ιουνίου ο αριθμός των υποβολών φορολογικών δηλώσεων ξεπέρασε για πρώτη φορά φέτος τις 100.000 και διαμορφώθηκε στις 107.712. Μάλιστα την Τρίτη κινήθηκε ακόμη υψηλότερα φθάνοντας στις 125.306 για να υποχωρήσει στις 116.900 την Τετάρτη.

Τα πρώτα ευρήματα από την πορεία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων είναι ενδιαφέροντα.

Ειδικότερα:

-Έχουν υποβληθεί συνολικά 1.932.101 φορολογικές δηλώσεις. Ουσιαστικά, δηλαδή έχει ήδη υποβληθεί η μια στις τρεις δηλώσεις αφού ο συνολικός τους αριθμός αναμένεται να διαμορφωθεί στα 6,3 εκατ.

-Από το σύνολο των φορολογικών δηλώσεων η πλειονότητα είναι μηδενικές. Συγκεκριμένα, έχουν εκδοθεί 1.012.029 μηδενικά εκκαθαριστικά, δηλαδή περίπου ένα στα δύο. Τα μηδενικά εκκαθαριστικά αφορούν κατά κύριο λόγο μισθωτούς και συνταξιούχους στους οποίους έχει πραγματοποιηθεί ήδη παρακράτηση του συνολικού φόρου εισοδήματος που οφείλουν με βάση το ύψος των αποδοχών τους.

-Η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία εκκαθαριστικών είναι αυτή των χρεωστικών, δηλαδή αυτών που προκύπτει φόρος εισοδήματος προκειμένου να πληρώσουν. Συγκεκριμένα, έχουν εκδοθεί 663.092 εκκαθαριστικά με τα οποία βεβαιώθηκε πρόσθετος φόρος ύψους 484,8 εκατ. ευρώ. Έτσι, ο μέσος φόρος που καλούνται να πληρώσουν όσοι έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό ανέρχεται στα 731 ευρώ. Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, δηλαδή τον Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο. Χρεωστικό εκκαθαριστικό λαμβάνουν κατά κύριο λόγο όσοι έχουν εισοδήματα από ακίνητα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

-Τελευταία και μικρότερη κατηγορία εκκαθαριστικών είναι αυτή των πιστωτικών, δηλαδή αυτών με τα οποία προκύπτει επιστροφή φόρου. Τα πιστωτικά εκκαθαριστικά ανέρχονται σε 256.980 και το συνολικό επιστρεφόμενο ποσό ανέρχεται σε 79,9 εκατ. ευρώ. Έτσι το μέσο ποσό που επιστρέφει η εφορία σε όσους λαμβάνουν πιστωτικό εκκαθαριστικό ανέρχεται σε 311 ευρώ. Πιστωτικό εκκαθαριστικό λαμβάνουν κατά κύριο λόγο εργαζόμενοι με μπλοκάκι και γενικά εργαζόμενοι στους οποίους έγινε παρακράτηση φόρου εισοδήματος στο πλαίσιο άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τη φετινή φορολογική δήλωση καταργήθηκε πλήρως και η ήδη ψαλιδισμένη έκπτωση φόρου για την πραγματοποίηση ιατρικών και φαρμακευτικών δαπανών.

Πηγή: capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook