Τα φρούτα και τα λαχανικά του φθινοπώρου που βοηθούν στο αδυνάτισμα!

τα-φρούτα-και-τα-λαχανικά-του-φθινοπώρ-433270

Αν σου αρέσουν τα φρούτα και τα λαχανικά, τότε είμαι σε θέση να σου αφιερώσω το παρακάτω θέμα! Γιατί αγαπητή μου αναγνώστρια, αφού αναλύσαμε το πως θα χάσουμε τα κιλά των διακοπών, τον τρόπο για να κάνουμε το ιδανικό detox και τα tips που θα μας διατηρήσουν υγιείς μετά τις ατασθαλίες των καλοκαιρινών διακοπών, σκέφτηκα μιας και ο καιρός θυμίζει επιτέλους φθινόπωρο, να σου πω μερικές πληροφορίες για τις τροφές που μας προσφέρει η φύση αυτήν την εποχή και που φυσικά θα σε βοηθήσουν να αδυνατίσεις.

Επειδή αυτό το θέμα δεν θα μπορούσα να το βγάλω εις πέρας μόνη μου, απευθύνθηκα στην Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο και συνεργάτιδα του Δημήτρη Γρηγοράκη, Μαργαρίτα Μπουλούμπαση, η οποία θα μας παρουσιάσει ένα – ένα τα φρούτα και τα λαχανικά του φθινοπώρου, καθώς και τις σημαντικές τους ιδιότητές να βοηθούν στο αδυνάτισμα. Ο λόγος σε εκείνη…

“Το φθινόπωρο είναι η εποχή όπου όλοι μας μπαίνουμε ξανά σε κανονικούς ρυθμούς και επανερχόμαστε στην καθημερινότητα μας. Είναι λοιπόν πιο εύκολο να βάλουμε την διατροφή μας σε μία “τάξη”, ώστε να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας από το κρυολογήματα, αλλά και φυσικά να απαλλαγούμε από τα περιττά κιλά. Αυτή η εποχή φέρνει μαζί της μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών, απαραίτητα για την υγεία και την απώλεια βάρους. Πάμε να τα γνωρίσουμε!”

froyta

Μήλα

Είναι ιδανικά για κάθε δίαιτα. Έχουν λίγες θερμίδες και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και φλαβονοειδή. Επιπλέον, η χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της κατακράτησης υγρών και πρηξιμάτων. Τέλος, η πηκτίνη, μία από τις διαλυτές φυτικές ίνες, έχει τη δυνατότητα να ελαττώσει τη χοληστερόλη και να συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Αχλάδια

Το αχλάδι αποτελεί εξαιρετική επιλογή φρούτου για άτομα που ταλαιπωρούνται από δυσκοιλιότητα και δυσλειτουργίες του πεπτικού συστήματος. Είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, είναι καλή πηγή μετάλλων, όπως ο χαλκός, ο σίδηρος, το κάλιο, το μαγγάνιο και το μαγνήσιο, καθώς και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Συμβάλλουν στην αποβολή του ουρικού οξέος από τον οργανισμό, γι’ αυτό και ωφελούν τις αρθρώσεις. Ακόμη, περιέχουν πηκτίνη, η οποία συνδέεται με το νερό και περιορίζει την ποσότητα του λίπους που απορροφά το σώμα.

Εσπεριδοειδή

Αποτελούν τα τρόφιμα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Για αυτό το λόγο η αυξημένη κατανάλωση εσπεριδοειδών συμβάλλει στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, με αποτέλεσμα να προλαμβάνονται κρυολογήματα και ιώσεις. Η βιταμίνη C που περιέχεται στα εσπεριδοειδή αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου και διατηρεί υγιές το δέρμα. Επιπλέον, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας βιταμίνης C, βοηθά να καίμε περισσότερο λίπος κατά τη διάρκεια άσκησης.

Μαρούλι

Τα πράσινα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου και καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, είναι πλούσια πηγή φυλλικού οξέος, το οποίο συμβάλει στην ομαλή λειτουργία των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου. Το μαρούλι περιέχει λίγες θερμίδες και λόγω των φυτικών ινών αυξάνει γρήγορα το αίσθημα κορεσμού.

Κουνουπίδι-Μπρόκολο

Είναι καλή πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Κ και φυλλικού οξέος. Ανήκει και αυτό, μαζί με το μπρόκολο, στην οικογένεια των κραμβοειδών λαχανικών. Τα 100 γραμμάρια κουνουπιδιού αποδίδουν μόλις 25 θερμίδες, με 3 γραμμάρια ινών. Δρουν ευεργετικά κατά της δυσκοιλιότητας, των αιμορροΐδων, του πεπτικού έλκους και διάφορων μορφών καρκίνου. Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε β-καροτένιο και σίδηρο και αποτελεί μια τροφή ιδιαίτερα τονωτική για όλα τα όργανα, καθώς βοηθά στην αποτοξίνωση τους. Το μπρόκολο αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης C, η οποία βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Και τα δύο λαχανικά αποτελούν ιδανική επιλογή συνοδευτικού για τα γεύματα μας, μειώνοντας την κατανάλωση μεγάλων μερίδων φαγητού.

Λάχανο

Αποτελεί πηγή βιταμίνης C και σιδήρου και τα 100 γραμμάρια αποδίδουν μόλις 25 θερμίδες. Το λάχανο δρα ευεργετικά έναντι της δυσκοιλιότητας, των αιμορροϊδων, του πεπτικού έλκους και του καρκίνου. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, μαγγάνιο, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνες C, B1, B6, και Α. Οι φυτικές ίνες θα αυξήσουν τον κορεσμό, με αποτέλεσμα να μένεις για περισσότερη ώρα χορτάτη.

Σπανάκι

Είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Α και C, φυλλικού οξέος, σιδήρου, μαγνησίου και φυτικών ινών. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο σπανάκι έχει μόνο 20 θερμίδες, γι’ αυτό και αποτελεί πολύ καλή επιλογή για την δίαιτα σου. Ιδανικά κατανάλωσέ το με ψητό σολομό ή σε σπιτική σπανακόπιτα ή σε μορφή σπανακόρυζου.

Πηγή: tlife.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook