Στο «στόχαστρο» της κυβέρνησης οι ελληνικές καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες!

στο-στόχαστρο-της-κυβέρνησης-οι-ελλ-229607

maximouΤρόπους να αντλήσει χρήματα από τα ποσά που έχουν διαφύγει στο εξωτερικό και έχουν κατατεθεί στις τράπεζες Ελβετίας αναζητά η ελληνική κυβέρνηση και στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου συνάντηση του υπουργού Επικρατείας κ. Νικου Παππά και του αρμόδιου για την καταπολέμηση της διαφθοράς κ. Παναγιώτη Νικολούδη με τον Ελβετό υφυπουργό Οικονομικών κ. Ζακ ντε Βαντερβίλ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αναδεικνύεται το θέμα των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία. Ωστόσο η παρούσα κυβέρνηση θεωρεί ότι στο παρελθόν είτε από αμέλεια είτε από πρόθεση δεν εξαντλήθηκαν οι δυνατότητες που δίνει η διεθνής νομοθεσία.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι στην Ελβετία είναι κατατεθειμένα σημαντικά ποσά Ελλήνων πολιτών. Η προσπάθεια να εντοπιστούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής και παράνομων οικονομικών συναλλαγών εντάσσεται στην προσπάθεια να σταματήσουν να πληρώνουν συνέχεια οι ίδιοι και οι ίδιοι.

Φυσικά κανείς δεν έχει ψευδαισθήσεις για τις προθέσεις των Ελβετικών αρχών να προστατεύσουν τις καταθέσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε σχετικά: “Πρέπει να υπάρχει μια διαφάνεια σε αυτού του τύπου τις καταθέσεις, όχι επειδή απαγορεύεται ή είναι μεμπτό γενικά και αόριστα να γίνονται καταθέσεις στην Ελβετία, αλλά όταν υπάρχει φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, όταν είναι αδήλωτος πλούτος, αυτά είναι ζητήματα που προφανώς αφορούν την ελληνική κυβέρνηση. Είναι ζητήματα στα οποία η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ρίξει άπλετο φως σε συνεργασία με τις Ελβετικές Αρχές».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Ελβετός υφυπουργός εξέφρασε την απορία του για την απουσία ενδιαφέροντος από τις ελληνικές αρχές κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα για εκκρεμείς υποθέσεις Ελλήνων πολιτών κι επιχειρήσεων στην Ελβετία.

Ειδικότερα αναφέρθηκε ότι μόνο δεκαπέντε αιτήματα συλλογής και διαβίβασης στοιχείων φορολογικού ενδιαφέροντος πραγματοποιήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό από την συνάντηση προέκυψε η ανάγκη επανεκκίνησης και εντονότερης συνεργασίας μεταξύ των ελβετικών και των ελληνικών αρχών για θέματα φορολογίας κι ελέγχου των τραπεζικών καταθέσεων και των περιουσιακών στοιχείων Ελλήνων πολιτών στην Ελβετία.

Μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε η ανάγκη ενίσχυσης των μηχανισμών διαβίβασης κι ανταλλαγής στοιχείων μεταξύ των αρμοδίων φορολογικών αρχών των δύο χωρών. Αποφασίστηκε η υλοποίηση μιας συμφωνίας – οδικού χάρτη ως προς τα ζητήματα αυτά στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο Ελβετός υφυπουργός στις δηλώσεις που έκανε μετά την συνάντηση χαρακτήρισε τη συζήτηση πολύ εποικοδομητική ενώ παρέπεμψε σε συμφωνία της Ελβετίας με την ΕΕ η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί την επόμενη διετία και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ανταλλαγή στοιχείων ενώ πρόσθεσε ότι στην σημερινή σύσκεψη πρόσφερε στοιχεία τεχνογνωσίας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής από την εμπειρία της Ελβετίας με γειτονικές χώρες. «Τα εργαλεία υπάρχουν, θα συναντηθούμε ξανά σύντομα» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαντερβίλ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και αναμένεται να οριστεί νέα συνάντηση αμέσως μετά το Πάσχα, τονίζουν από το Μαξίμου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασαν επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Πηγή: protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook