Τα «δώρα» της Μέρκελ στον Ερντογάν και η έκθεση-κόλαφος για την Τουρκία

τα-δώρα-της-μέρκελ-στον-ερντογάν-και-296376

Με τα «δώρα» της Άνγκελα Μέρκελ προς το «Σουλτάνο του Βοσπόρου» κατά την χθεσινή επίσκεψή της στην Τουρκία ασχολείται ο διεθνής Τύπος, την ώρα που η γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung» επισημαίνει ότι η νέα έκθεση προόδου της Κομισιόν θα είναι «κόλαφος» για την γείτονα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος προσφέρει στην Τουρκία την προοπτική γερμανικής στήριξης για την αναβίωση της ενταξιακής διαπραγμάτευσης μαζί με διευκολύνσεις στο θέμα της βίζας, προσβλέποντας ως αντάλλαγμα σε συνεργασία για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη και την επανεισδοχή προσφύγων στο έδαφός της, γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Aπό την πλευρά της, η Τουρκία παίζει γερά το «προσφυγικό χαρτί» με το πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, να εκφράζει την ελπίδα ότι η προσφυγική κρίση θα δώσει νέα ώθηση στην τουρκική υποψηφιότητα και την προσδοκία ότι ότι θα ανοίξουν νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ενώ η κυβέρνησή του θα μπορεί να συμμετάσχει και στις συνόδους κορυφής της Ε.Ε.

Στη συνάντηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν, η «σιδηρά» κυρία της Γερμανίας ανέφερε στον Τούρκο πρόεδρο ότι πράγματι είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει την επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης βίζας, αλλά αναμένει ως αντάλλαγμα ότι η Άγκυρα θα υλοποιήσει ταχύτερα τα προβλεπόμενα στη συμφωνία επανεισδοχής στην Ε.Ε.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung», η νέα έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι ιδιαίτερα επικριτική για την Τουρκία, ιδιαίτερα στον τομέα των πολιτικών ελευθεριών.

Η εφημερίδα, που επικαλείται προσχέδιο της έκθεσης που έχει περιέλθει στην κατοχή της, αναφέρει ότι η Κομισιόν, ασκεί κριτική στην Άγκυρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου. Την ίδια ώρα, όμως, η Κομισιόν φέρεται να επικροτεί τις προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι αυτή η προσπάθεια δεν αναιρεί τις υποχρεώσεις της με βάση την ενταξιακή διαδικασία.

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook