Τι δεν είχε δει ποτέ μέχρι σήμερα ένας 14χρονος στα Χανιά; Photos

τι-δεν-είχε-δει-ποτέ-μέχρι-σήμερα-ένας-14-762741

Χρειάστηκαν 14 ολόκληρα χρόνια για να απομακρυνθούν οι σκαλωσιές και να αποκαλυφθεί το ιστορικό κτήριο της οδού Χάληδων, γνωστό στους Χανιώτες ως  «Παλιό Δημαρχείο» (photos).

Τα ικριώματα απομακρύνθηκαν από τα συνεργεία που εκτελούν το έργο ανάπλασης της οδού Χάληδων και αφού οι απαραίτητες εργασίες για την άρση ετοιμορροπίας (με καθαίρεση των επικίνδυνων τμημάτων και υποστήλωση) έχουν ολοκληρωθεί εδώ και περίπου μια δεκαετία.

Το κτήριο, ιδιοκτησίας Δήμου Χανίων, είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα «Θησέας» για να αναστηλωθεί, επί δημαρχίας Βιρβιδάκη. Μάλιστα η σχετική προγραμματική με την Εφορεία Αρχαιοτήτων για την αναστήλωση του κτηρίου, είχε ύψος 450.000 ευρώ. Ωστόσο, τα χρήματα του «Θησέα» τελείωσαν απότομα, το πρόγραμμα κόπηκε το 2010, οι εργασίες σταμάτησαν και η σκαλωσιά… έμεινε!

Μάλιστα, σε επίμονες οχλήσεις επιχειρηματιών της περιοχής εκείνη την εποχή, η απάντηση των αρμοδίων ήταν πως για να απομακρυνθούν εκκρεμούσε μία… βεβαίωση από την Αρχαιολογία.

Το κτήριο

Παρότι τα ακριβή στοιχεία του κτηρίου δεν είναι γνωστά, λόγω της σπουδαιότητάς του έχει κριθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείου. Το σωζόμενο τμήμα του, στην Πλατεία Συντριβανίου, θεωρείται τμήμα ενός μεγαλύτερου συγκροτήματος. Για 40 περίπου χρόνια χρησίμευσε ως Νοσοκομείο και έπειτα στέγασε το Δημαρχείο της πόλης, στις Αρχές του 20ου αιώνα.

Φωτογραφία 1890

Η μελέτη αποκατάστασής του έχει συνταχθεί το 1992, ωστόσο η χρηματοδότησή της παραμένει ζητούμενο.

Τουλάχιστον 14 χρόνια μετά, είναι ορατή η όψη του, χωρίς τις σκαλωσιές.

zarpanews.gr

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook