Τα κολλητιλίκια των δημάρχων για το Ελαφονήσι: «Ελάτε κι εμείς θα τα βρούμε»

τα-κολλητιλίκια-των-δημάρχων-για-το-ελ-368886

Με υπαρκτή την αντιπαράθεση για τα όρια της πανέμορφης παραλίας αλλά με ιδιαίτερα καλό κλίμα μεταξύ τους, οι δήμαρχοι Κισσάμου και Καντάνου – Σελίνου βρέθηκαν χθες μαζί στο Ελαφονήσι, όχι φυσικά για να λύσουν επί τόπου τη διαφορά αλλά για να δώσουν συνέντευξη στον ΣΚΑΙ.

Αφορμή ήταν η μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του Δήμου Κισσάμου την οποία υπέβαλλε στην αρχή της εβδομάδας ο Δήμος Καντάνου – Σελίνου αντιδρώντας στην τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων από τον όμορο Δήμο σε τμήμα της δικής του γεωγραφικής αρμοδιότητας και συγκεκριμένα στην παραλία «Βουλισμένη». Το θέμα μάλιστα έχει φτάσει μέχρι την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου όπου επίσης έγινε καταγγελία από τον δήμαρχο Καντάνου – Σελίνου Αντώνη Περράκη.

perakisstathakis2Οι δύο δήμαρχοι σχεδιάζουν επί της… άμμου τα διοικητικά όρια μεταξύ των δήμων τους. Ασφαλώς η διαφορά δε λύθηκε επιτόπου, στην παραλία αλλά υπάρχει καλή διάθεση για να λυθεί, έστω και δικαστικά.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κισσάμου Θοδωρής Σταθάκης διαψεύδει πως το σημείο που στήθηκαν τα ομπρελοκαθίσματα ανήκει στον διπλανό δήμο υποστηρίζοντας πως η νοητή γραμμή του ορίου μεταξύ τους  (σ.σ. που πέφτει ακριβώς πάνω στην παραλία του Ελαφονησίου) είναι αρκετά μέτρα πιο νότια, προς τον δήμο Καντάνου – Σελίνου.

Όπως μας είπαν και οι δύο δήμαρχοι τα όρια καθορίστηκαν από το 1933 μεταξύ των τότε δήμων και έχουν ήδη γίνει αρκετά δικαστήρια (στα περισσότερα των οποίων πάντως, ο κ. Περράκης τονίζει πως ο δικός του δήμος έχει δικαιωθεί).

ElafonisiΠερισσότερα αυτά που τους ενώνουν 

Ωστόσο, πέρα από τη δια-δημοτική αντιπαράθεση, που προφανώς θα οδηγηθεί και πάλι στα δικαστήρια, οι δύο δήμαρχοι συμφώνησαν πως το μείζον για το καλό της περιοχής είναι η προστασία και ανάδειξη του πανέμορφου τοπίου, με στόχο τον συνδυασμό της μαζικής τουριστικής προσέλευσης αλλά και της προστασίας του σπάνιου φυσικού περιβάλλοντος.

«Οι επισκέπτες δε νοιάζονται φυσικά για το που είναι τα όρια του ενός και του άλλου δήμου» λέει ο κ. Περράκης και συμπληρώνει: «Τους ενδιαφέρει να βρουν τις κατάλληλες, αξιόπιστες  υπηρεσίες και κυρίως ένα όμορφο και προσεγμένο περιβάλλον».  Υπόσχεση για αυστηρότερο έλεγχο των επισκεπτών που περνούν πάνω σε αυτό καθαυτό το Ελαφονήσι έδωσε ο δήμαρχος Κισσάμου, στου οποίου της δικαιοδοσία (αδιαμφισβήτητα) ανήκει το νησάκι. «Θα βάλουμε φέτος άνθρωπο να ελέγχει και να ενημερώνει εκεί την είσοδο των επισκεπτών και δε θα επιτρέπεται η πρόσβαση με τεράστιες σακούλες με τρόφιμα, ποτά κτλ. Είναι αδιανόητο το πόσα πολλά σκουπίδια μαζεύουμε κάθε χρόνο από έναν τόπο που τυγχάνει της αυστηρότερης περιβαλλοντικής νομοθεσίας», λέει ο κ. Θόδωρος Σταθάκης.perakisstathakis

«Αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν» λένε οι δύο δήμαρχοι προσκαλώντας τους Κρητικούς και όλο τον κόσμο να επισκεφτεί το πανέμορφο Ελαφονήσι.

Και οι δύο δήμαρχοι τονίζουν επίσης την αδιαφορία της επίσημης πολιτείας ως προς τη διαχείριση συνολικά των παραλιών. Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση βγαίνει αφού έχει ξεκινήσει η τουριστική σεζόν και τρέχουμε και δεν προλαβαίνουμε ώστε να είναι όλα έτοιμα για την υποδοχή των επισκεπτών, αναφέρουν. Και οι δύο δήμοι έχουν πλέον επιλέξει να διαχειρίζονται οι ίδιοι τα έσοδα από την παραλία και να μην την παραχωρούν σε ιδιώτες. Τα έσοδα πηγαίνουν στις αντίστοιχες δημοτικές μονομετοχικές εταιρίες και αποτελούν ένα σημαντικό πόρο τόσο για τον Δήμο Καντάνου – Σελίνου όσο και για τον Δήμο Κισσάμου. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί αισθητά και τα ομπρελοκαθίσματα που τοποθετούνται, ώστε να υπάρχει η κατά το δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση του φυσικού τοπίου.

Εν τέλει οι δύο δήμαρχοι, χωρίς να κάνουν πίσω ως προς τη χωροταξική τους διαφορά, απευθύνουν κοινό κάλεσμα σε όλους τους Κρητικούς αλλά και σε όλο τον κόσμο, να επισκεφθεί την υπέροχη παραλία του Ελαφονησίου, η οποία όχι τυχαία κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των ομορφότερων ολόκληρου του πλανήτη. «Αυτά που μας ενώνουν είναι απείρως περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν» λένε με μια φωνή ο Αντώνης Περράκης και ο Θοδωρής Σταθάκης.

ekriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook