Τι θα πρέπει να τρώει το παιδί στο σχολείο;

τι-θα-πρέπει-να-τρώει-το-παιδί-στο-σχολε-424984

Η κατανάλωση κολατσιού στο σχολείο είναι εξίσου σημαντική για την διατήρηση της ενέργειας στα παιδιά. Τα ενδιάμεσα σνακ μειώνουν την πιθανότητα τσιμπολογήματος ανθυγιεινών τροφίμων και αποτρέπουν το ενδεχόμενο εμφάνισης υπογλυκαιμίας και κόπωσης στους μικρούς μαθητές.

Υγιεινά σνακ που μπορούν να αγοράσουν τα παιδιά από το κυλικείο είναι τα εξής:

• Σάντουιτς ή μπαγκέτα ή αραβική πίτα ή τοστ με τυρί, γαλοπούλα και λαχανικά όλων των ειδών.

• Κουλούρι σουσαμένιο ολικής άλεσης ή λευκό.

• Σταφιδόψωμο καθώς και μουστοκούλουρα σε ατομική μερίδα.

• Φρέσκα φρούτα εποχής καλά πλυμένα (πχ μήλο, αχλάδι, μανταρίνια, βερίκοκα, μπανάνα) ή αποξηραμένα φρούτα(σταφίδες, δαμάσκηνα, βερίκοκα)

• Τυποποιημένο γιαούρτι των 200γρ, χωρίς πρόσθετα σάκχαρα.

• Ξηροί καρποί χωρίς προσθήκη αλατιού και σε ατομική συσκευασία έως 50 γρ.

Τα γλυκίσματα και οι λιχουδιές από το κυλικείο σε καμία περίπτωση δεν είναι απαγορευτικά, εφόσον καταναλώνονται πιο αραιά και σε μικρότερες ποσότητες.

Ιδανικά, οι μαθητές μπορούν να απολαύσουν μία από τις παρακάτω λιχουδιές μέχρι δύο φορές εβδομαδιαίως:

• Σοκολάτα υγείας σε ατομική συσκευασία.

• Ρυζόγαλο ή κρέμα (150γρ).

• Χαλβάς, παστέλι, μέλι (σε ατομική συσκευασία).

Εναλλακτικά οι γονείς μπορούν να προετοιμάσουν το κολατσιό του παιδιού διασφαλίζοντας μία ποιοτικά καλύτερη διατροφή στο σχολείο.

Εφοδιάστε τα παιδιά σας με κάποια από τα παρακάτω μικρογεύματα:

Φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, σπιτικές μπάρες δημητριακών, τοστ με τυρί, σάντουϊτς με φυστικοβούτυρο ή με ταχίνι, ανάλατοι ξηροί καρποί, στικς λαχανικών(καρότο, αγγούρι) με κρεμώδες τυρί, ποπ κορν (παρασκευασμένο με ελάχιστο λάδι), σπιτικό κέικ ή σπιτικά μπισκότα ολικής άλεσης. Τέλος, αφήστε την δυνατότητα επιλογής των παραπάνω σνακς στο παιδί και ζητήστε να συμμετέχει στην προετοιμασία του.

Οι γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους σε ολοήμερα σχολεία καλό είναι να τα εφοδιάζουν με σπιτικό φαγητό, σαλάτα και φρούτο. Για τα σχολεία τα οποία τροφοδοτούνται από εταιρείες catering οι γονείς θα πρέπει να ενημερώνονται από τους δασκάλους για την ποιότητα αλλά και την ποσότητα του μεσημεριανού γεύματος που σερβίρεται.

Είναι σημαντικό να προσφέρονται γεύματα σχεδιασμένα απ’ όλες τις ομάδες τροφίμων ακολουθώντας όσο το δυνατόν, το Μεσογειακό μοντέλο διατροφής. Συγκεκριμένα, είναι απαραίτητο τα εβδομαδιαία μενού να περιλαμβάνουν ψάρι, όσπρια και λαδερά εκτός από ζυμαρικά, κόκκινο κρέας και κοτόπουλο. Οι σαλάτες (λαχανικά εποχής)πρέπει πάντα να συνοδεύουν τα κυρίως γεύματα.

Τέλος, αξίζει ν’ αναφερθεί πως οι ίδιοι οι γονείς ασκούν σημαντική επιρροή στις διατροφικές επιλογές των παιδιών τους και σε κάθε περίπτωση αποτελούν πρότυπα προς μίμηση.

Πηγή: govastileto.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook