Τα κόψαμε όλα… εκτός το φαγητό!

τα-κόψαμε-όλα-εκτός-το-φαγητό-68131

 

krisi-38180Απότομο «μαχαίρι» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς για τις δαπάνες των νοικοκυριών τον πρώτο χρόνο της βαθιάς ύφεσης, δηλαδή το 2011, καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα νοικοκυριά το 2011 διέθεσαν 1.824 ευρώ το μήνα, έναντι 2.020 ευρώ που διέθεταν το 2010. Η μείωση αυτή σε ποσοστό αντιστοιχεί σε 6,8% αλλά αν ληφθεί υπόψη και ο πληθωρισμός ανεβαίνει στο 10,8%.

Το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών αφορά στα είδη διατροφής (19,5%), και ακολουθούν οι μεταφορές (13,2%) και η στέγαση (12,6%). Στις υπηρεσίες της εκπαίδευσης πηγαίνει το μικρότερο ποσοστό του οικογενειακού προϋπολογισμού (3,5%).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αλλαγή του καταναλωτικού προτύπου, όπως αυτό διαμορφώνεται από τα στοιχεία της έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με αυτά καταγράφεται σημαντική μετατόπιση των δαπανών που αφορούν στην ένδυση – υπόδηση, διαρκή αγαθά, διάφορα αγαθά και υπηρεσίες, ξενοδοχεία, καφενεία και εστιατόρια, μεταφορές προς τις δαπάνες που αφορούν κυρίως στη διατροφή και τη στέγαση.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ σημειώνεται μεγαλύτερη μείωση δαπανών σε τρέχουσες τιμές, σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα (2010), για ένδυση – υπόδηση (-20,1%), διαρκή αγαθά (-15,7%), ξενοδοχεία, καφενεία και εστιατόρια (-9,8%), διάφορα αγαθά και υπηρεσίες (-9,7%), μεταφορές (-9,4%), στην υγεία (-7,9%), και. στην αναψυχή και πολιτισμό και στις επικοινωνίες (-6,1%).

Μικρότερες μειώσεις παρατηρούνται στις δαπάνες για οινοπνευματώδη ποτά και καπνό (-3,2%) και εκπαίδευση (-0,8%).

Αντίθετα, μικρή αύξηση παρατηρήθηκε στις δαπάνες διατροφής κατά 1% και στη στέγαση κατά 0,6%.

Πηγή: iefimerida.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook