Στο «κόκκινο» το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Κρήτη

στο-κόκκινο-το-επενδυτικό-ενδιαφέρ-584982

Είναι προφανές πως στο κλίμα αυτό, της αυξανόμενης συζήτησης για επενδυτικό ενδιαφέρον στη χώρα, η Κρήτη έχει κομβικό ρόλο

Το Νομό Λασιθίου θα επισκεφθεί το διήμερο 24 και 25 Νοεμβρίου ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου προκειμένου να έχει επαφές με παραγωγικούς φορείς του νομού.
Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός βουλευτής Μανόλης Θραψανιώτης, πρόκειται για «ουσιαστική επίσκεψη εργασίας». Την Παρασκευή ο Υπουργός θα επισκεφθεί την Ιεράπετρα και την Σητεία, σε μια επίσκεψη γνωριμίας και επαφών με παραγωγικούς εκπροσώπους ενώ το βράδυ της ίδια μέρας ή και το Σάββατο θα υπάρξει επίσημη σύσκεψη στο Επιμελητήριο Λασιθίου στην οποία ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης θα δώσει το στίγμα των πολιτικών προθέσεων του Υπουργείου για μια σειρά κρίσιμα θέματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο.
Παράλληλα στο πλαίσιο της παραμονής του στον Άγιο Νικόλαο θα υπάρξει και επίσκεψη στη Σπιναλόγκα.
Οι επενδύσεις στο νομόΗ παρουσία του κ. Παπαδημητρίου αποκτά αυξημένο ενδιαφέρον διότι έρχεται στη συνέχεια σειράς διεθνών επαφών με επενδυτές που ενδιαφέρονται για την Ελλάδα και λίγο μετά από μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επίσκεψη στην Αυστραλία όπου από την ελληνική πλευρά διαπιστώθηκε ότι υπάρχει «ώριμο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα». Ορισμένες από αυτές αφορούν δυνητικά το νομό Λασιθίου και την Κρήτη.

Είναι προφανές πως στο κλίμα αυτό, της αυξανόμενης συζήτησης για επενδυτικό ενδιαφέρον στη χώρα, ο νομός Λασιθίου έχει κομβικό ρόλο, όπως έχει διαφανεί και από τις πρωθυπουργικές αναφορές για τις μεγάλες επενδύσεις που σχεδιάζονται. Άλλωστε από το Υπουργείο Οικονομίας έχει επιβεβαιωθεί πως υπάρχει ενδιαφέρον από το εξωτερικό για επενδύσεις υπερπολυτελών, σύνθετων τουριστικών συγκροτημάτων και άλλες τουριστικές δραστηριότητες, ενώ όπως έχει δηλώσει ο κ. Παπαδημητρίου το ενδιαφέρον στον θεματικό τουρισμό είναι αυξημένο όπως και για την εφοδιαστική αλυσίδα και τις εξειδικευμένες βιομηχανίες αγροδιατροφής, πληροφορικής, τηλεπικοινωνιών, φαρμάκων και κλινικών μελετών.

Είναι σαφές, λοιπόν, πως οι τουριστικές επενδύσεις που είναι «στα σκαριά» στο νομό Λασιθίου παρουσιάζουν ενδιαφέρον για διερεύνηση ενώ και οι πρωτεργάτες τους χρειάζονται επενδυτικά κεφάλαια. Τόσο η επένδυση της Mirum στον Άγιο Νικόλαο που αναμένεται να ξεπεράσει τα 400 εκ. ευρώ χρειάζεται συμπράξεις όσο και η μεγάλη επένδυση στο Τοπλού που ξεπερνά τα 200 εκ. Εκείνη της TUI στην Ιεράπετρα θεωρείται απίθανο να χρηματοδοτηθεί από κεφάλαια εκτός Ευρώπης.

Παράλληλα, όμως, υπάρχουν σχέδια για την υλοποίηση κι άλλων πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων με μικρότερο βαθμό ωρίμανσης, με ενδιαφέρον να συζητήσουν το ενδεχόμενο συμπράξεων και χρηματοδότησης.

Στον αγροδιατροφικό τομέα η κατάσταση είναι λίγο πιο περίπλοκη αφού η ελληνική παραγωγή δεν έχει τις απαιτούμενες ποσότητες για τις διεθνείς αγορές, παρά την κορυφαία ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων. Στην περίπτωση αυτή για να μπορέσουν το Λασίθι – αλλά και ευρύτερα η Κρήτη και η Ελλάδα – να διεκδικήσουν μια θέση στις διεθνείς αγορές πρέπει να υπάρχει η συνεργασία μεταξύ των μικρών επιχειρήσεων, να αναπτυχθούν clusters (συμπλέγματα) και να προωθηθούν τα προϊόντα. Ουσιαστικά γίνεται λόγος για συνεργασίες εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο λάδι, το κρασί, τα γαλακτοκομικά προϊόντα κ.α. οι οποίες παρουσιάζουν ενδιαφέρον και για κάποιους ξένους επενδυτές.

Να σημειωθεί τέλος πως σε ότι αφορά τις μεγάλες επενδύσεις που σχετίζονται με την ενέργεια στο νησί, υπάρχει ο αγωγός East-Med, μήκους 2.000 χιλιομέτρων που θα συνδέσει τα κοιτάσματα αερίου κοντά στο Ισραήλ και την Κύπρο με την Ελλάδα και πιθανόν με την Ιταλία, ένα έργο με κόστος έως 6 δισ. ευρώ.

Πηγή: anatolh.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook