Τα τεράστια ποσοστά της Κρήτης στο ΑΕΠ από τον τουρισμό

τα-τεράστια-ποσοστά-της-κρήτης-στο-αεπ-392275

Ποσοστό 50% και άνω του ΑΕΠ των νησιωτικών Περιφερειών Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων δημιουργείται από τον τουρισμό, ενώ συνολικά ο κλάδος συνεισφέρει 1 στα 4 ευρώ του ελληνικού ΑΕΠ.

Τα στοιχεία έχει επεξεργαστεί, προσεγγιστικά χρησιμοποιώντας ως δείκτη την περιφερειακή κατανομή των εσόδων του εισερχόμενου τουρισμού, το Sete Intelligence, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων σε μία προσπάθεια να καταγράψει τα άμεσα και έμμεσα οφέλη του κλάδου στην ελληνική οικονομία.

Ετσι λοιπόν σε Νότιο Αιγαίο και Κρήτη κατανέμεται ποσοστό άνω του 24% των εσόδων του εισερχόμενου τουρισμού για το 2016 (4,168 δισ. ευρώ και 4,113 δισ. ευρώ αντίστοιχα), ενώ τα νησιά του Ιονίου απορρόφησαν πέρυσι το 11,8% ή σχεδόν 2 δισ. ευρώ. Το Sete Intelligence χαρακτηρίζει εντυπωσιακή τη συμμετοχή του τουρισμού στην διαμόρφωση του ΑΕΠ του Νοτίου Αιγαίου (69,5%), της Κρήτης (47,3%) και των Ιόνιων Νήσων (65%). Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το γεγονός ότι –εξαιρούμενης της Αττικής – το Νότιο Αιγαίο, με κύρια οικονομική δραστηριότητα τον τουρισμό, έχει το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ ενώ επίσης η Κρήτη και τα Ιόνια Νησιά έχουν από τα υψηλότερα. Μετά τις τρείς αυτές περιφέρειες ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία κι εν συνεχεία η Ηπειρος με άμεση συμβολή στο 9,5% και 7,3%.

Εως 44,9 δισ. ευρώ η συνολική συνεισφορά

Συνολικά, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, το 9,6% του ελληνικού ΑΕΠ παράγεται άμεσα από την τουριστική δραστηριότητα ενώ, συνυπολογίζοντας και τα έμμεσα οφέλη, ο τουρισμός συνεισφέρει 1 στα 4 ευρώ του ελληνικού ΑΕΠ. Για το 2016,η άμεση συνεισφορά του τουρισμού στη διαμόρφωση του ΑΕΠ ανήλθε στο 9,6%ή σε περίπου 16,9 δισ. ευρώ μειωμένη κατά 3,5% σε σύγκριση με το 2015, συνυπολογίζοντας και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη, η συνολική συνεισφορά ανέρχεται μεταξύ 37,3 δισ. ευρώ και 44,9 δισ. ευρώ, δηλαδή κυμάνθηκε μεταξύ 21,2% του ΑΕΠ και 25,5% του ΑΕΠ, καθιστώντας τον τουρισμό βασικό πυλώνα της Ελληνικής οικονομίας. Περισσότερο από το 90% του εισοδήματος της τουριστικής δραστηριότητας προέρχεται από το εξωτερικό, καθιστώντας τον τουρισμό σχεδόν αμιγώς εξαγωγική δραστηριότητα.

Ο πολλαπλασιαστής της τουριστικής δραστηριότητας κυμαίνεται μεταξύ 2,2 και 2,65, αν ληφθούν υπόψη οι εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ και του ΚΕΠΕ για την έμμεση και προκαλούμενη πρόσθετη οικονομική δραστηριότητα που δημιουργεί ο τουρισμός. Οπερ σημαίνει πως για κάθε 1 από την τουριστική δραστηριότητα, δημιουργείται έμμεση και προκαλούμενη πρόσθετη οικονομική δραστηριότητα 1,65 και άρα, συνολικά, το ΑΕΠ αυξάνει κατά 2,65.

Πηγή : newmoney.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook