Στον αστερισμό των πανηγυριών, με το αζημίωτο…

στον-αστερισμό-των-πανηγυριών-με-το-αζ-572411

Δεν υπάρχει χωριό για χωριό στα Χανιά αλλά και στην υπόλοιπη Κρήτη, που να μην έχει τη γιορτή του. Καλούν ντόπιους και παραθεριστές να γευτούν τα προϊόντα τους, να ξεφαντώσουν, με το αζημίωτο. Ίσως έχει γίνει μόδα, που τείνει να γίνει παράδοση.

Αν και τα χρόνια μου δεν έχουν προχωρήσει τόσο, ωστόσο έχω μνήμες από πανηγύρια σε χωριά, που γιόρταζαν κατά παράδοση τότε τους Αγίους τους. Γίνονταν το ίδιο ξακουστά γλέντια, τα σπίτια άνοιγαν τις πόρτες κι έκαναν το τραπέζι αφιλοκερδώς, για χάρη του Αγίου, στους επισκέπτες απ’ τα γύρω χωριά, που κι αυτοί επιφυλασσόταν σαν έρθει η σειρά τους να ανταποδώσουν.

Τώρα δεν έχει Αγίους η γιορτή, γιορτάζεται το «Άγιο καλιτσούνι», η «Άγια Σφακιανή πίτα», το «Άγιο μπουρέκι», κι ότι μπορεί να επινοήσει η φαντασία των συλλόγων. Όλα στο βωμό του κέρδους.

Αυτό βέβαια ξεφεύγει, κατά τη γνώμη μου, απ’ την παράδοση και την πολυδιαφημισμένη φιλοξενία που ορίζει σα δεις ξένο, κάτι να τον φιλέψεις όσο φτωχός και να ‘σαι. Ένα φρέσκο σύκο, ένα τσαμπί σταφύλι, έτσι γινόταν από ανθρώπους περήφανους, που παρά τη φτώχεια τους κρατούσαν άξια τις παραδόσεις, τιμώντας έτσι την ιστορία του τόπου τους.

Γράφει ο Αριστείδης Γ. Αρχοντάκης, φυσικός-συγγραφέας

4 thoughts on “Στον αστερισμό των πανηγυριών, με το αζημίωτο…

  1. Στην κοσμάρα του ο θείος, θαρρεί πως οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι και οι δράσεις τους δεν έχουν κόστος, ότι όλα έρχονται ουρανοκατέβατα, οπότε κι αυτοί να προσφέρουν τζαμπέ μουσική και τζαμπέ φαί για τους σαγανογλύφτηδες καλλιτσουνάδες… Μ’αρέσει που του δίνετε και βήμα λόγου, πιθανότατα το κάνει για να προκαλέσει και να μάθουμε το όνομά του… άντε γεια

  2. θα ηθελα να δω το σδοε να ελεγχει τις εισπραξεις ενος πολιτιστικου συλλογου. 1500 ατομα * 15 ευρω. χωρια τα σουβλακια μπυρες και οτι αλλο χρεωνεται εξτρα… Οσο για τα εξοδα… οι χορηγιες να ειναι καλα που ερχονται απο τους δημους και τα καταστηματα Δουλευε εσυ για 700 ευρω το μηνα…

    1. Επειδή είμαι σε Σύλλογο χωριού, σε πληροφορώ ότι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι δικαιούνται μία εκδήλωση το χρόνο με απαλλαγή ΦΠΑ με ότι συνεπάγεται αυτό για σουβλάκια και μπύρες που εσύ αναφέρεις, επίσης οι περισσότεροι Σύλλογοι δηλώνουν κανονικά την εκδήλωση στην ΔΟΥ, τις εισόδους, τα φαγητά με λεπτομέρεια, κάνουν υποχρεωτικά φορολογική δήλωση, καταθέτουν ιδιωτικό συμφωνητικό και βάζουν ΙΚΑ στους καλλιτέχνες, κόβουν τιμολόγια ότι πρώτη ύλη αγοράζουν κλπ κλπ. Αυτό που εσύ σχολιάζεις ως άσχετος που προφανώς είσαι και νομίζεις ότι είναι όλα παράνομα και στη ζούλα, είναι γιατί έτσι έχεις μάθει προφανώς εσύ να πράττεις στην επιχείρησή σου και στην ζωή σου… ουδέν άλλο σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook