Τα μεγάλα μυστικά της φετινής δήλωσης | Τι θα πληρώσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι

τα-μεγάλα-μυστικά-της-φετινής-δήλωσης-139978

forolofiko-660_22Με μια φορολογική κλίμακα τριών μόνο συντελεστών, αλλά και έκπτωση φόρου σταθερή για εισοδήματα μέχρι 21.000 ευρώ και μειούμενη μέχρι τελικού μηδενισμού για ποσά εισοδημάτων από 21.001 έως 42.000 ευρώ θα υπολογιστεί φέτος ο φόρος εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Οπως αναφέρει ο «Τύπος της Κυριακής», το συνολικό ετήσιο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες θα φορολογηθεί με κλίμακα τριών συντελεστών : 22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ, 32% για τα επόμενα 17.000 ευρώ και 42% για το επιπλέον ποσό άνω των 42.000 ευρώ.

Το ποσό φόρου που προκύπτει από την κλίμακα μειώνεται κατά 2.100 εφόσον το εισόδημα είναι μέχρι 21.000 ευρώ. Εάν ο φόρος που προκύπτει από την κλίμακα είναι μικρότερος των 2.100 ευρώ τότε το ποσό μείωσης περιορίζεται στο ίδιο ύψος με το ποσό του φόρου.

Για ετήσιο εισόδημα πάνω από 21.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ μειώνεται κατά το 10% του ποσού κατά το οποίο το εισόδημα υπερβαίνει τις 21.000 ευρώ.

Ποια ποσά αφαιρούνται από τον φόρο

Από το φόρο που προκύπτει με βάση τη φορολογική κλίμακα και μετά την αφαίρεση της έκπτωσης που προβλέπει ο νόμος, αφαιρούνται τα ακόλουθα ποσά:

  • Το 10% των εξόδων ιατρικής, νοσοκομειακής και φαρμακευτικής περίθαλψης, εφόσον τα ποσά αυτά υπερέβησαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους το 5% του συνολικού εισοδήματος που φορολογείται με την κλίμακα μισθωτού.
  • Το 10% των ποσών που καταβλήθηκαν ως διατροφή από τον ένα σύζυγο στον άλλο. Το ποσό μείωσης φόρου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ.
  • Το 10% των δωρεών προς το Δημόσιο και τους φορείς γενικής κυβέρνησης, προς κοινωφελή ιδρύματα, αλλά και το 10% των χορηγιών.
  • Το 10% της αξίας των ιατρικών μηχανημάτων και των ασθενοφόρων που μεταβιβάζονται λόγω δωρεάς σε νοσηλευτικά ιδρύματα.
  • Ποσό 200 ευρώ για τον φορολογούμενο και για καθένα από τ απρόσωπα που συνοικούν και τον βαρύνουν, εφόσον είναι ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας 67% ή εφόσον είναι ανάπηροι αξιωματικοί ή οπλίτες, θύματα πολέμου, θύματα εθνικής αντίστασης.

Πως θα υπολογίζεται η επιστροφή φόρου

Για να διαπιστώσει ένας μισθωτός ή συνταξιούχος εάν τελικά δικαιούται επιστροφή ή εάν θα πρέπει να πληρώσει επιπλέον φόρο θα πρέπει να αφαιρέσει από το ποσό του φόρου που αναλογεί το συνολικό ποσό των φόρων που παρακρατήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2013 από μισθούς ή συντάξεις του.

Η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης λήγει την 31η -7-2014, η προθεσμία πληρωμής της δεύτερης δόσης εκπνέει στις 30-9-2014 και η προθεσμία εξόφλησης της τρίτης δόσης λήγει στις 30-11-2014.

Τι ισχύει για μισθωτούς  – Βαρύς ο «πέλεκυς» για συνταξιούχους

Οσοι μισθωτοί εργάστηκαν σε έναν μόνο εργοδότη κατά τη διάρκεια του 2013 και δεν είχα άλλα εισοδήματα δεν θα πληρώσουν επιπλέον φόρο, καθώς ο φόρος έχει παρακρατηθεί από τις αποδοχές τους και είναι περίπου ίσος με το φόρο που αναλογεί, δεδομένου ότι ο υπολογισμός και στις δύο περιπτώσεις γίνεται με την ίδια φορολογική κλίμακα.

Αντιθέτως, οι συνταξιούχοι θα κληθούν να πληρώσουν φέτος επιπλέον φόρους εισοδήματος με την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων, καθώς το 2013 το συνολικό ποσό των φόρων που παρακρατήθηκαν από το σύνολο των συντάξεών τους (κύριων και επικουρικών) ήταν πολύ λιγότερο από το συνολικό ποσό του φόρου που αναλογεί.

Επιπλέον φόρο θα πληρώσουν και όλοι οι μισθωτοί που το 2013 εργάστηκαν σε περισσότερους από έναν εργοδότες, καθώς και όσοι απέκτησαν εισοδήματα και από άλλες πηγές, πλην μισθών.

Ειδικότερα, σε κάθε μισθωτό που εργάστηκε σε περισσότερους από έναν εργοδότες, η παρακράτηση του φόρου έγινε αυτοτελώς από κάθε εργοδότη, δηλαδή ξεχωριστά από τον καθένα με βάση την κλίμακα φόρου των μισθωτών.

Ομως, κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης, ο φόρος θα υπολογιστεί εκ νέου, αυτή τη φορά επί του αθροίσματος όλων των εισοδημάτων από μισθούς με βάση την κλίμακα φόρου των μισθωτών.

Συνεπώς, τα επιμέρους εισοδήματα από μισθούς που εισπράχθηκαν από κάθε εργοδότη, κατά τον τελικό υπολογισμό του φόρου, θα ανέβουν σε υψηλότερα φορολογικά κλιμάκια, όπου ισχύουν μεγαλύτεροι συντελεστές φόρου.

Συνολικό ποσό

Ως εκ τούτου, το συνολικό ποσό του φόρου το οποίο αναλογεί στο άθροισμα όλων των μισθών που καταβλήθηκαν από όλους τους εργοδότες θα είναι σημαντικά υψηλότερο από το συνολικό ποσό των παρακρατηθέντων φόρων, όποτε, με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης, θα προκύψει υποχρέωσης πληρωμής επιπλέον φόρου.

Εξάλλου, κάθε μισθωτός με εισοδήματα και από άλλες πηγές (π.χ. από ακίνητα, επιχειρήσεις κ.λπ.) θα φορολογηθεί αυτοτελώς για τα λοιπά εισοδήματά του και θα κληθεί να πληρώσει γι’ αυτά φόρο με την εκκαθάριση της δήλωσης, επειδή από τα συγκεκριμένα εισοδήματα είτε είχε παρακρατηθεί πολύ μικρός φόρος είτε δεν έχει παρακρατηθεί καθόλου φόρος.

Πηγή: iefimerida.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook