Τα 3 είδη χρηστών πορνό | Μόνο ένα είναι υγιές, λένε οι επιστήμονες

τα-3-είδη-χρηστών-πορνό-μόνο-ένα-είναι-υ-649528
Close-up Of A Person Watching Adult Movie On Laptop

Η χρήση πορνογραφικού υλικού θεωρείται από τους ειδικούς μια απόλυτα φυσιολογική μορφή σεξουαλικής έκφρασης που σε κάποιες μόνο περιπτώσεις συνδέεται με σημαντική ψυχολογική επιβάρυνση ή διατάραξη της καθημερινής ζωής.

Άντρες και γυναίκες απολαμβάνουν εξίσου τις ταινίες ενηλίκων ή άλλα είδη υλικού με σεξουαλικό περιεχόμενο, πού μπαίνει όμως η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο «φυσιολογικό» και στο «προβληματικό»;

Την απάντηση δίνει επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Λαβάλ του Καναδά και δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση Journal of Sexual Medicine, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν τρία διακριτά είδη χρηστών πορνό, από τα οποία μόνο το ένα θεωρείται «υγιές».

Στόχος της μελέτης, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 830 άτομα (71,8% γυναίκες και 28,2% άντρες) ήταν να εξεταστεί κατά πόσο η χρήση πορνογραφικού υλικού επηρεάζει ή επηρεάζεται από τα επίπεδα ικανοποίησης του ατόμου από τη σεξουαλική του ζωή, τις διαπροσωπικές σχέσεις που διατηρεί ή και τα συναισθήματά του.

Για να διερευνηθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε τύπου χρήστη πορνό, οι συμμετέχοντες έπρεπε να δηλώσουν αν συμφωνούν ή διαφωνούν με μια σειρά από προτάσεις όπως «Η πορνογραφία μερικές φορές επεμβαίνει σε πτυχές της ζωής μου», «Νιώθω άγχος, θυμό ή απογοήτευση όταν δεν μπορώ να έχω πρόσβαση σε πορνογραφικό υλικό», «Νιώθω ντροπή όταν βλέπω πορνό στο διαδίκτυο» κ.ά.

Οι 3 τύποι χρηστών πορνό

Με βάση τις απαντήσεις των συμμετεχόντων, οι ερευνητές κατέληξαν στους παρακάτω τρεις τύπους χρηστών πορνό.

1. Ο ερασιτέχνης

Αυτός ο τύπος χρήστη απολαμβάνει το πορνογραφικό υλικό για λόγους ψυχαγωγίας.

Παρακολουθεί κατά μέσο όρο 24 λεπτά πορνό την εβδομάδα και δεν παρουσιάζει καταναγκαστικές συμπεριφορές αναφορικά με την πορνογραφία, δεν καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να έχει πρόσβαση σε πορνογραφικό υλικό, ούτε βιώνει ψυχική δυσφορία λόγω της χρήσης πορνογραφικού υλικού.

Στην κατηγορία αυτή, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, εμπίπτουν κυρίως οι γυναίκες αλλά και τα άτομα που διατηρούν μόνιμη σχέση. Το συντριπτικό 75% των συμμετεχόντων ανήκαν σε αυτόν τον τύπο χρήστη.

Σε σύγκριση με άλλους τύπους χρηστών, ο «ερασιτέχνης» απολαμβάνει μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη σεξουαλική του ζωή και δεν παρουσιάζει υψηλά επίπεδα σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

2. Ο αγχώδης

Η χρήση πορνογραφικού υλικού σε αυτόν τον τύπο φτάνει τα 17 λεπτά την εβδομάδα κατά μέσο όρο.

Οι χρήστες της κατηγορίας αυτής (ποσοστό 12,7% των συμμετεχόντων) φάνηκε να αντιμετωπίζουν αξιοσημείωτα επίπεδα άγχους ή και ντροπής λόγω της χρήσης πορνογραφικού υλικού.

3. Ο καταναγκαστικός

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν κυρίως άντρες παρά γυναίκες και η χρήση πορνογραφικού υλικού είναι 110 λεπτά την εβδομάδα κατά μέσο όρο. Ποσοστό 11,8% των συμμετεχόντων φάνηκε να εμπίπτει σε αυτόν τον τύπο.

Οι συμπεριφορές που χαρακτηρίζουν τον καταναγκαστικό τύπο χρήστη, εκτιμούν οι ερευνητές, πηγάζουν ενδεχομένως από σεξουαλικό καταναγκασμό, για παράδειγμα αποφυγή της σεξουαλικής επαφής με άλλο άτομο.

Ποιος από τους 3 τύπους είναι «υγιής»

Από τους τρεις τύπους χρηστών, οι ερευνητές θεωρούν ότι μόνο ο ερασιτέχνης κάνει υγιή χρήση του πορνογραφικού υλικού, αφού δεν αντιμετωπίζει λόγω αυτού κάποιο είδος δυσφορίας ή κάποιο εμπόδιο στην καθημερινή του ζωή.

Μεταξύ των ερασιτεχνών, καταλήγουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, η χρήση πορνογραφικού υλικού «μπορεί να προωθήσει μια πιο ενεργή και ανοιχτή σεξουαλικότητα ή τουλάχιστον δεν βάζει σε κίνδυνο τη σεξουαλική ευεξία του ατόμου».

Πηγή: onmed.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook