Στον πλήρη έλεγχο ιταλικής εταιρείας πέρασε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ

στον-πλήρη-έλεγχο-ιταλικής-εταιρείας-585830

Σε σιδηροδρομική εταιρεία με υψηλά στάνταρς στοχεύει να μετατρέψει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ η Ferrovie Dello Stato Italiane στον έλεγχο της οποίας πέρασε και τυπικά την Πέμπτη η εταιρεία, με την μεταβίβαση του 100% στους Ιταλούς, έναντι συνολικού τιμήματος 45 εκατ. ευρώ.

Η υπογραφή της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο των εργασιών του «Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας» από την πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, κα Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ferrovie dello Stato Italiane Group, κ. Renato Mazzoncini, παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του Ιταλού ομολόγου του, Πάολο Τζεντιλόνι.

Αναφερόμενος στην πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ο πρωθυπουργός την χαρακτήρισε αρχή μιας σειράς πολύ σημαντικών ιταλικών επενδύσεων. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι, η υπόθεση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει απασχολήσει τη χώρα εδώ και πολλά χρόνια, «όχι μόνο ως μια διαδικασία αποκρατικοποίησης, αλλά ως διαδικασία που έπρεπε να προχωρήσει, προκειμένου το ελληνικό δημόσιο να αποφύγει μια ζημιά πολλών εκατομμυρίων ευρώ, από ποινές και πρόστιμα ύψους 700 εκατ. ευρώ που είχε επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Ελλάδα».

Κατόπιν αυτών, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, η σημασία της επένδυσης έγκειται στο γεγονός ότι η χώρα γλίτωσε από ένα μεγάλο οικονομικό βάρος, στο τίμημα αυτό καθ΄ αυτό, αλλά ακόμα περισσότερο στο μέγεθος των επενδύσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ,

που θα κάνει η Ferrovie dello Stato Italiane στην ελληνική οικονομία, στον ελληνικό σιδηρόδρομο.

Από την πλευρά του σε δηλώσεις του, ο «ισχυρός άνδρας» του ιταλικού ομίλου σημείωσε, ότι «το σημερινό κλείσιμο της συμφωνίας αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα της διεθνούς ανάπτυξης του ομίλου της F.S, όπως προβλέπεται στο Επιχειρηματικό Σχέδιο 2017-2026.

Η απόκτηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποτελεί ευκαιρία ανάπτυξης των ελληνικών σιδηροδρόμων, οι οποίοι, από τώρα και στο εξής, μπορούν να στηριχθούν στην τεχνογνωσία και εμπειρία του ομίλου της F.S Italiane».

Επίσης, ο Renato Mazzoncini τόνισε ότι η FS εξελίσσεται σε έναν σημαντικό ευρωπαϊκό φορέα μεταφορών. «Ήδη, είμαστε ένας από τους κορυφαίους φορείς στη σιδηροδρομική αγορά επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών, καθώς και στις τοπικές δημόσιες συγκοινωνίες. Είμαστε πρώτοι στην Ιταλία και την Ελλάδα και δεύτεροι στη Γερμανία, ενώ επίσης δραστηριοποιούμαστε με θυγατρικές στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την F.S, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το 2016 μετέφερε 15,6 εκατ. επιβάτες, 1,1 εκατ. τόνους εμπορευμάτων και είχε συνολικά έσοδα ύψους περίπου 120 εκατ. ευρώ, με κέρδη 3,3 εκατ. ευρώ.

Την ικανοποίησή του για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ εκφράζει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, ασκώντας όμως σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση που είχε κρατήσει για το θέμα τα προηγούμενα χρόνια.

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Αργά το απόγευμα πραγματοποιήθηκε υπό τον νέο μέτοχο στην Αθήνα η γενική συνέλευση της εταιρείας, που όρισε το νέο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο και συγκροτήθηκε σε σώμα.

Το νέο Δ.Σ. της ιταλικής ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι οκταμελές, εκ των οποίων τα τέσσερα μέλη είναι Έλληνες και τα τέσσερα Ιταλοί. Πρόεδρος του Δ.Σ. ορίστηκε ο Ιταλός, Orazio Iacono, στέλεχος της F.S.I ενώ από την πλευρά των Ελλήνων θέση στο Δ.Σ. συνεχίζει να κατέχει ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Φϊλιππος Τσαλίδης. Επίσης, θέση στο Δ.Σ. θα συνεχίσει να κατέχει και ο εκπρόσωπος των εργαζόμενων της επιχείρησης Βασίλης Ζαβογιάννης και δυο Έλληνες δικηγόροι, ο κ. Ευάγγελος Παναγιωτουνάκος και η κυρία Κωνσταντίνα Θεοφανίδου. Νέα μέλη του ΔΣ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι τα στελέχη της F.S.I Duilia Melito, Ester Marconi και Ilaria – Anna De Dominicis.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook