«Στη φόρα» κώδικας που φέρεται να είναι της NSA | Θύμα χάκερ η υπηρεσία;

στη-φόρα-κώδικας-που-φέρεται-να-είνα-411974

Έντονες ανησυχίες στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχει προκαλέσει η δημοσίευση στο Διαδίκτυο κώδικα που φέρεται, σύμφωνα με την ομάδα τον έβγαλε στο φως, να συνδέεται με την διαβόητη NSA.

Ο κώδικας δεν φαίνεται να προέρχεται από τον «φάκελο Σνόουντεν» και τα ερωτήματα για το εάν η υπηρεσία -ή συνεργάτες της- έπεσε θύμα χάκερ εγείρονται πιεστικά. O ίδιος ο Σνόουντεν εκτίμησε, από τη Ρωσία, ότι πρόκειται για «μήνυμα από τη Μόσχα».

Ως υπεύθυνη για τη δημοσίευση του κώδικα εμφανίζεται ομάδα εν ονόματι Shadow Brokers. Ανήρτησε στο Διαδίκτυο τον κώδικα, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για τμήμα εργαλείου που χρησιμοποιεί η NSA για να αποκτήσει πρόσβαση σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες ξένων χωρών. Το εργαλείο φέρεται να προέρχεται από την ομάδα Equation Group, ομάδα χάκερ που θεωρείται ότι σχετίζεται με την NSA.

Οι Shadow Brokers έχουν ξεκινήσει «πλειστηριασμό»: Ο κώδικας που δημοσίευσαν υποτίθεται ότι είναι τμήμα του εργαλείου, το οποίο και διατίθενται να προσφέρουν σε όποιον προσφέρει να πληρώσει τα περισσότερα.

Η NSA δεν έχει σχολιάσει. Εμπειρογνώμονες που επικαλούνται μεταξύ άλλων οι New York Times ή η Washington Post υποστηρίζουν πως ο κώδικας φαίνεται να είναι αυθεντικός, αν και θεωρούν ότι είναι σχετικά παλιότερος (μέχρι το 2013).

Αρκετοί στα ΜΜΕ συσχετίζουν επίσης τη δημοσίευση με τη συγκυρία του «ρωσικού χάκινγκ» στις επικοινωνίες του αμερικανικού Δημοκρατικού Κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση, έστω κι αν ο κώδικας είναι προϊόν χάκινγκ όχι στην ίδια την NSA αλλά στους Equation Group, τα ερωτήματα είναι πιεστικά: Η δημοσίευση «μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις της NSA και την κυβερνητική ασφάλεια» γράφει χαρακτηριστικά η Washington Post, ενώ οι New York Times γράφουν στον τίτλο τους πως «η διαρροή εγείρει το ανησυχητικό ερώτημα αν η NSA έπεθε θύμα χάκερ».

Στη συζήτηση μπήκε και ο Έντουαρντ Σνόουντεν, που παραμένει στη Ρωσία. Σε σειρά tweet του, ο Σνόουντεν εστίασε στο ότι «το χάκινγκ στην NSA από αντιπάλους δεν είναι κάτι νέο, αλλά νέο είναι το να δείχνει δημόσια ένας αντίπαλος πως χάκαρε την NSA».

«Υποπτεύομαι πως έχει λιγότερο να κάνει με την ασφάλεια πληροφοριών από ό,τι με τη διπλωματία, σε σχέση με την κλιμάκωση γύρω από το χάκινγκ στο Δημοκρατικό Κόμμα» έγραψε ο Σνόουντεν στο Twitter. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά πως «οι ενδείξεις και η κοινή λογική δείχνουν σε ρωσική ευθύνη», εικάζοντας πως η δημοσίευση «μοιάζει σαν να στέλνει κάποιος ένα μήνυμα πως η κλιμάκωση στο παιχνίδι ευθυνών μπορεί να επιδεινωθεί πολύ γρήγορα».

Δεν έχουν λείψει σχολιαστές στα αμερικανικά ΜΜΕ, όπως ο Τόμας Ριντ ιδρυτής της εταιρείας ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων Comae Technologies, που υποστηρίζουν πως οι αναφορές του Σνόουντεν θα μπορούσαν να διαβαστούν ως «έμμεσο μήνυμα» των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Πηγή: in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook