Σύννεφα πολέμου στην Ουκρανία – απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων ζήτησαν οι ΗΠΑ

σύννεφα-πολέμου-στην-ουκρανία-απόσυ-130278

krimaia ploiaΣε τεντωμένο σκοινί βρίσκονται πλέον οι σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ αλλά και την ΕΕ ύστερα από την κατάληψη της Κριμαίας από τα ρωσικά στρατεύματα.

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τον Βλαντίμιρ Πούτιν να αποσύρει τις στρατιωτικές του δυνάμεις από την στρατηγικής σημασίας για τη Ρωσία, χερσόνησο της Κριμαίας, απειλώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσουν στην άμεση επιβολή σειράς κυρώσεων ενώ στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που αποφάσισε να εξετάσει την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση που δεν υπάρξει αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας έγινε γνωστό πως το NATO πρόκειται να πραγματοποιήσει κατεπείγουσες συζητήσεις σχετικά με την Ουκρανία αύριο Τρίτη μετά το αίτημα της Πολωνίας να διεξαχθούν διαβουλεύσεις βάσει του Άρθρου 4 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, ανακοίνωσε η Συμμαχία.

Βάσει του Άρθρου 4 κάθε κράτος μέλος μπορεί να ζητήσει να διεξαχθούν διαβουλεύσεις οποτεδήποτε κατά την κρίση οποιουδήποτε κράτους μέλους απειλείται η εδαφική ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλειά του.

«Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και γύρω από αυτήν, θεωρείται ότι συνιστούν  απειλή σε γειτονικές συμμαχικές χώρες και ότι έχουν άμεσες και σοβαρές επιπλοκές για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρωατλαντικής περιοχής», ανέφερε το NATO.

Εντύπωση πάντως έχει προκαλέσει δημοσίευμα των New York Times σύμφωνα με το οποίο η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε στον Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας, ότι ο Πούτιν «βρίσκεται σε

άλλο κόσμο». Πληροφορία η οποία δεν διαψεύστηκε από τον εκπρόσωπο της καγκελαρίας.

Η κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στην Ουκρανία δυναμιτίστηκε το απόγευμα της Δευτέρας, από την πληροφορία που μετέδωσε το πρακτορείο Interfax πως ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας που εδρεύει στην Σεβαστούπολη της Κριμαίας, απέστειλε τελεσίγραφο στην ουκρανική κυβέρνηση με το οποίο ζητούσε την παράδοση των στρατευμάτων που εδρεύουν στη χερσόνησο.

Ωστόσο, τo αρχηγείο του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας διέψευσε το βράδυ της Δευτέρας ότι εξέδωσε τελεσίγραφο προς τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με το οποίο τις καλούσε να παραδοθούν ως τις 05:00 την Τρίτη προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα δέχονταν επίθεση.

Την είδηση αυτή, όπως και την ύπαρξη τελεσιγράφου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο έναν αξιωματικό στο αρχηγείο του Στόλου.

Ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας διαθέτει  σημαντική βάση στην Κριμαία και η Μόσχα έχει ουσιαστικά καταλάβει τη χερσόνησο, η οποία αποτελεί τμήμα της Ουκρανίας.

Νωρίτερα σήμερα, το Interfax είχε μεταδώσει, επικαλούμενο μια πηγή στο υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, ότι είχε επιδοθεί τελεσίγραφο στις ουκρανικές δυνάμεις να παραδοθούν ως τις 05:00 διαφορετικά θα ακολουθούσε γενικευμένη ρωσική επίθεση.

Προειδοποίηση από ΗΠΑ

Η είδηση για την ύπαρξη τελεσιγράφου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ  το οποίο, δια μέσου της εκπροσώπου του, Τζεν Χάκι, κατέστησε σαφές πως σε περίπτωση που υπήρξε τέτοια προειδοποίηση, τότε η κατάσταση θα κλιμακωθεί επικίνδυνα με την Ρωσία να είναι άμεσα υπεύθυνη.

«Εάν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι η Ρωσία απείλησε να προχωρήσει στη χρήση βίας εναντίον των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας στην Κριμαία, αυτή είναι μια σοβαρή κλιμάκωση της κατάστασης», δήλωσε η Χάκι.

«Αυτά τα δημοσιεύματα σήμερα περί απειλών χρήσης βίας εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας, εάν είναι αληθή, κατά την άποψή μας συνιστούν μια επικίνδυνη κλιμάκωση της κατάστασης για την οποία θα καταστήσουμε τη Ρωσία άμεσα υπεύθυνη», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι ΗΠΑ διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα επιλογών για να δράσουν εναντίον της Ρωσίας σε περίπτωση που οι εντάσεις όσον αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία κλιμακωθούν, ενώ τις τελευταίες ώρες η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Μόσχας.

«Σε αυτό το σημείο, πλέον δεν εξετάζουμε απλώς την επιβολή κυρώσεων, με δεδομένες τις ενέργειες στις οποίες προχωρεί η Ρωσία. Είναι πιθανό να τις επιβάλλουμε και προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό», είπε η Τζεν Χάκι.

«Σε άλλο κόσμο ο Πούτιν»

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας απέφυγε να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times σύμφωνα με το οποίο η Άνγκελα Μέρκελ φέρεται να είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ότι θεωρεί πως ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν βρίσκεται «σε έναν άλλο κόσμο».

Σε δηλώσεις του στο Βερολίνο,ο Στέφεν Ζάιμπερτ περιορίστηκε να πει ότι το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε η Μέρκελ με τον Ομπάμα σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία είναι «εμπιστευτικό».

Η αντίδραση της ΕΕ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι συμμετείχαν τη Δευτέρα  σε μια έκτακτη σύνοδο στις Βρυξέλλες σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία συμφώνησαν να εξετάσουν την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εάν η Μόσχα δεν λάβει μέτρα για να αποκλιμακώσει την κρίση στη χερσόνησο της Κριμαίας, επιβεβαίωσε ο Πολωνός ΥΠΕΞ Ράντοσλαβ Σικόρσκι.

«Η ΕΕ όχι μόνον ζήτησε από τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την κατάσταση στην Κριμαία, αλλά διεμήνυσε ότι εάν η Ρωσία δεν το πράξει, η ΕΕ θα εξετάσει την επιβολή κυρώσεων», είπε ο Σικόρσκι στο πολωνικό τηλεοπτικό δίκτυο Polsat News από τις Βρυξέλλες.

Μπροστά στην τροπή που έλαβαν οι εξελίξεις τις τελευταίες ώρες, οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να συναντηθούν κατεπειγόντως στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για να συζητήσουν σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες «θα συζητήσουν σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και το πώς να διευκολύνουν την απαραίτητη αποκλιμάκωση της κατάστασης», ανέφερε ο Ρόμπαϊ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της στις βάσεις τους και να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με το Κίεβο.

Ο  Σεργκέι Ναρίτσκιν, ο πρόεδρος της Δούμας, της Κάτω Βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, εκτίμησε ότι μία επέμβαση του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία «δεν είναι απαραίτητη προς το παρόν».

«Η απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (η ρωσική γερουσία) μας δίνει αυτό το δικαίωμα και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε εάν καταστεί απαραίτητο, όμως δεν είναι απαραίτητο προς το παρόν», δήλωσε ο Ναρίτσκιν στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Ρωσία 24.

Στην ερώτηση που του έθεσε ένας δημοσιογράφος για το αν υπάρχει η πιθανότητα να βρεθεί μία λύση στην κατάσταση στην Ουκρανία μέσω πολιτικού διαλόγου, ο πρόεδρος της Δούμα απάντησε «προφανώς».

«Δεν θέλω, όπως οι συνάδελφοί μου, να προφέρω τη λέξη «πόλεμος»» προσέθεσε ο ίδιος.

Η ρωσική απόβαση στην Κριμαία

Στο μεταξύ ρώσοι στρατιώτες αποβιβάζονταν τη Δευτέρα με μαζικό ρυθμό στην Κριμαία. Όπως κατήγγειλαν ουκρανοί συνοριοφύλακες αλλά και το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας,  ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν δύο φορές τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα στη διάρκεια της νύχτας.

Τα τελευταία 24ωρα,  10 ρωσικά πολεμικά ελικόπτερα και οκτώ μεταγωγικά αεροσκάφη έχουν προσγειωθεί στην Κριμαία, χωρίς να έχουν ενημερωθεί σχετικά οι ουκρανικές αρχές. Οι υφιστάμενες συμφωνίες  μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας για το καθεστώς του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας προβλέπουν ότι το Κίεβο θα πρέπει να ενημερώνεται 72 ώρες πριν από οποιαδήποτε μετακίνηση στρατευμάτων.

Από την 1η Μαρτίου τέσσερα ρωσικά πολεμικά πλοία του Στόλου της Βαλτικής έχουν επίσης αφιχθεί στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, σύμφωνα πάντα με τους ουκρανούς συνοριοφύλακες.

Στρατιώτες χωρίς διακριτικά που φέρονται να ενεργούν για λογαριασμό των φιλορωσικών τοπικών αρχών της Κριμαίας έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους μέρος της χερσονήσου, περιορίζοντας τους ουκρανούς στρατιώτες στα στρατόπεδά τους.

Στο μεταξύ, φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν τον πρώτο όροφο του κτιρίου της περιφερειακής κυβέρνησης στην πόλη Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters που βρίσκεται σε κέντρο Τύπου στον τέταρτο όροφο του κτιρίου αυτού, οι διαδηλωτές έχουν καταλάβει τον πρώτο όροφο, όμως δεν κατάφεραν να προχωρήσουν σε άλλους ορόφους καθώς έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας οι ανελκυστήρες και έχουν κλείσει οι πόρτες που οδηγούν στο κλιμακοστάσιο.

Βολές κατά Κέρι

Το απόγευμα της Δευτέρας, η Ρωσία χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις απειλές του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι ο οποίος κατήγγειλε χθες Κυριακή την ρωσική «εισβολή» στην Ουκρανία και αναφέρθηκε σε πιθανές διεθνείς κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.

«Εκτιμούμε ότι οι απειλές που εξέφρασε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι εναντίον της Ρωσίας όσον αφορά τα τελευταία γεγονότα στην Ουκρανία και την Κριμαία είναι απαράδεκτες», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Το υπουργείο κατηγόρησε τον Κέρι ότι επανέρχεται σε «στερεότυπα του Ψυχρού Πολέμου» και ότι δεν προσπάθησε να κατανοήσει την περίπλοκη διαδικασία που συντελείται στην ουκρανική κοινωνία.

Η Μόσχα επέκρινε επίσης τον αμερικανό υπουργό ότι κλείνει τα μάτια στην «κατάφωρη ρωσοφοβία και τον αντισημιτισμό» των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, εκπρόσωποι των οποίων έλαβαν θέσεις εξουσίας στο Κίεβο.

«Οι δυτικοί είναι πλέον σύμμαχοι με πραγματικούς νεοναζί που καταστρέφουν ορθόδοξες εκκλησίες και συναγωγές», υπογραμμίζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντρ Λουκασέβιτς εκτίμησε ότι η απόφαση κάποιων μελών της G8 να αναστείλουν τις προπαρασκευαστικές συνομιλίες για τη Σύνοδο Κορυφής της G8 που ήταν προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο στο Σότσι της Ρωσίας, εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης, «δεν βασίζεται πουθενά».

Η απόφαση «είναι αβάσιμη» και «βλάπτει όχι μόνο τις χώρες της G8, αλλά επίσης και το σύνολο της διεθνούς κοινότητας», σημείωσε ο Λουκασέβιτς.

Πηγή: tanea.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook