Στο ευρωδικαστήριο το ύψος των γυναικών της Αστυνομίας

στο-ευρωδικαστήριο-το-ύψος-των-γυναικ-399675

Το…υποδεκάμετρό τους καλούνται να βγάλουν οι Ευρωπαίοι δικαστές για να “μετρήσουν” ποιο πρέπει να είναι το μπόι των Ελληνίδων ώστε να μπορέσουν να καταταγούν στην ΕΛΑΣ.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας σε μείζονα σύνθεση, καλεί το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) να αποφανθεί εάν η ελληνική νομοθεσία, που επιβάλλει για την εισαγωγή στις αστυνομικές σχολές να έχουν άνδρες και γυναίκες το ίδιο τουλάχιστον ύψος (πάνω από 1,70 μ.), είναι σύμφωνη με τρεις ευρωπαϊκές οδηγίες ή μήπως με το “πλαφόν” στο μπόι, υποκρύπτεται έμμεση διάκριση σε βάρος του “ωραίου φύλου”.

Το ελληνικό κράτος υποστηρίζει τον συγκεκριμένο αυτόματο “κόφτη”, ώστε να αποκλείονται από την Αστυνομία και οι γυναίκες που δεν ξεπερνούν το 1,70 μ., ενώ η ελληνική δικαιοσύνη (σε διάφορους σχηματισμούς ανεξαρτήτως φύλου και… ύψους) διχάστηκε πάνω στο θέμα, κρίνοντας άλλοτε συνταγματικό και άλλοτε αντισυνταγματικό το συγκεκριμένο μέτρο, με γνώμονα την συνταγματική αρχή της ισότητας.

Με δεδομένο τον διχασμό αυτόν και την εκκρεμότητα αρκετών προσφυγών από γυναίκες υποψήφιες για σχολές αστυφυλάκων και αξιωματικών της ΕΛΑΣ, που “κόπηκαν” εξαιτίας μερικών εκατοστών ή και χιλιοστών ύψους, το ζήτημα αποκτά πλέον… ευρωπαϊκές διαστάσεις, αφού παραπέμπεται για οριστική κρίση στο “Ευρωδικαστήριο” στο Λουξεμβούργο.

Κατά τις ενστάσεις που προβάλλουν πολλές γυναίκες υποψήφιες (οι οποίες δικαιώθηκαν αρχικά από διοικητικά Εφετεία), η θέσπιση ενιαίου ύψους για όλους, φέρνει το “ωραίο φύλο” σε πολύ δυσμενέστερη θέση έναντι των ανδρών, αφού επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι το μέσο ανάστημα των Ελλήνων (ηλικίας 18-24 ετών) είναι 1,77 μ., ενώ των Ελληνίδων (ίδιας ηλικίας) 1,63 μ.

Έτσι, μόλις το 19% του γυναικείου πληθυσμού της ηλικίας αυτής καλύπτει τις υψομετρικές προϋποθέσεις για είσοδο στην ΕΛΑΣ ενώ το 81% αποκλείεται, σε αντίθεση με τον ανδρικό πληθυσμό, που διαθέτει το απαιτούμενο ύψος, σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό.

Το Δημόσιο, επιδιώκοντας να ανατραπούν οι έως τώρα ευνοϊκές για αρκετές γυναίκες δικαστικές αποφάσεις, υποστηρίζει ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν οι … κοντότερες εξίσου καλά στα ίδια επαγγελματικά καθήκοντα, όπως π.χ. στην προστασία “υψηλών προσώπων”, στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, στην τήρηση της τάξης σε μαζικές εκδηλώσεις, στην επαναπροώθηση λαθρομεταναστών που απαιτούν ιδιαίτερα σωματικά προσόντα (φυσική και μυϊκή δύναμη, ταχύτητα, αντοχή), στα οποία περιλαμβάνεται -κατά την κοινή πείρα- και το ικανό ανάστημα.

Ως αντίλογος, κατά τη σχετική δίκη, επισημάνθηκε ότι η λανθασμένη προσήλωση στο ύψος οδήγησε στο παρελθόν στον αποκλεισμό από τις σχολές και άνδρα ύψους 1,67 μ., που είχε διεθνείς διακρίσεις στο “ταε κβο ντο”.

Στις εκκρεμείς δίκες (κάποιες αναβλήθηκαν εν αναμονή της κρίσης του ΔΕΕ) συγκαταλέγεται η περίπτωση υποψήφιας που αρχικά συμμετείχε στο διαγωνισμό καθώς μετρήθηκε (χωρίς παπούτσια) ακριβώς 1,70 μ., αλλά όταν την ξαναμέτρησαν κατά τις αθλητικές δοκιμασίες, την βρήκαν κατά 1 εκατοστό και 2 χιλιοστά πιό κοντή από το όριο κι έτσι την “έπιασε” ο “κόφτης”.

Το ΣτΕ (1420/16) ρωτά το ΔΕΕ εάν η ελληνική νομοθεσία αντίκειται στις ευρωπαϊκές οδηγίες που απαγορεύουν κάθε έμμεση διάκριση λόγω φύλου κατά την πρόσβαση στην απασχόληση και την επαγγελματική εκπαίδευση, που εφαρμόζονται και στις συνθήκες εργασίας στις ένοπλες δυνάμεις ή σε άλλα στρατιωτικά οργανωμένα σώματα. Και από την απάντηση θα κριθεί πόσες θα γίνουν αστυνομικίνες, παραμένοντας στο ύψος τους…

Πηγή: ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook