Συνελήφθη ο Αλβανός εθνικιστής Ταχίρ Βέλιου, γνωστός για τις ανθελληνικές του θέσεις

συνελήφθη-ο-αλβανός-εθνικιστής-ταχίρ-546026
Συνελήφθη ο εθνικιστής γνωστός για τις ανθελληνικές θέσεις και προβοκάτσιες, Ταχίρ Βέλιου, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε αφαιρέσει και καταστρέψει ελληνικές σημαίες, είχε ρίξει μπογιές σε τοπωνύμια μειονοτικών χωριών και οδικές σημάνσεις γραμμένες στα ελληνικά, ενώ ήταν ο επικεφαλής του εξτρεμιστού φορέα «Κίνημα Ενωμένης Αλβανίας».

Οι αλβανικές αρχές τον συνέλαβαν στις 6 Ιουνίου στα σύνορα Αλβανίας-Κοσσόβου, με το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών να είναι σε διαρκή επαφή με ευρωπαϊκές διπλωματικές αρχές και βέβαια με την ελληνική πρεσβεία, η οποία ευθύς εξαρχής είχε προβεί στις προβλεπόμενες παραστάσεις προς την αλβανική πλευρά.

Μαζί με τον Βέλιου, ύποπτοι για την τέλεση αξιόποινων πράξεων, θεωρούνται, σύμφωνα με την αλβανική αστυνομία, οι επίσης Κοσσοβάροι Burim Veliu και Alban Mulaj. Προανακριτικό υλικό για τις υποθέσεις που εμπλέκεται ο Βέλιου έχει σταλεί στις Εισαγγελίες Αργυροκάστρου και Αγίων Σαράντα.

Σε βάρος τους υπάρχει σωρεία κατηγοριών, όπως η «πρόκληση εθνικιστικού μίσους, ίδρυση αντισυνταγματικών κομμάτων και οργανώσεων, διανομή αντισυνταγματικού έντυπου υλικού, βίαιων πράξεων κατά εκπροσώπων ξένων κρατών και καταστροφής οδικού δικτύου».

Σε όλο αυτό το διάστημα, πάντως, ο Βέλιου συνέχιζε και διαδικτυακά τη δράση του, στρεφόμενος μάλιστα κατά του αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστασίου, και του προέδρου της μειονοτικής οργάνωσης ΚΕΑΔ, Β.Ντούλε. Ειδικότερα ανήρτησε στο διαδίκτυο φωτογραφία του Αναστασίου με το πρόσωπο του διαγραμμένο με ένα κόκκινο «Χ», ενώ χαρακτήριζε τον κ.Ντούλε ως «τρομοκράτη».

Να σημειωθεί πως πρόσφατα, αμέσως μετά τις σχετικές καταγγελίες περί τραμπουκισμών και προκλήσεων του Βέλιου, καθώς και πληροφοριών ότι σχεδιάζει νέες προβοκάτσιες σε περιοχές της ελληνικής μειονότητας, υπήρξε μεγάλη αστυνομική κινητοποίηση, με αποτέλεσμα την αποτροπή, μεταξύ των άλλων, σχεδιαζόμενων εκτρόπων στην Χειμάρρα. 

Πηγή: cnn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook