Σύγκρουση Τσίπρα – Σόιμπλε για την κατάργηση της τρόικας

σύγκρουση-τσίπρα-σόιμπλε-για-την-κα-210191

tsipras_soibleΜετά τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος την Παρασκευή ενώπιον του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι δεν θα συνεργαστεί με την τρόικα, ο πρωθυπουργός σήμερα στη κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Νίκο Αναστασιάδη, στη Λευκωσία, χαρακτήρισε «ώριμη και αναγκαία για την Ευρώπη εξέλιξη» την αντικατάσταση της τρόικας.

«Ώριμη», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, «γιατί από την περίοδο της έρευνας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχεδόν άπαντες οι θεσμικοί παράγοντες έχουν παραδεχθεί ότι αυτός ο μηχανισμός δεν έχει τη δημοκρατική, θεσμική νομιμοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Αναγκαία», πρόσθεσε, «γιατί σήμερα περισσότερο από ποτέ η Ευρώπη έχει ανάγκη από ανάσες, βεβαίως από συνεννόηση, κοινά βήματα, συμφωνία στις βασικές μας αρχές, θεμελιακές μας δεσμεύσεις, δεν έχει όμως ανάγκη από περαιτέρω περιορισμό στην ανάσα την αναγκαία που πρέπει να πάρουν οι λαοί και οι οικονομίες για να μπορέσουν να προχωρήσουν στην ανάπτυξη».

«Υπό αυτή την έννοια, αυτή η ώριμη και αναγκαία εξέλιξη, στον βαθμό που θα επιβεβαιωθεί θα είναι μια πολύ καλή αρχή, ένα σημαντικό, θεσμικό βήμα για όλη την Ευρώπη», σημείωσε.

Η απάντηση ήρθε άμεσα από την πλευρά του Βερολίνου και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μιλώντας στο Reuters, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας διαμήνυσε πως δεν μπορεί να αλλάξει η συμμετοχή του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ελληνικό πρόγραμμα.

Συμπλήρωσε δε πως δεν θα δεχθεί μονομερείς ενέργειες στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, ενώ ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα παράτασης του ελληνικού προγράμματος

Ο Σόιμπλε πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να συναντήσει τον Έλληνα ομόλογό του Γ. Βαρουφάκη, αλλά προειδοποίησε ότι με τις τελευταίες εξελίξεις, πλήττεται η στήριξη των Γερμανών προς την Ευρώπη.

real.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook