Στους 8 Βουλευτές σταμάτησε…. το κίνημα για την εκλογή Προέδρου

στους-8-βουλευτές-σταμάτησε-το-κίνημα-179252

vouliΤην επιστολή συναίνεσης για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και εθνικές εκλογές εντός του 2015 κατέθεσαν οκτώ βουλευτές από την ΔΗΜΑΡ και την ΚΟ των Ανεξάρτητων Δημοκρατιών. 

Ο αριθμός των υπογραφών είναι σαφώς μικρότερος από αυτόν που φιλοδοξούσαν να συγκεντρώσουν οι συντάκτες του κειμένου και αρκετά μικρότερος σε σχέση με τον αριθμό των βουλευτών που αρχικώς εξέφρασαν τη σύμφωνη γνώμη τους για τις προτάσεις.


Οι οκτώ βουλευτές που υπογράφουν τελικά είναι οι: Σπύρος Λυκούδης, Βασίλης Οικονόμου, Νίκη Φούντα, Νίκος Τσούκαλης, Θωμάς Ψύρρας Γρηγόρης Ψαριανός, Πέτρος Τατσόπουλος και Χρήστος Αηδόνης.

Το κείμενο που κατατέθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη ζητά:

-Την έναρξη της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης από την παρούσα Βουλή

-Την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή

-Την συμφωνία για ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πορείας προς τις εθνικές εκλογές μέσα στο 2015

Ωστόσο, οι τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που συμμετέχουν στην κίνηση των «8», έσπευσαν σε διευκρινιστικές δηλώσεις λίγα λεπτά μετά την κατάθεση της επιστολής στον Πρόεδρο της Βουλής.

Συγκεκριμένα, οι Νίκη Φούντα, Νίκος Τσούκαλης και Θωμάς Ψύρρας επισημαίνουν ότι η πρότασή τους έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων -ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ- για να ολοκληρωθεί η Αναθεώρηση του Συντάγματος για Εκλογή Προέδρου και για το χρόνο των εκλογών. Σε περίπτωση που κάποιος από τους παραπάνω όρους δεν επιτευχθεί, τότε ο κάθε ένας από τους 8 που υπογράφουν την επιστολή θα ψηφίσει κατά βούληση. 

Αναλυτικά το κείμενο έχει ως εξής:
 
«Η πρόταση των Βουλευτών για εθνική συνεννόηση είναι μια “δέσμη” τριών ενεργειών συναίνεσης, που προϋποθέτει απαραίτητα την συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων. Προς αυτά κυρίως απευθύνεται. Πρόκειται για πρόταση-έκκληση για στοιχειώδη συνεννόηση που έχει ανάγκη ο τόπος  ώστε να διασφαλίσουμε -έστω και την τελευταία στιγμή- κάποιες εκ των κορυφαίων θεσμικών διαδικασιών: α) συμφωνία για να ολοκληρωθεί η Αναθεώρηση του Συντάγματος τα δύο επόμενα χρόνια, β) συμφωνία για Εκλογή Προέδρου, γ) συμφωνία για το χρόνο των εκλογών.
 
Η Πρόταση αυτή είναι ενιαία και ΔΕΝ συνδέεται με την επιλογή και την ψήφο του καθενός βουλευτή στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
 
Η αποδοχή της πρότασης θα έχει ως αποτέλεσμα:

1) να αποδείξει ότι οι πολιτικές δυνάμεις δεν έχασαν τη δυνατότητα στοιχειώδους συνεννόησης

2) να αποφορτίσει το κακό πολωτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί
3) να δώσει την αίσθηση ότι η χώρα πορεύεται συντεταγμένα και με σταθερότητα, γεγονός που θα διευκολύνει τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και το ΔΝΤ και θα θέσει τις βάσεις για την καλύτερη διαπραγμάτευση του χρέους.

4) να μην μεταθέσει την αναθεώρηση του συντάγματος πέρα από το 2020 και να υπάρξει ο χρόνος για να γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές (για το πολιτικό σύστημα, τις εξουσίες του προέδρου, την ευθύνη υπουργών, τους πόρους της αυτοδιοίκησης, το εκλογικό σύστημα, το σταθερό φορολογικό σύστημα κλπ) που είναι απαραίτητες για μελλοντικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα.

zarpa.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook