Τι λέει για το ταξίδι Ομπάμα στην Ελλάδα, ο Σφακιανός φίλος του Αλέξης Γιαννούλιας

τι-λέει-για-το-ταξίδι-ομπάμα-στην-ελλάδ-460275

Στενός συνεργάτης του Αμερικανού προέδρου τηλεφώνησε, λίγες εβδομάδες πριν ανακοινωθεί το ταξίδι στην Ελλάδα, στον Αλέξη Γιαννούλια. Προφανώς, ήξερε πως θα ενθουσιαζόταν. «Εδώ και δέκα χρόνια προσπαθώ να τον πείσω να έρθει στην Ελλάδα, δεν υπήρχε περίπτωση να μην ερχόμουν και εγώ», εξηγεί στην «Κ» ο στενός φίλος του Μπαράκ Ομπάμα.

Πριν από το ταξίδι μίλησε απευθείας με τον πρόεδρο και του είπε μεταξύ άλλων και μια ιδέα του: «Θέλω να σε πάω για σουβλάκια». Ήξερε βέβαια πως και να συμφωνούσε ο φίλος του (μάλλον για να του κάνει το χατίρι, γιατί τρώει φανατικά υγιεινά, αμύγδαλα και γκρανόλα είναι τα αγαπημένα του σνακ), ο προγραμματισμός του ταξιδιού αυτού δεν ήταν ακριβώς στο χέρι του.

Ετσι ο Γιαννούλιας μίλησε με την ομάδα Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, την αμερικανική πρεσβεία εδώ – έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να τον πάει στο σουβλατζίδικο που έχει ανοίξει στον Νέο Κόσμο ένας πρώην συμπαίκτης του από τον Πανιώνιο. «Δεν τα κατάφερα όμως. Ούτε μπάσκετ δεν γινόταν να παίξουμε. Είδες τι γινόταν με την ασφάλειά του, ελικόπτερα, μηχανές, χαμός!».

Το μπάσκετ και το γούρι

Ο Γιαννούλιας γνωρίστηκε με τον Ομπάμα σε ένα γήπεδο του μπάσκετ το 1994. Ηταν πρωτοετής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου και φίλος με τον αδερφό της Μισέλ. Ο Μπαράκ ήταν καθηγητής της Νομικής στο ίδιο πανεπιστήμιο και εκεί ξεκίνησαν να παίζουν μπάσκετ. Ο Γιαννούλιας πήρε μετεγγραφή στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και αργότερα ήρθε στην Ελλάδα για να παίξει στον Πανιώνιο, αλλά όλο αυτό το διάστημα διατήρησαν μια στενή φιλία.

Οταν ο Ομπάμα κατέβηκε υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών, ο Γιαννούλιας τον στήριξε. Εκανε fundraising στην ελληνοαμερικανική κοινότητα και όχι μόνο. «Ο Αλέξης είναι από τους πρώτους και “δυνατούς” υποστηρικτές μου, είναι σημαντικό για εμένα να ανταποδώσω» θα εξηγήσει όταν, ως πρόεδρος πλέον, παίρνει μέρος σε μια προεκλογική διαφήμιση για να στηρίξει τον υποψήφιο Γιαννούλια. «Είναι ο μέντοράς μου και ο λόγος που ασχολήθηκα με την πολιτική», θα πει εκείνος για τον πρόεδρο.

Τους δύο άνδρες, πέρα από τη φιλία, τους συνδέει και μία… προκατάληψη: Στην πρώτη φάση των εκλογών του 2008, τις μέρες της κρίσιμης ψηφοφορίας για το χρίσμα, βρέθηκαν μαζί στην Αϊόβα και έπαιξαν μπάσκετ: «Ηταν ένα πολύ έντονο παιχνίδι, ο Μπαράκ είναι απίστευτα ανταγωνιστικός όπως και εγώ! Μπορεί να φύγαμε με μερικούς… μώλωπες, αλλά κατάφερε να χαλαρώσει και να ξεχαστεί!».

Ο Ομπάμα εκείνη την ημέρα κέρδισε στην Αϊόβα. Στην αμέσως επόμενη ψηφοφορία στο Νιου Χαμσάιρ δεν έπαιξαν και έχασε. Εξαιρετικά προληπτικός, έκτοτε παίζει πάντα μπάσκετ ανήμερα εκλογών. «Τώρα τελευταία, βέβαια, προτιμάει το γκολφ. Και είναι η πρώτη φορά που την ημέρα των εκλογών δεν παίξαμε μαζί. Ισως αυτό έφταιγε, χάλασε το γούρι και βγήκε ο Τραμπ», λέει γελώντας.

«Ξεχωριστό μέρος»

Στην Ελλάδα μίλησε στον Ομπάμα αρχικά για λίγο στο επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο. Εκεί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας του έπιασε κουβέντα για το μπάσκετ και για τα προβλήματα που έχει με το γόνατό του. Την επομένη, τον συνάντησε και πάλι, λίγα λεπτά πριν ανέβει στη σκηνή: «Καλή επιτυχία! Ολοι είναι ενθουσιασμένοι και σε περιμένουν με ανυπομονησία», του είπε. Ο Ομπάμα του απάντησε πως και εκείνος νιώθει το ίδιο και πως «λάτρεψε» την επίσκεψή του στην Ακρόπολη και το Μουσείο. «Τι ξεχωριστό μέρος, πόσο τυχερός που τα επισκέφτηκα», του είπε. Μετά την ομιλία, τον κάλεσε και πάλι στα παρασκήνια. «Πώς σου φάνηκε;», τον ρώτησε. Ο Γιαννούλιας είχε συγκινηθεί και του το είπε. «Ακόμα και αν μου έλεγαν πως δεν θα τον συναντούσα, θα ερχόμουν μόνο και μόνο για να τον ακούσω αυτή την ιστορική στιγμή με την ελληνική σημαία από πίσω».

Ο επίσημος φωτογράφος του Ομπάμα, Πιτ Σούζα, είναι εκεί και τους τραβάει μία φωτογραφία, αλλά ο πρόεδρος σε πολύ καλή διάθεση αρπάζει τη φωτογραφική μηχανή και αρχίζει να τραβάει εκείνος φωτογραφίες του Γιαννούλια. Οι δύο άνδρες αποχαιρετιούνται και δίνουν ραντεβού σε λίγες εβδομάδες. Αλλωστε, δεν είχε προλάβει να του δώσει και ένα… ιδιαίτερο δώρο: μια φανέλα του μπάσκετ του Πανιωνίου με το νούμερο 8 και το επίθετό του, «ΟΜΠΑΜΑ», στην πλάτη.

Πηγή: kathimerini.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook