Τι περιέχει η μαύρη δερμάτινη τσάντα που συνοδεύει παντού τον Αμερικανό Πρόεδρο

τι-περιέχει-η-μαύρη-δερμάτινη-τσάντα-π-322630

Σε όλα του τα ταξίδια, ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν αποχωρίζεται ποτέ μα ποτέ ένα και μόνο αντικείμενο: Την τσάντα έκτακτης ανάγκης. Ο λόγος για τη μαύρη δερμάτινη τσάντα που κουβαλά πάντα ένας άνδρας της ασφάλειας του εκάστοτε Πλανητάρχη.

Ο δερμάτινος χαρτοφύλακας που βλέπετε στις παρακάτω φωτογραφίες, αποκαλείται «πυρηνική μπάλα ποδοσφαίρου» («nuclear Football») και περιέχει άκρως απόρρητα αντικείμενα που παρέχουν τη δυνατότητα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ να δώσει το πράσινο φως για μια πυρηνική επίθεση ακόμα και αν βρίσκεται μίλια μακριά από την Αίθουσα Έκτακτων Καταστάσεων του Λευκού Οίκου.

Επισήμως, αναφέρεται ως «τσάντα έκτακτης ανάγκης του προέδρου» και μεταφέρεται από έναν από τους πέντε στρατιωτικούς βοηθούς και έχει πάντα πρόσβαση ο αντιστράτηγος, μόνο σε περίπτωση ανάγκης.

tsanta1

Σύμφωνα με τον Bill Gulley, πρώην διευθυντή της Στρατιωτικής Υπηρεσίας του Λευκού Οίκου, η τσάντα δεν περιέχει το περίφημο «κόκκινο» κουμπί που ενδεχομένως θα πυροδοτήσει την «Ημέρα της Κρίσεως», αλλά τα εξής τέσσερα αντικείμενα:

– Ένα μαύρο βιβλίο 75 σελίδων με επιλογές για επιβολή αντιποίνων σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης. Είναι τυπωμένο σε μαύρο και κόκκινο μελάνι.

– Ένα επιπλέον μαύρο βιβλίο που περιέχει τον κατάλογο απόρρητων περιοχών που θα παράσχουν καταφύγιο στον πρόεδρο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

– Έναν φάκελο που περιέχει 10 σελίδες με οδηγίες για το πώς λειτουργεί το σύστημα έκτακτης ανάγκης.

– Μια κάρτα με κωδικούς πρόσβασης και πιστοποίησης.

tsanta2

Υπάρχουν φορές που μπορεί να δει κανείς μια κεραία να ξεπροβάλει έξω από τον χαρτοφύλακα, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει στο εσωτερικό και εξοπλισμός επικοινωνιών. Το «παρατσούκλι» «μπάλα ποδοσφαίρου» προέρχεται από το «Dropkick», μια κωδική ονομασία που δίνεται σε ένα μυστικό σχέδιο για πυρηνικό πόλεμο, σύμφωνα με τον πρώην Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Robert McNamara.

Οι στρατιωτικοί βοηθοί επιλέγονται για να κρατούν τον χαρτοφύλακα εκπαιδεύονται για να προστατεύουν, μέσα σε λίγα λεπτά, τον πρόεδρο κατά τη διάρκεια μιας πυρηνικής επίθεσης.

«Είμαστε πάντα σε εγρήγορση», θυμάται Ταγματάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας Robert Patterson ο οποίος κρατούσε τη τσάντα για λογαριασμό του πρώην προέδρου, Μπιλ Κλίντον. «Τον άνοιγα συνέχεια απλά για να επιβεβαιώσω ότι όλα ήταν εντάξει…», ανέφερε ο Patterson στο Associated Press.

tsanta3

Η πανταχού παρούσα «μπάλα ποδοσφαίρου» είναι πάντα στο ίδιο αεροπλάνο, ελικόπτερο, αυτοκίνητο, και ασανσέρ μαζί με τον Πρόεδρο. Όταν ο πρόεδρος είναι στο σπίτι του, ο χαρτοφύλακας αποθηκεύεται σε μια ασφαλή θέση στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου.

Η πρώτη μαύρη δερμάτινη τσάντα, πρωτοεμφανίστηκε επί προεδρίας Τζον Κένεντι, μετά την πυραυλική κρίση στην Κούβα το 1962.
tsanta4

newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook