Τα Χανιά και το Ρέθυμνο γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Ελαιοκομίας

τα-χανιά-και-το-ρέθυμνο-γιορτάζουν-την-460595

Σειρά απο ενημερωτικές – πανηγυρικές εκδηλώσεις πρόκειται να οργανωθούν στην Κρήτη προς τιμήν της ελιάς και του ελαιολάδου στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ελαιοκομίας 2016, απο τον ΣΕΔΗΚ, την Περιφέρεια Κρήτης, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, Δήμους και άλλους φορείς.

Ανάλογες εκδηλώσεις πρόκειται να γίνουν φέτος σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές χώρες μετά απο πρόσκληση του Διεθνούς Συμβούλιου Ελαιολάδου (ΔΣΕ), το οποίο ανακήρυξε την 26 Νοεμβρίου ως «Παγκόσμια Ημέρα Ελαιοκομίας» και κάλεσε τα Κράτη Μέλη του, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, να προχωρήσουν σε εκδηλώσεις πανηγυρικού – ενημερωτικού χαρακτήρα κατά το διάστημα 23-30 Νοεμβρίου.

Οι εκδηλώσεις αυτές, σύμφωνα με την πρόσκληση του ΔΣΕ μπορούν να περιλαμβάνουν δράσεις που θα αναδεικνύουν την υγιεινή, ιστορική και οικονομική σημασία της ελιάς και του ελαιολάδου, όπως:

– Εκδηλώσεις ενημέρωσης του κοινού όπως ημερίδες, εκθέσεις, σεμινάρια, συμπόσια κ.α.

– Παραγωγή υλικού προώθησης του ελαιολάδου όπως φυλλάδια, CDs, βιβλία κ.α.

Στα πλαίσια αυτά, ο ΣΕΔΗΚ ως ασχολούμενος ειδικά με την Ελιά και το Ελαιόλαδο φορέας, ο όποιος καλύπτει όλη την Κρήτη και ο οποίος έχει ήδη αρκετή εμπειρία αλλά και έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό αποφάσισε όπως, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, το ΜΑΙΧ και τους Δήμους Χανίων και Ρεθύμνου προχωρήσει στην οργάνωση εκδηλώσεων στα Χανιά και στο Ρέθυμνο στο διάστημα 23-30 Νοεμβρίου, ενώ σε συνεργασία με άλλους Δήμους και Ελαιοκομικούς Φορεις που επιθυμούν μπορεί να οργανώσει και άλλες εκδηλωσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Τα προγράμματα των εκδηλώσεων που θα γίνουν στα Χανιά και Ρέθυμνο, θα περιλαμβάνουν εισηγήσεις, βραβεύσεις Ελαιοτριβείων και Ξενοδοχείων, θεατρικά δρώμενα από μαθητές Σχολείων καθώς και εκθέσεις συσκευασιών και γευσιγνωσίες ελαιολαδου .

Η εκδήλωση στα Χανιά

Η εκδήλωση στα Χανιά που θα γίνει στο ΜΑΙΧ στις 26 Νοεμβρίου ημέρα Σάββατο με ώρα έναρξης 10.30 θα περιλαμβάνει:

-Προβολη ντοκιμαντέρ του ΣΕΔΗΚ « Ο Πολιτισμός της Ελιάς στην Κρητη»

-Εισήγηση με θέμα : Ορθές πρακτικές στην έκθλιψη του ελαιοκάρπου» που θα γίνει από τον Μαν. Μιχελινάκη Χημικό του εργαστηρίου της Ένωσης Ηρακλείου

– Θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Το ελάϊνο κρεβάτι του Οδυσσέα» από μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Χανίων

-Απονομή βραβεύσεων σε ελαιοτριβεία για Ορθές πρακτικές στην έκθλιψη και διάθεση του ελαιολάδου.

-Απονομή βραβεύσεων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

-Έκθεση συσκευασιών και γευσιγνωσία ελαιολαδου

Η εκδήλωση στο Ρέθυμνο

Η εκδήλωση στο Ρέθυμνο πού θα γίνει στο Σπίτι του Πολιτισμού την 29 Νοεμβρίου ημέρα Τρίτη με ώρα έναρξης 10.30 και θα περιλαμβάνει:

-Προβολή ντοκιμαντέρ του ΣΕΔΗΚ « Κρητικό ελαιόλαδο το Μυστικό της Μακροζωίας»

– Εισήγηση με θέμα: «Αξιοποίηση της Ελιάς και του Ελαιολαδου στην ποιοτική βελτίωση και χρονική επέκταση του Τουρισμού στην Κρήτη» από τον Νικ. Μιχελάκη Επιστ. Σύμβουλο του ΣΕΔΗΚ

– Θεατρικό δρώμενο με θέμα: «Ο Δάκος και οι Δακοκτόνοι»

-Απονομή Βραβεύσεων σε Ξενοδοχεία για ανάδειξη και προώθηση του Ελαιολαδου

-Απονομή Βραβεύσεων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

-Γευσιγνωσία ελαιολάδου και ελαιοεδεσμάτων για παιδιά.

Οι βραβεύσεις σε ελαιοτριβεία και ξενοδοχεία θα είναι πλακέτες με την χρυσή, αργυρή και πράσινη Μινωική ελιά και έπαινοι και θα είναι συνολικά: Στα Ελαιοτριβεία, 11 για την έκθλιψη και 9 για την διάθεση και στα Ξενοδοχεία 9 για την ανάδειξη και προώθηση του ελαιολάδου.
Ποιοί μπορούν να συμμετάσχουν

Τις εκδηλώσεις αυτές προσκαλούνται να παρακολουθήσουν εκπρόσωποι Συν/κων και ιδιωτικών ελαιοτριβείων και συσκευαστηρίων, ελαιοπαραγωγοί, εκπρόσωποι Ξενοδοχείων , εκπαιδευτικοί, γονείς και οικείοι των μαθητών του 2ου ΕΠΑΛ Χανιων και όποιοι άλλοι επιθυμούν, αρκεί να δηλώσουν την συμμετοχή τους στο τηλέφωνο 28210 50800 η στο e-mail [email protected]

Άλλες εκδηλώσεις με αλλους Δημους και Φορεις που ενδιαφερονται μπορούν να γίνουν μετά από σχετικές συνεννοήσεις με τον ΣΕΔΗΚ.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook