Τι θα φάμε σήμερα; Σουπιές με σπανάκι

τι-θα-φάμε-σήμερα-σουπιές-με-σπανάκι-637437

Από τις πιο κλασικές μαμαδίστικες συνταγές, οι σουπιές με σπανάκι είναι αγαπημένο πιάτο που μπαίνει με μεγάλη επιτυχία στο τραπέζι την περίοδο της νηστείας και όχι μόνο.

Μερίδες:6 Χρόνος προετοιμασίας:40′ Χρόνος μαγειρέματος:60′ Έτοιμο σε:1:40′

Υλικά

1.200γρ. περίπου σουπιές, φρέσκες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες

1 φύλλο δάφνης

200ml ελαιόλαδο

6-7 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

1 κιλό σπανάκι φρέσκο, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια, καθαρισμένο, πλυμένο, καλά στεγνωμένο

½ κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη

1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο (χωρίς τα κοτσάνια)

1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο (χωρίς τα κοτσάνια)

χυμό από ½ λεμόνι

2 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες (προαιρετικά)

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Καθαρίζετε τις σουπιές: Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τη σάρκα κατά μήκος της μιας άκρης του «κόκαλου», στη ράχη. Από αυτή την τομή σπρώχνετε απαλά από την άλλη μεριά και αφαιρείτε το «κόκαλο». Βάζετε τη μύτη του μαχαιριού προσεκτικά μέσα στην κοιλιά και κόβετε κατά μήκος. Από την ανοιχτή κοιλιά τραβάτε προσεκτικά το κεφάλι με τα εντόσθια που είναι κολλημένα πάνω του. Κόβετε τα πλοκάμια από το κεφάλι και πετάτε το κεφάλι και τα εντόσθια.

Αφαιρείτε μέσα σε ένα μπολάκι -με προσοχή για να μη σας ανοίξει- τη χαρακτηριστική ιριδίζουσα σακούλα με το μελάνι. Στη συγκεκριμένη συνταγή δεν τη χρειαζόμαστε γι’ αυτό τη φυλάτε στο ψυγείο για άλλη συνταγή, π.χ. για ριζότο με μελάνι. Κόβετε τις σουπιές σε κομμάτια.

Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζετε τις κομμένες σουπιές μαζί με αρκετό νερό ώστε να τις καλύψει και το φύλλο δάφνης. Ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρει βράση το νερό. Χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά και βράζετε τις σουπιές για 5-7 λεπτά μέχρι να ασπρίσουν. Τις στραγγίζετε, κρατάτε κατά μέρος και το νερό τους σουρωμένο και τις διατηρείτε ζεστές.

Σε μια άλλη κατσαρόλα, φαρδιά και ρηχή, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το σπανάκι, ανακατεύετε μέχρι να γυαλίσει καλά από το λάδι και το σοτάρετε για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Προσθέτετε 400ml περίπου από το νερό που έβρασαν οι σουπιές, αλάτι, πιπέρι και το κύμινο.

Ανακατεύετε, ρίχνετε και τις σουπιές και αφήνετε τα υλικά να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε το φαγητό για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι σουπιές. Στο τέλος ρίχνετε τον άνηθο, τον μάραθο, τον χυμό λεμονιού και τις σταφίδες και μαγειρεύετε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι το φαγητό να πιει τα υγρά του και να μείνει με το λαδάκι του.

olivemagazine.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook