Τα άγνωστα γλυκά της Κρήτης | Εσύ τα έχεις δοκιμάσει;

τα-άγνωστα-γλυκά-της-κρήτης-εσύ-τα-έχε-491618

Το zarpanews.gr ανακάλυψε τρεις ξεχασμένες παραδοσιακές συνταγές για Κρητικά γλυκίσματα και σας τις παρουσιάζει.

Όσοι επισκέπτονται την Κρήτη, και πηγαίνουν σε εστιατόρια ή ταβέρνες, δοκιμάζουν τα πιο γνωστά γλυκά, όπως γαλακτομπούρεκο, λυχναράκια, μουστοκούλουρα, αυγοκαλάμαρα, ξεροτήγανα, γλυκά του κουταλιού, λουκουμάδες κλπ, ωστόσο λίγοι γνωρίζουν την Πατούδα, τα Μαμούλια και τα Κατιμέρια Σελίνου. Εμείς σήμερα σας παρουσιάζουμε τις συνταγές από που έχει συλλέξει η Περιφέρεια Κρήτης στην ιστοσελίδα «Incredible Crete» και σας προτείνουμε να τις δοκιμάσετε γιατί είναι πεντανόστιμες και ξεφεύγουν από τις κλασσικές γεύσεις που όλοι έχουμε συνηθίσει.

ΠΑΤΟΥΔΑ
patouda
ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

3 ποτήρια λάδι

1 ποτήρι ζάχαρη

1 ποτήρι γάλα

2 κουταλάκια αμμωνία

1 φλυτζανάκι του καφέ αλουσιά (βράζουμε νερό με μία κουταλιά στάχτη και το σουρώνουμε)

1 ποτήρι του κρασιού τσικουδιά

2 αυγά

αλεύρι (για όλες τις χρήσεις) όσο σηκώσει

Για τη γέμιση

½ ποτήρι νερό

1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο

1 κιλό καρυδαμύγδαλα ψύχα

1 ποτήρι ζάχαρη

2 ποτήρια σουσάμι αλεσμένο

1 ποτήρι μέλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζουμε μαλακή ζύμη με τα παραπάνω υλικά. Ετοιμάζουμε και τη γέμιση φτιάχνοντας σιρόπι με τη ζάχαρη και το μέλι και το νερό και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά. Μοιράζουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια, τα ανοίγουμε φτιάχνουμε ένα λάκκο στη μέση και βάζουμε 1 κουταλιά γέμιση. Τα ξαναφτιάχνουμε μπαλάκια σαν το σχήμα του κουραμπιέ. Τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν και όταν κρυώσουν τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

ΜΑΜΟΥΛΙΑ
mamoulia
ΥΛΙΚΑ

Υλικά για τη ζύμη

350 γρ.βούτυρο

½ φλιτζάνι ζάχαρη

½ φλιτζάνι γάλα

5 φλιτζάνια αλεύρι

2 αβγά

1 φλιτζανάκι τσικουδιά

½ κουταλάκι σόδα

Υλικά για τη γέμιση

½ κιλό καρύδια και αμύγδαλα κοπανισμένα

4-5 κουταλιές ζάχαρη

1 κουταλάκι κανέλλα

Ανθόνερο

Άχνη ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Bάζουμε σε μία κατσαρόλα το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε τη ζάχαρη που προηγουμένως διαλύσαμε στο γάλα. Ανακατεύοντας συνεχώς ρίχνουμε στην κατσαρόλα το αλεύρι μέχρι να γίνει μία σφιχτή ζύμη. Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και όταν κρυώσει ρίχνουμε τα αβγά χτυπημένα και τη σόδα διαλυμένη στην τσικουδιά. Ζυμώνουμε ξανά μέχρι η ζύμη να μαλακώσει και να είναι εύπλαστη.Ετοιμάζουμε τη γέμιση ως εξής: Ανακατεύουμε τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη και την κανέλλα. Κόβουμε ένα κομμάτι από τη ζύμη, το πιέζουμε να απλώσει στην παλάμη μας, βάζουμε ένα κουταλάκι από τη γέμιση και το κλείνουμε καλά. Αραδιάζουμε τα μαμούλια σε βουτυρωμένο ταψί και τα βάζουμε σε μέτριο φούρνο για μισή ώρα περίπου. Μόλις τα βγάλουμε τα πασπαλίζουμε με ανθόνερο και άχνη ζάχαρη.

Κατιμέρια Σελίνου

katimeria

ΥΛΙΚΑ

Υλικά για τη ζύµη

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 κουταλάκι αλάτι

½ κιλό περίπου αλεύρι

1 φλιτζανάκι τσικουδιά

1 ποτήρι νερό

Υλικά για τη γέµιση

1 πιάτο τυρί χωριάτικο ξυσµένο

3-4 αυγά

2 κουταλιές ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζυµώνουµε µια ζύµη -µε τα υλικά για τη ζύµη – σφικτή. Ετοιµάζουµε και τη γέµιση µε το τυρί, τα αυγά και τις 2 κουταλιές ζάχαρη. Ανοίγουµε µε τη ζύµη φύλλο και κόβουµε κοµµατάκια στρογγυλά, τα µισά σε µέγεθος πιάτου του τσαγιού και τα µισά σε µέγεθος πιάτου του καφέ. Τοποθετούµε το µικρό φύλλο πάνω στο µεγάλο για να είναι ο πάτος πιο στέρεος. Τοποθετούµε λίγη γέµιση πάνω στο µικρό φύλλο και τραβάµε απ’ όλες τις πλευρές να σκεπαστεί η γέµιση. Τα τηγανίζουµε σε πολύ ελαιόλαδο χωρίς να τα γυρίσουµε από την άλλη πλευρά. Τα σερβίρουμε πασπαλισµένα µε ζάχαρη.

zarpanews.gr

One thought on “Τα άγνωστα γλυκά της Κρήτης | Εσύ τα έχεις δοκιμάσει;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook