Τι θα συμβεί με τα capital controls

τι-θα-συμβεί-με-τα-capital-controls-263235

Αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών και κυρίως στη λειτουργία των επιχειρήσεων, επιφέρει η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, ύστερα από τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας.

Με τις τράπεζες να παραμένουν κλειστές μέχρι τις 6 Ιουλίου, το βέβαιο είναι ότι θα ξεκινήσει μία περίοδος κατά την οποία η Οικονομία θα μπει και επισήμως στον «πάγο».

Σε περιβάλλον capital controls αναμένεται να ισχύσουν τα εξής:

  • Επιβολή πλαφόν στις αναλήψεις π.χ. 100 ανά ημέρα, ανά πρόσωπο και ανά τράπεζα. Στο πλαφόν αυτό θα συνυπολογίζονται όλες οι αναλήψεις μετρητών, δηλαδή οι αναλήψεις μέσω χρεωστικής ή και προπληρωμένης κάρτας, οι αναλήψεις από ταμείο τράπεζας, καθώς και οι αναλήψεις μέσω πιστωτικής κάρτας έναντι του υπολοίπου λογαριασμού όψεως/τρεχούμενου
  • Δεν θα μπορούν να εξαργυρωθούν επιταγές, αλλά ούτε και να μεταφερθούν κεφάλαια από τράπεζα σε τράπεζα για πληρωμές.
  • Δεν θα μπορούν να «σπάσουν» προθεσμιακές καταθέσεις πριν από την καθορισμένη ημερομηνία λήξης, εκτός και εάν τα χρήματα πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή δανείου στην ίδια τράπεζα.
  • Οι επιχειρηματίες θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν οποιαδήποτε υποχρέωσή τους πλην των ανειλημμένων προ της επιβολής των περιοριστικών μέτρων και μάλιστα με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων στην ΤτΕ.
  • Υποβολή δικαιολογητικών θα απαιτεί ακόμη και η πληρωμή μισθών.
  • Θα απαγορευτεί η εξαγωγή χρημάτων στο εξωτερικό και θα μπει πλαφόν για λόγους όπως σπουδές, νοσηλεία ή ταξίδι αναψυχής στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο της Κύπρου (αν και υπάρχουν διαφορές τόσο επειδή εκεί υπήρξε και «κούρεμα» καταθέσεων, όσο και επειδή η κυπριακή Οικονομία είναι ευέλικτη και δυναμική), είναι ενδεικτικό για το ότι η επιβολή των capital controls μπορεί να αποδειχτεί κάθε άλλο παρά προσωρινή.

Στην Κύπρο, οι σχετικοί περιορισμοί διήρκεσαν δύο χρόνια και φεύγοντας άφησαν πίσω τους ένα μόνιμο χρηματοδοτικό κενό γύρω στα 8 δις. ευρώ (δηλ. το μισό ΑΕΠ της χώρας), σταθερή εξάρτηση των τραπεζών από τον ELA, εκτίναξη των επισφαλών δανείων και μη επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες.

capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook