Τζιχαντιστές του ISIS κατέλαβαν το πρώην κρησφύγετο του Οσάμα Μπιν Λάντεν

τζιχαντιστές-του-isis-κατέλαβαν-το-πρώην-548577

Μαχητές του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους» κατέλαβαν απ’ τους Ταλιμπάν το τεράστιο ορεινό σύμπλεγμα σπηλαίων Τόρα Μπόρα, στρατηγικής και συμβολικής σημασίας, που χρησιμοποιούσε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας ως κρησφύγετό του ο Οσάμα Μπιν Λάντεν στην ανατολική επαρχία Νανγκαρχάρ του Αφγανιστάν.

Με ηχητικό μήνυμα που μετέδωσε το Radio Khilafat του «Ισλαμικού Κράτους» οι τζιχαντιστές υποστήριξαν ότι η μάχη έχει τελειώσει, κάτι που επιβεβαίωσαν και Αφγανοί αξιωματούχοι.

«Οι περιοχές αυτές γύρω απ’ το Τόρα Μπόρα ήταν προπύργιο των Ταλιμπάν, αλλά τώρα τους αιχμαλώτισαν μαχητές του Daesh [«Ισλαμικού Κράτους»] στη διάρκεια της μάχης», δήλωσε ο Σαχ Ουάλι, διοικητής της αστυνομίας της περιοχής.

Μετά την κατάληψη της γειτονικής περιφέρειας Ακίν το «Ισλαμικό Κράτος» ήθελε να αποκτήσει κι ένα δεύτερο προπύργιο, πρόσθεσε.

Οι Ταλιμπάν, ωστόσο, που ήλεγχαν το σύμπλεγμα των σπηλαίων μέχρι την επίθεση των τζιχαντιστών, είπαν ότι η τρομοκρατική οργάνωση κατάφερε να θέσει υπό τον έλεγχό της χωριά της περιοχής, αλλά αρνούνται ότι έχασαν το Τόρα Μπόρα.

Ένας απ’ τους διοικητές του «Ισλαμικού Κράτους» στο Αφγανιστάν, ο Αμπού Ομάρ Κορασάνι είπε στο Reuters: «Είμαστε στο Τόρα Μπόρα, αλλά δεν είναι αυτό το τέλος. Το σχέδιό μας είναι να καταλάβουμε περισσότερα εδάφη απ’ την κυβέρνηση και τους Ταλιμπάν.»

Εκατοντάδες τζιχαντιστές εξαπέλυσαν την Τρίτη το βράδυ την επίθεση στο Τόρα Μπόρα. Οι αψιμαχίες με τους Ταλιμπάν και τους χωρικούς της περιοχής συνεχίστηκαν όλη μέρα και χθες είχαν καταλάβει όλες τις γύρω περιοχές και εγκατέστησαν συστοιχίες πυροβολικού στις λοφοκορφές. Τουλάχιστον 12 μαχητές Ταλιμπάν σκοτώθηκαν στη μάχη.

«Ο κόσμος κι οι χωρικοί φεύγουν σε άλλες περιοχές της επαρχίας», είπε ο εκπρόσωπος των αφγανικών ενόπλων δυνάμεων στην επαρχία Νανγκαρχάρ.

Η κατάληψη του Τόρα Μπόρα μπορεί να αποδειχθεί σημαντική για το «Ισλαμικό Κράτος» στη μάχη του κατά των ισλαμιστών αντιπάλων, των Ταλιμπάν, απ’ τους οποίους έχει αποσπάσει σημαντικά εδάφη τα τελευταία χρόνια.

Αν και οι δύο ισλαμιστικές ομάδες έχουν κάνει κάποιες απόπειρες να συμφωνήσουν σε εκεχειρία, οι έως τώρα διαπραγματεύσεις δεν απέδωσαν καρπούς.

Ειδικοί θεωρούν ότι το «Ισλαμικό Κράτος» αποδείχθηκε πιο επιτυχημένο απ’ τους Ταλιμπάν στην εκστρατεία προσέλκυσης και στρατολόγησης νέων μελών και οπαδών. Μάλιστα ο Μάικλ Μαλούφ, πρώην αναλυτής του Πενταγώνου, έκανε λόγο για μια ανησυχητική τάση «με ολοένα και περισσότερους Ταλιμπάν να εντάσσονται στο ISIS».

«Το ISIS εξαπλώνεται και στο Αφγανιστάν και ένας αυξανόμενος αριθμός διοικητών των Ταλιμπάν ορκίζονται αφοσίωση στο ISIS», είπε.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Ασράφ Γκάνι, διέταξε χθες τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να κινηθούν κατά του «Ισλαμικού Κράτους» στις περιφέρειες γύρω απ’ το Τόρα Μπόρα, όπως ανέφεραν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης. Ο αναπληρωτής κυβερνήτης της Νανγκαρχάρ είπε ότι αναμένεται να αρχίσουν σύντομα αεροπορικοί βομβαρδισμοί και χερσαία επίθεση με την κάλυψη πυροβολικού.

Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook