Ταυτόχρονη νομοθέτηση περιοριστικών και επεκτατικών μέτρων | Καταργείται ο «κόφτης»

ταυτόχρονη-νομοθέτηση-περιοριστικών-503890

Το μεγαλύτερο μέρος των προαπαιτούμενων αλλά και το κόστος των μέτρων για το κλείσιμο της β’αξιολόγησης πρόκειται να κλείσει απόψε στην επικείμενη συνάντηση των αρμόδιων υπουργών με τους εκπροσώπους των Θεσμών, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ και πιο συγκεκριμένα της εκπομπής «Αίθουσα Σύνταξης».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η νομοθέτηση τόσο των περιοριστικών όσο και των επεκτατικών μέτρων θα γίνει ταυτόχρονα και θα είναι ισόποση.

Τα μέτρα θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα και σταδιακά από 1.1.2019 υπό την προϋπόθεση της επίτευξης των στόχων. Όπως επισημαίνεται από κυβερνητική πηγή, είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός ώστε να πληροφορείται η κυβέρνηση εάν επιτυγχάνεται ένας στόχος, νωρίτερα από τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, να γίνεται δηλαδή μια προβολή των επίσημων στοιχείων.

Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να περιμένει έως τον Απρίλιο του 2019 προκειμένου να μάθει εάν θα υπάρξει τήρηση ή υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας με γνώση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Σύμφωνα με τον ίδιο, συζητείται ένας μηχανισμός που θα επιτρέπει στις δύο πλευρές να το γνωρίζουν νωρίτερα, μέσω μιας προβολής των δεδομένων για το πώς θα κλείσει το έτος.

Ο συγκεκριμένος παράγοντας πρόσθεσε ότι ο «κόφτης» τελειώνει από το 2019 και εάν υπάρχει υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τα θετικά μέτρα που θα ληφθούν θα είναι περισσότερα από τα αρνητικά, ενώ εάν είναι ακριβώς στο 3,5% του ΑΕΠ θα υπάρχουν και θετικά και αρνητικά μέτρα που θα νομοθετηθούν από τώρα.

Σε συζήτησή του με δημοσιογράφους, ο ίδιος επισήμανε ότι «εγώ ξέρετε δεν θριαμβολογώ. Λέω τα θετικά και τα αρνητικά. Προφανώς εγώ θα θεωρούσα ότι δεν χρειάζεται καν να μπούμε στη συζήτηση για περικοπή συντάξεων. Δεν είπα ότι δεν υπάρχει λιτότητα. Είπα ότι δεν θα έχουμε επιπλέον λιτότητα. Τελειώνει η συζήτηση για περισσότερη λιτότητα στην Ελλάδα».

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη είναι η συνάντηση των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, με αντικείμενο την επισκόπηση των διαπραγματεύσεων για τη β’ αξιολόγηση.

Από ελληνικής πλευράς μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Θα ακολουθήσει στις 21.30 η συζήτηση για τα δημοσιονομικά μεγέθη. 

altsantiri.gr

One thought on “Ταυτόχρονη νομοθέτηση περιοριστικών και επεκτατικών μέτρων | Καταργείται ο «κόφτης»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook