Συνέλευση Δημοσίων Χώρων Χανίων: «Θερμά συγχαρητήρια» στους εμπρηστές της ιστορικής μας μνήμης

συνέλευση-δημοσίων-χώρων-χανίων-θερ-717402

Ανακοίνωση για την ολοκληρωτική καταστροφή που υπέστη το Πολεμικό Μουσείο Χανίων, εξέδωσε η Συνέλευση Υπεράσπισης Ελεύθερων Δημόσιων Χώρων και Μνημείων, σχετικά με την επόμενη ημέρα για το κτίριο:

«Παρελθόν αποτελεί για την πόλη των Χανίων το ιστορικό κτήριο των Ιταλικών Στρατώνων, έργο του Ιταλού αρχιτέκτονα Μαγκούζο που κτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα, την εποχή που ο Ρεούφ πασάς δημιουργούσε έναν επίγειο Παράδεισο, τον Δημοτικό Κήπο, έξω από τα τείχη της περίκλειστης πόλης των Χανίων με τις οδηγίες και τα σχέδια Ευρωπαίων κηποτεχνών της εποχής.

Στο κτήριο των Ιταλικών Στρατώνων στεγαζόταν, κατά το πρόσφατο παρελθόν, το Παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών. Τα εκθέματά και τα κειμήλια του  Παραρτήματος του Μουσείου μεταφέρθηκαν για «άγνωστους» λόγους στις αποθήκες του Πολεμικού Μουσείου στην Αθήνα. Έκτοτε το κτήριο εγκαταλείφθηκε στην τύχη του και παρέμεινε απροστάτευτο και αναξιοποίητο λόγω της αδιαφορίας του ιδιοκτήτη του που είναι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Για την ολοκληρωτική καταστροφή του ιστορικού κτηρίου των Ιταλικών Στρατώνων Χανίων, και την απώλεια του αρχείου Μάντακα, ευθύνες φέρει πρωτίστως ο διοικητής της 5ης Μεραρχίας Κρητών, υπεύθυνος για τη φύλαξη του χώρου και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ας σημειωθεί ότι το πολύτιμο και αναντικατάστατο υλικό του Παραρτήματος του Πολεμικού Μουσείου Χανίων είχε συγκεντρωθεί χάρις στις φιλότιμες προσπάθειες του Ιωάννη Μάντακα και αποτελούσε ένα οδοιπορικό μνήμης στη συμβολή των Κρητών αγωνιστών στους εθνικούς μας αγώνες. Ένα μάθημα ιστορίας για τις νεώτερες γενιές των Χανιωτών και εκατοντάδων επισκεπτών της πόλης μας.

Από τον προαύλιο χώρο του κτηρίου φρόντισαν να απομακρύνουν και τις οκτώ ορειχάλκινες προτομές των ηρώων της Κρήτης που συμμετείχαν στους εθνικούς αγώνες μαζί με τα κειμήλια και τα εκθέματα του τοπικού Μουσείου, όχι όμως και το έντυπο και χειρόγραφο αρχειακό υλικό του Μάντακα και το πολύτιμο αρχείο δίσκων βινυλίου και μουσικών οργάνων του συλλόγου Κρητικές Μαδάρες που φυλάσσονταν, υποτίθεται, στο κτήριο.

«Θερμά συγχαρητήρια» στους εμπρηστές της εθνικής μας μνήμης και της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς. «Συγχαρητήρια» στο προσωπικό του υπουργείου Άμυνας για την ανευθυνότητά  που επέδειξε καθώς επίσης και στον Δήμαρχο Χανίων που ενώ γνώριζε την υφιστάμενη κατάσταση, πριν τον εμπρησμό, και τη χρήση του κτηρίου ως καταφύγιο αστέγων δεν έπραξε τα δέοντα. Σήμερα θρηνεί στα απανθρακωμένα ερείπια της μνήμης μας και υπόσχεται την πλήρη ανακατασκευή του ιστορικού κτηρίου στο απώτερο μέλλον για να στεγαστεί κάποτε το Δημαρχείο Χανίων. Ας ελπίσουμε να φιλοξενήσει ο χώρος των Ιταλικών Στρατώνων, μετά την αποκατάστασή του, τη λαογραφική συλλογή του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης που θα μπορούσε να αποτελέσει και τον πυρήνα του Λαογραφικού Μουσείου Χανίων ή το Μουσείο της πόλης των Χανίων και όχι το Δημαρχείο.

Υ.Γ. Μήπως θάταν καλή ιδέα αντί να δημιουργούμε πρωτοβουλίες πολιτών για την υπεράσπιση των ιστορικών μνημείων και των δημόσιων χώρων να δημιουργήσουμε ομάδα πρωτοβουλίας εμπρηστών μήπως και κινητοποιηθούν οι βουλευτές μας και δοθούν επιτέλους οι αναγκαίες πιστώσεις από το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων για την αποκατάσταση και την αξιοποίηση των ιστορικών μας μνημείων;»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook